Ako nepriznati izvanbračni sin tek šest godina nakon smrti oca sazna za njegovu smrt, može li ostvariti ikakva prava?


Da biste kao izvanbračno dijete ostavitelja, temeljem članka 21. Zakona o nasljeđivanju, ostvarili pravo na ostavinu iza pokojnika koji se u matici rođenih ne vodi kao Vaš otac, najprije biste trebali pokrenuti postupak za utvrđivanje očinstva. Takav postupak uređen je odredbama Obiteljskoga zakona.

Dijete može podnijeti tužbu radi utvrđivanja majčinstva ili očinstva do navršene 25. godine života. Ukoliko je osoba protiv koje je potrebno podnijeti tužbu radi utvrđivanja očinstva preminula, tada se tužba radi utvrđivanja očinstva podiže protiv nasljednika te osobe, u roku od godine dana od smrti osobe za koju se tvrdi da je otac djeteta ili u roku od 6 mjeseci od pravomoćnosti odluke o nasljeđivanju, opet vodeći računa o tome da nije prekoračen objektivni rok u kojemu dijete može podnijeti takvu tužbu, a to je do svoje 25. godine.

S obzirom na Vaše pitanje, čini mi se da ste izvan zakonom propisanih rokova da pokrenete potrebni postupak utvrđivanja očinstva, jer navodite da je od smrti ostavitelja prošlo više od šest godina. Međutim, ako je situacija ipak takva da je da ste unutar ostalih rokova, odnosno da je rješenje o nasljeđivanju iza ostavitelja pravomoćno kraće od šest mjeseci, a Vi još niste napunili 25 godina, tada biste mogli pokrenuti postupak radi utvrđivanja očinstva.

Unutar ste rokova koje Zakon o nasljeđivanju u svom članku 138. propisuje jer zahtijevati ostavinu kao nasljednik ostavitelja prema poštenom posjedniku koji također tvrdi da na nju ima pravo kao nasljednik zastarijeva za godinu dana od kada je nasljednik saznao za svoje pravo i za posjednika ostavine, a najkasnije za deset godina računajući za zakonskog nasljednika od smrti ostaviteljeve, a za oporučnog nasljednika od proglašenja oporuke. Prema nepoštenu posjedniku ovo pravo zastarijeva za dvadeset godina. Međutim, da bi ste uopće došli u poziciju da se koristite pravima iz Zakona o nasljeđivanju, najprije morate provesti postupak utvrđivanja očinstva, ako za isti imate uvjete.

U praksi su poznate situacije gdje su protekli svi rokovi koji su propisani Obiteljskim zakonom za utvrđivanje očinstva, a gdje je ostavitelj umro ne priznavši izvanbračno dijete te gdje je u konačnici nepriznato izvanbračno dijete ostalo isključeno iz ostavine, jer više nije imalo zakonske mogućnosti da se izvrši upis činjenice očinstva u matici rođenih. (Presuda Županijskog suda u Varaždinu poslovni broj: Gž-985/07-2 od dana 05. studenoga 2007. godine).