28.10.2015.

Može li član udruge koji nije njen zaposlenik iskoristiti putni nalog?

Piše: Zorana Mavričić-Korošec
Makora d.o.o.
www.makora.hr

Ima li član neke udruge/zadruge pravo iskoristiti putni nalog i ako nije njezin zaposlenik, ako prema nalogu predsjednika/upravitelja treba za udrugu/zadrugu obaviti neki zadatak u drugom gradu?

 
Udruga može nadoknađivati putne troškove. Međutim, porezni tretman ovisi o tome je li osoba kojoj je uručen putni nalog primatelj naknada ili samo volonter.

Ako za udrugu obavlja neke aktivnosti koje mu udruga plaća, isplata po obračunu putnog naloga je također drugi dohodak, što znači da se istovremeno obračunavaju i plaćaju doprinosi i porezi i predaje JOPP obrazac. Računajte na trošak gotovo jednak iznosu koji isplaćujete za putni trošak.

Ako se radi o isplati volonteru, moguća je neoporeziva isplata. JOPP se može podnijeti i do 15 dana od kraja mjeseca u kojem je isplata izvršena, ali se o radu volontera mora voditi niz evidencija i prijava.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .