S obzirom da se kraj kalendarske godine poklapa sa krajem godine u poreznom smislu, i bu­dući da se sa zadnjim danom godine podvlači crta pod cijeli niz izračuna, te se temeljem toga izrađuju prijave poreza, ovo su dani kada je uputno da mali po­duzetnik posveti vrijeme uvidu u svoje poslovne knjige.

Obrtnici i samostalne djelatnosti bi osobito trebali promo­triti stanje svojih primitaka i iz­dataka. Kada istekne godina, ono što nije plaćeno neće nikako moći biti pribrojeno izdacima. Provjerite imate li nekih neis­pla­ćenih putnih troškova, primjerice, jer provedba isplate na propisani način mogla bi smanjiti porez koji ćete morati platiti.

Također, imate li zaostalih du­gova za doprinose, platite ih u prosincu i time utječite na visinu poreza.

Naravno, isto se odnosi i na plaćanje dobavljačima za izvr­šene isporuke, ali ne i za predujmove - jer predujmovi nisu izda­tak.

Nabavljate li sredstva za rad, imajte na umu računicu da će sa­mo ona jeftinija od 3.500 kn biti izdatak, a ona skuplja ići će u popis dugotrajne imovine, pa će u izdatke tek po obračunima amortizacije, tijekom nekoliko godina. Ako ste izvan sustava PDV-a, ovaj iznos se promatra zajedno sa PDV-om, a ako ste u sustavu - u neto iznosu.

Vrijednost ukupnih isporuka tijekom ove godine bit će i obrtnicima i poduzećima presudna za nekoliko situacija: ako je ona viša od 230.000 kn, o tome ste do 15. siječnja dužni obavijestiti poreznike, ali ćete već od prve minute nove godine biti u sustavu PDV-a po sili zakona. Na to se trebaju spremiti i oni koji će te noći raditi, primjerice ugostitelji.

Poduzeća koja će se naći u situaciji ulaska u PDV, neka razmisle o mogućnosti plaćanja tog poreza po naplati, ako im se čini značajnim. Ako su im ispo­ruke veće od 3.000.000 kn, taj im je odabir nedostupan.

S druge strane, oni koji su tu mogućnost izabrali na početku ove godine, a posrećila im se ova godina sa isporukama većim od ovog iznosa, do sredine siječnja moraju o tome obavijestiti pore­znike, predati cijeli niz izvještaja, te će u 2016-toj PDV plaćati po izdavanju računa.

Iznos primitaka veći od 149.500 kn za obrt u sustavu paušalnog oporezivanja značit će da u 2016-toj više ne može plaćati porez na taj način, već da mora voditi poslovne knjige i plaćati porez na dohodak na ut­vr­đeni poslovni rezultat.

Inventura sve imovine i obaveza još je jedna obaveza koju poduzetnici najčešće obavljaju u prosincu. Utvrđene viš­kove i manjkove proslijedite svo­jim knjigovođama, zajedno sa odlukama o postupanju sa nji­ma, kako bi on znao provesti ih u financijskom knjigovodstvu.

O postupanju sa zastarjelim potraživanjima od kupaca u svijetlu novog izvještaja, a i u kontekstu prikazivanja stvarne vrijednosti imovine u poduzećima, pisala sam prije dva tjedna i ov­dje ću samo spomenuti.

I za kraj o onima koji će od nove godine imati najveći pre­okret: obrtnici i samostalne djelatnosti koji su ispunili dva od narednih uvjeta: dohodak veći od 400.000 kn, dugotrajnu imo­vinu vrjedniju od 2.000.000 kn, zapošljavanje prosječno više od 15 radnika - od sljedeće će go­dine biti u sustavu oporezivanja porezom na dobit, pa će morati između ostaloga sastaviti i po­če­tnu bilancu na prvi dan na­redne godine.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge