Preporučam da izvršite uvid u vrijednosti svojih prihoda i rashoda, tj. primitaka i izdataka i da na njega utječete dok još možete, jer malo je toga moguće kad porezna godina istekne

 

Iako je za pretpostaviti da ćete o svemu što slijedi dobiti podsjetnik od svog knjigovođe, ovaj ću članak posvetiti temama o kojima s većinom naših klijenata razgovaram u ovom dijelu godine.

Neke teme dolaze na red same po sebi, neke zato što je najčešće da one stupaju na red kada je oznaka na kalendaru blizu isteku godine, a neke zato što je poduzetniku u interesu da se njima bavi da bi bolje planirao, da bi učinio što može ako ih želi posljedice izbjeći ili steći, ili da bi se pripremio upravo za te posljedice.

Neoporezive isplate zaposlenicima su predmet interesa jer najveći dio poduzetnika odluku o njihovoj isplati ostavlja za kraj godine kako bi, najčešće, temeljem poslovnog rezultata odlučio o njihovoj isplati. Ovo, dakako, mogu samo oni koji nisu obvezu isplate ugovorili svojim ugovorima o radu i koje ne obvezuje kolektivni ugovor.

Tijekom cijele godine svakom zaposleniku možete isplatiti 2.500 kn na ime prigodnih nagrada, pa tako u iznos zbrojite i već ranije isplaćene, primjerice, uskrsnice i regrese. Isplaćujete na račun ili u gotovini. Međutim, u gotovini smijete samo nim radnicima koji nemaju ovrhe i zaštićene račune, budući se radi o nezaštićenoj vrsti primanja. Učinite li suprotno, zapravo izbjegavate radnikovog vjerovnika.

Dar djeci radnika koja su mlađa od 15 godina možete isplatiti pod istim uvjetima u iznosu od 600 kn po djetetu godišnje, pri čemu nije od značaja na čijoj je PK kartici dijete upisano, ili preko koga je zdravstveno osigurano.

Dar u naravi predstavlja darivanje radnika dobrima (stvarima) koje možete kupiti sami ili predujmiti nekom dobavljaču koji će vam zauzvrat dati bonove kojima će radnici kupovati. Iznos je 400 kn, uključivo PDV po zaposleniku godišnje.

Od ove godine novost je da su iznosi utvrđeni po osobi u ukupnom godišnjem iznosu i predstavljaju zbroj isplata od strane svih poslodavaca. Na ovo ćete morati paziti svi koji imate radnike koji su dio godine bili zaposleni kod drugih poslodavaca, ili radnike koji su istovremeno zaposleni i kod drugih poslodavaca.

Isplatite li više, iznos se smatra neto plaćom na koju ćete, makar i sa dugim vremenskim odmakom, morati obračunati doprinose i platiti kamatu na njih.

Ovo je prilično problematično kad znamo da su brojne stvarne situacije da poslodavci isplaćuju neoporezive isplate za koje radnici ni ne znaju. Svi ćemo zajedno pratiti postupanje porezne uprave u ovakvim novim prilikama.

Što se tiče PDV-a, sada je vrijeme da zbrojite svoje isporuke i provjerite jeste li blizu praga ulaska ili mogućnosti izlaska iz tog sustava. Više sam pisala prošli tjedan, s obzirom da je odnedavno prag pomaknut na 300.000 kn.

U poduzećima nema situacije koja se pojavljuje kod obrtnika, pa ću još jednom skrenuti pažnju: broje se isporuke, a ne primici. Pretpostavimo da ste do 30. 12. napisali računa (isporučili) za 305.000 kn, a naplatili ste samo 290.000. Pazite, prešli ste prag isporuka, i obvezni ste ući u sustav PDV-a, bez obzira što ih niste naplatili.

Ukoliko je ovaj primjer kod paušalno oporezovanog obrtnika, taj će morati početi voditi knjige od početka naredne godine, jer sustav PDV-a isključuje paušalno oporezivanje.

Preporučam da izvršite uvid u vrijednosti svojih prihoda i rashoda, tj. primitaka i izdataka i da na njega utječete dok još možete, jer malo je toga moguće kad porezna godina istekne, osobito kod obrtnika.

Imate li kao obrtnik neplaćenih obveza za doprinose i platite li ih do isteka godine, povećat ćete iznos izdataka.

Ovo je savjet i obrtnicima koji vode poslovne knjige i koji su istovremeno i zaposleni, iako oni u ovoj godini nemaju formiranu obvezu prema državnom proračunu. Vaši će vam knjigovođe objasniti zašto.

Oni široke ruke mogu provjeriti limite porezno dopuštenih darovanja, pa eventualno obdariti neku udrugu ili ustanovu koja obavlja kulturnu, znanstvenu, odgojno-obrazovnu, zdravstvenu, humanitarnu, sportsku, vjersku, ekološku i drugu općekorisnu djelatnost. Ne očekujete valjda da to radi proračun kojemu ste plaćali prije nego sebi!

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na  Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge