Prije godinu dana održana je ostavinska rasprava nakon smrti moga muža. No, među imovinom nije bila navedena obiteljska kuća jer još nismo imali građevinsku dozvolu. Kako smo je nedavno dobili, zakazana je nova rasprava. Budući da smo prošli put platili puni iznos naknade, koji iznos sada trebamo platiti, s obzirom da se radi o naknadno pronađenoj imovini?


Naknade koje naplaćuju javni bilježnici u ostavinskom postupku definirane su kroz Pravilnik o visini nagrade i naknade troškova javnog bilježnika kao povjerenika suda u ostavinskom postupku. Slijedom navedenog Pravilnika, javnom bilježniku u provođenju pojedinog ostavinskog postupka, u pravilu, za sve radnje u tom postupku pripada jedna nagrada i određuje se prema vrijednosti ostavine. Vrijednost ostavine, radi određivanja nagrade, određuje se po slobodnoj ocjeni, na temelju izjava nasljednika, podataka utvrđenih u postupku i podataka koje su nasljednici podnijeli. Po potrebi, javni bilježnik može, po odredbama o procjeni ostavine radi razreza poreza na nasljedstvo, odrediti obavljanje procjene putem vještaka na trošak nasljednika. Vrijednost čiste ostavine radi naplate nagrade utvrđuje se prema vrijednosti koju ostavina ima u vrijeme procjene. Za dopunsko rješenje o naknadno utvrđenoj ostavini nagrada se plaća prema naknadno utvrđenoj vrijednosti tog dijela ostavine.

Kako Vi u svom pitanju navodite da kod provođenja ostavinskog postupka kuća nije na bilo koji način bila predmet istoga, tada ona nije bila niti uzeta u obzir kod obračuna nagrade i naknade koja javnom bilježniku pripada za provođenje ostavinskog postupka. Vrijednost kuće bit će uzeta u obzir kod obračuna nagrade na koju javni bilježnik ima pravo za dopunsko rješenje o naknadno pronađenoj ostavini.

Članak 7. Pravilnika o visini nagrade i naknade troškova javnog bilježnika kao povjerenika suda u ostavinskom postupku detaljno propisuje visinu nagrade na koju ima pravo javni bilježnik ovisno o utvrđenoj vrijednosti ostavine.