Moj izvanbračni suprug je umro. Zakoniti nasljednici su naša maloljetna kćerka i tri odrasla sina iz prvog braka. Suprug je vlasnik kuće. Po njegovoj smrti saznala sam da je na kući fiducija. U vlasničkom listu je upisana banka uz zabilježbu da je prijenos obavljen radi osiguranja novčane tražbine s imena i vlasništva mog supruga. To znači da je moj suprug sada potonji vlasnik te nekretnine i to se vodi u zemljišnoj knjizi. Bilježnik koji vodi ostavinsku raspravu ne želi uzeti kao predmet ostavine tu nekretninu, zato što je pod fiducijom. Kaže da će ta nekretnina biti predmet ostavine tek po izbrisu fiducijarnoga vlasništva. Moje mišljenje je da bi po stvarnopravnom zakonu ta nekretnina  već sada morala biti predmet ostavine. Je li bilježnik u pravu ili ne? Ako nije, što moram napraviti pa da nekretnina već sada bude predmet ostavine?

 

Fiducijarni prijenos prava vlasništva je uvjetni prijenos prava vlasništva nekretnine ili pokretnine s fiducijarnog dužnika na fiducijarnog vjerovnika radi osiguranja tražbine fiducijarnog vjerovnika. Predmetni pravni odnos reguliran je odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima te Ovršnog zakona. U konkretnom slučaju, pravo vlasništva je preneseno na fiducijarnog vjerovnika, a pokojni izvanbračni suprug time je postao potonji vlasnik, mogući budući ovlaštenik prava vlasništva i to za slučaj da se ostvari raskidni uvjet, odnosno za slučaj prestanka osigurane tražbine fiducijarnog vjerovnika. Sve dok se raskidni uvjet ne ostvari, vlasnik nekretnine je fiducijarni vjerovnik. Kako je fiducijarni vjerovnik sadašnji vlasnik predmetne nekretnine, samo pravo vlasništva na nekretnini ne može biti predmet ostavinskog postupka iza ostavitelja, osim ukoliko ne podmirite u cijelosti osiguranu tražbinu te se na taj način ispuni raskidni uvjet, odnosno prestane tražbina prethodnog vlasnika (fiducijarnog vjerovnika).

Međutim, pravo potonjeg vlasništva je imovinsko pravo koje je ostalo iza ostavitelja, pa bi kao takvo moglo biti predmetom ostavine. Nasljednici bi trebali ostvariti pravo nasljeđivanja tog imovinskog prava, uvjetno stjecanje prava vlasništva ukoliko se ispuni tražbinu fiducijarnog vjerovnika ili ona prestane na drugi način. Budući da se nasljeđuju druga imovinska prava ostavitelja, postavlja se pitanje zašto bi ovo pravo bilo izuzeto od nasljeđivanja.

Konkretna situacija predstavlja zanimljivo pravno pitanje, a nije mi poznata sudska praksa koja bi isto uređivala, pa je teško sa sigurnošću tvrditi je li stav javnog bilježnika ispravan. Odluke koje javni bilježnik donosi tijekom ostavinskom postupka podložne su preispitivanju od strane suda ukoliko netko od nasljednika podnese prigovor na doneseno rješenje, pa ćete svakako moći doći u situaciju da nadležni sud da svoje mišljenje o ovom pravnom pitanju, no posljedica prigovora je nepravomoćnost samog Rješenja o nasljeđivanju, pa nasljednici neće biti u mogućnosti raspolagati drugim pravima koja nasljeđuju iza ostavitelja do pravomoćnog okončanja postupka.