Sam mali poduzetnik, ili nje­govi suradnici, često moraju obaviti posao putujući, a tro­škove koji pri tome nastaju treba obračunati, proknjižiti u poslovnim knjigama, nadoknaditi putnicima troškove i staviti u odgovarajući porezni kontekst.

Za početak je važno znati da su porezno priznati oni putni troškovi koje je imao sam obrtnik, ili njegovi zaposlenici, a u poduzeću isključivo troškovi zaposlenika. Drugim riječima, ako osnivač (tzv. vlasnik) ili pak direktor poduzeća putuje za poduzeće, njemu putni tro­škovi ne mogu biti bezporezno nadoknađeni niti može podu­zeće biti terećeno za troškove, ukoliko on nije zaposlenik poduzeća (ugovor o radu). Je­dini način da se u takvoj situaciji isplati putni trošak je da se ukupni iznos po putnom nalogu smatra neto drugim dohotkom, te se istovremeno sa isplatom plati i otprilike još 90% doprinosa i poreza. Na­ravno, u tom slučaju sve zajedno može ići u troškove podu­zeća, i bit će porezno priznato.

Za osnivače i direktore j.d.o.o. važi isto pravilo.

U nastavku će biti riječi o putnim troškovima kakvi jesu porezno priznati, i pravila su ista za obrtnike i za poduzeća, i za sve njihove zaposlenike.

Službenim putovanjem se smatra putovanje u mjesto koje je 30 km udaljeno od sjedišta po­slodavca i od mjesta prebivališta zaposlenika. Po novom pravilu ne smije trajati više od 30 dana.

Prije putovanja poslodavac daje nalog za službeno putova­nje, u kojem navodi s kojim ciljem i gdje šalje svog zaposlenika. Obrtnik koji sam putuje također piše za sebe putni na­log. Po povratku, putnik podnosi obračun službenog putovanja i izvješće o putovanju. Bez izvješća putni nalog će u slučaju kontrole biti okarakteriziran kao nevjerodostojan.

U obračunu se navode svi troškovi koji su na putovanju nastali, a to mogu biti: dne­vnice, troškovi upotrebe privatnih automobila za službene svrhe, cestarine, mostarine i sli­čni troškovi, karte javnih prijevoza, troškovi noćenja i slično.

Zaposlenike trebate upoznati s pravilima popunjavanja, a ako oni pogriješi, osoba koja vrši kontroliranje (likvidiranje) putnog naloga treba ispraviti nedostatke ili pozvati putnika da ih ispravi, i to sve prije ispla­te. Ukoliko poslodavac iz ne­kog razloga želi zaposleniku priznati veći iznos od porezno priznatoga, treba podatak o neto iznosu razlike poslati slu­žbi obračuna plaća, jer je uz isplatu potrebno istovremeno platiti doprinose i porez, isto kao da se radi o isplati plaće.

Koliki su iznosi porezno pri­znati?

Puni iznos dnevnice u tu­zemstvu je 170 kn i može se isplatiti za putovanje dulje od 12 sati. Za putovanje trajanja između 8 i 12 sati, može se isplatiti pola dnevnice, tj. 85 kn, a za trajanje manje od 8 sati ne može se isplatiti dnevnica. Ovo važi i za zaposlenike koji rade u nepunom radnom vremenu.

Novo je pravilo da se iznos dnevnice mora umanjiti ukoliko je zaposleniku na teret po­slodavca plaćen ručak ili ve­era. Svaki obrok umanjuje dne­vnicu za 30%, pa će puna dnevnica u slučaju plaćena oba obroka biti 68 kn, a za plaćen jedan obrok 119 kn.

Obratite pažnju da je obrok plaćen i u slučaju da u hotelu ra­dnik ima polupansion ili pu­ni pansion.

Dnevnice u inozemstvu su propisane za svaku pojedinu državu, a iznose od 30-95 do­lara. U slučaju da je omogućen i jedan obrok, dnevnica se mo­ra smanjiti za 80%. Obra­tite pa­žnju na ovo i uputite radnika da radije sam iz dnev­nice plati obrok, a hotelski račun neka glasi isključivo na noćenje s doručkom.

Ako radnik objeduje u sklo­pu reprezentacije, zajedno za poslovnim partnerima, ne sma­tra se da je dobio obrok, a poslodavcu će iznos repre­zentacije biti priznati trošak samo sa 30%, i PDV ne smije koristiti kao pretporez.

Obratite pažnju da dnevnica služi i za podmirenje troškova lokalnog prijevoza u odre­dištu, pa tramvajske i taksi us­luge nije ni potrebno ni dopušteno u tom slučaju prikazivati.

Ako radnik putuje svojim au­tomobilom, može mu se nadoknaditi 2 kn po prije­đe­nom kilometru, i račune za benzin nije potrebno prilagati.

Ako radnik putuje službenim vozilom, također je potrebno ispuniti podatke o vrsti i registraciji vozila, te o poče­tnom i završnom stanju broj­ača kilometara, a oni se narav­no, trebaju poklapati sa pod­aci­ma iz knjige upotrebe vozila.

Svi ostali troškovi nastali na službenom putovanju se priznaju u visini stvarno nastalog troška, prema priloženim raču­nima. Ti će računi također svje­dočiti i vjerodostojnosti na­loga.

Rok za isplatu svote po putnom nalogu nije propisan, ali se o svakoj isplati treba izvije­stiti porezna uprava putem JO­PPD obrasca. I u tom dijelu postoje promjene, pa se sada izvještava samo o dnevnicama i naknadama za upotrebu privatnog vozila u službene svrhe, a ostali dijelovi su od ove go­dine izuzeti iz izvješća. Ovo je obradovalo knjigovođe i podu­ze­tnike diljem Hrvatske, jer se konačno dogodilo usklađivanje sa zdravim razumom i pojednostavljenje postupka.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge