U tvrtki u kojoj radim sam napadnut tjelesnom silom od skupine djelatnika u alkoholiziranom stanju. Potrgali su mi radnu robu. Branio sam se, a onda sam prijavio slučaj poslovođi. Po završetku radnog vremena otišao sam se tuširati u svlačion i iznenada me  pod tušem jedan iz te skupine pijanih napao šakama dok sam se kupao i nanio mi ozljede glave. Završio sam u KBC-u Rijeka, a onda je došla policija. Nisam kriv za tu nesreću. Sada sam na bolovanju. Poslodavac prijeti sankcijama. Imam li pravo na 100% bolovanja jer se to dogodilo na radnom mjestu? Koja su moja prava?



U vezi sa sankcijama za koje kažete da ih najavljuje poslodavac , prije nego ih donese i dostavi vam konkretnu odluku koja utječe na vaša prava i obveze iz radnog odnosa nema potrebe za vašu reakciju prema njemu ako je do predmetnog događaja došlo na način kako vi to opisujete. Ukoliko poslodavac smatra da ste vi svojim postupanjem povrijedili koju obvezu iz radnog odnosa, tada je slobodan u skladu s učinjenom povredom donijeti odgovarajuću odluku, opomenu i sl. na koju vi imate pravo odgovora u postupku zaštite vaših prava pred poslodavcem, a sve u skladu s odredbama Zakona o radu.

U vezi dijela pitanja koji se odnosi na bolovanje odnosno na naknadu na koju imate pravo, radi se o području koje regulira Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja te Pravilnik o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti. Članak 36. i 37. navedenog zakona propisuju pravo na novčanu naknadu za vrijeme privremene nesposobnosti, odnosno spriječenosti za rad zbog korištenja zdravstvene zaštite (tzv. bolovanje) i  za slučaj priznate ozljede na radu, odnosno profesionalne bolesti. Kao osoba u radnom odnosu kod pravne osobe vi ispunjavate osnovne preduvjete za ostvarivanje prava na naknadu za vrijeme privremene nesposobnosti za rad odnosno zbog ozljede na radu, osim ukoliko je ostvaren neki od uvjeta iz članka 53. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kod privremene nesposobnosti za rad odnosno neki od uvjeta iz članka 67 Zakona kod ozljede na radu.

 

Kako u svom pitanju navodite da ste zaposleni u tvrtki (pravnoj osobi), u tom slučaju kod privremene nesposobnosti za rad naknada plaće na koju imate pravo određuje se od osnovice za naknadu koju čini prosječni iznos plaće koja vam je isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu plaće, neovisno o tome na čiji se teret isplaćuje, osim u slučaju kada je posebnim zakonom drukčije propisano. Pod plaćom na osnovi koje se utvrđuje osnovica za naknadu plaće podrazumijeva se, u smislu ovoga Zakona, redovita mjesečna plaća osiguranika utvrđena u skladu s odredbama propisa o radu te naknada plaće isplaćena za vrijeme odsutnosti s rada (godišnji odmor, plaćeni dopust i privremena nesposobnost) koja se isplaćuje na teret pravne ili fizičke osobe kod koje je osiguranik zaposlen. Naknada plaće ne može biti niža od 70% osnovice za naknadu. Najniži mjesečni iznos naknade plaće, za puno radno vrijeme, iznosi 25% od proračunske osnovice, odnosno 831,50 kuna. Najviši mjesečni iznos naknade plaće, za puno radno vrijeme, kada se ona isplaćuje na teret sredstava HZZO-a, je proračunska osnovica uvećana za 28%, odnosno 4.257,28 kuna.

U slučaju da vam bude priznata ozljeda na radu, naknada plaće iznosi 100% od osnovice za naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad.

U konačnici, naknada na koju ćete imati pravo ovisit će o tom hoće li vaša ozljeda biti priznata kao ozljeda na radu ili neće, no, u svakom slučaju, u tom postupku imate pravo sudjelovati, kao i podnositi pravne lijekove na rješenja koja budu donesena, a s kojima ne budete zadovoljni.