Dobila sam rješenje o potpunoj radnoj nesposobnosti i šalju me u invalidsku mirovinu, što ne želim. Imam mogućnost žalbe, što ću i iskoristiti, a rok je 15 dana. Međutim, liječnica mi je zaključila bolovanje, jer mi se, kako kaže, promijenio status, što nije moguće, jer rok za žalbu nije prošao, pa ni rješenje nije pravovaljano. Koji je moj status dok traje žalbeni postupak? Mogu li me vratiti na posao ili mogu biti na bolovanju pošto piše da u slučaju žalbe stanje ostaje isto do novog rješenja i obrade?


Zakon o radu uređuje kako radni odnos, ugovor o radu, prestaje dostavom pravomoćnog rješenja o priznanju prava na invalidsku mirovinu zbog potpunog gubitka radne sposobnosti. Dakle, do prvomoćnosti predmetnog rješenja Vi ste svakako u radnom odnosu dok pravomoćno rješenje ne bude dostavljeno Vašem poslodavcu. 

 

U vezi Vašeg statusa glede privremene nesposobnosti za rad (bolovanje), slijedom odredbe članka 46. stavak 4. Zakona o obveznom mirovinskom osiguranju, izabrani doktor obvezan je utvrditi prestanak privremene nesposobnosti osiguraniku kod kojega je nalazom i mišljenjem nadležnog tijela vještačenja mirovinskog osiguranja utvrđena invalidnost zbog opće nesposobnosti za rad ili profesionalne nesposobnosti za rad, s danom zaprimanja obavijesti nadležnog tijela mirovinskog osiguranja, a osiguranik pravo na naknadu plaće za vrijeme te privremene nesposobnosti ostvaruje u skladu s člankom 48. stavkom 1.  Zakona o obveznom mirovinskom osiguranju.

Prema odredbi članka 48. stavak 1., osiguranik ima pravo na naknadu plaće na teret sredstava HZMO-a, odnosno državnog proračuna, dok izabrani doktor ne utvrdi da je sposoban za rad ili dok nije nalazom i mišljenjem nadležnog tijela vještačenja mirovinskog osiguranja kod osiguranika utvrđena invalidnost zbog opće nesposobnosti za rad ili profesionalne nesposobnosti za rad. Kod Vas je nepravomoćnim rješenjem utvrđena invalidnost, zbog opće nesposobnosti za rad niste sposobni obavljati svoje obveze iz ugovora o radu, pa ukoliko i kada Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje prestane s isplatom naknade plaće, valjalo bi primjeniti odredbu članka 95. Zakona o radu. Predmetna odredba propisuje da radnik za razdoblja u kojima ne radi zbog opravdanih razloga određenih zakonom, ima pravo na naknadu plaće. Iznos naknade plaće određuje se u visini prosječne plaće koja je radniku isplaćena u prethodna tri mjeseca, a ukoliko mu plaća nije isplaćivana, kao što je Vaš slučaj, onda se visina naknade određuje u odnosu na plaću koju bi radnik ostvario da je u tom razdoblju radio (ovisno o ugovoru o radu, pravilniku o radu, kolektivnom ugovoru). Do prestanka radnog odnosa ili izmjene rješenja kojom se utvrđuje potpuni gubitak radne sposobnosti trebali biste primati naknadu plaće.

 

U vezi rada, odredbom članka 48. stavak 3. Zakona o obveznom mirovinskom osiguranju propisano je da kada nadležno tijelo vještačenja mirovinskog osiguranja utvrdi da je kod osiguranika nastupila profesionalna nesposobnost za rad, odnosno neposredna opasnost od nastanka invalidnosti, obvezno je u nalazu i mišljenju navesti poslove i radne zadatke koje osiguranik s obzirom na preostalu radnu sposobnost može obavljati, odnosno koje poslove i radne zadatke ne može obavljati. Međutim, kod Vas se ne radi o profesionalnoj nesposobnosti za rad niti o neposrednoj opasnosti od nastanka invalidnosti. Vama je invalidnost utvrđena nepravomoćnim rješenjem pa do pravomoćnog okončanja postupka nećete raditi.