27.07.2018.

Može li me gazda prijaviti na mirovinsko unazad nekoliko dana?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

Radim u jednom restoranu na moru od 19.5. ove godine. Gazda me nije prijavio za mirovinsko, dao mi je neki ugovor gdje piše od 1.6. S obzirom da sada ide zbilja da me  prijavi, je li moguće da me prijavi unazad nekoliko dana ili ne?


Prema odredbi članka 112. stavak 1. točka 2. Zakona o mirovinskom osiguranju, podaci o početku osiguranja, za osiguranike iz članka 9. stavka 1. točaka 1. - 7. istog Zakona, među koje spadate i vi, prijavljuju se nadležnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje najranije osam dana prije početka rada, a najkasnije prije početka rada. Dakle, poslodavac ne može izvršiti vašu prijavu na način da kod HZMO-a prijavi kako vi radite od 01. lipnja ove godine. On može npr. dana 04. srpnja prijaviti da vi radite od 05. srpnja, najranije, ili od 12. srpnja, najkasnije.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .