Vidim da je mnogima pomrsila planove odredba kako imovina udruge nakon njenog likvidiranja više nikako ne može prijeći njezinim osnivačima, već samo drugoj neprofitnoj organizaciji koja ima iste ili slične ciljeve.


Tjedan dana od stupanja na snagu novog Zakona o udrugama često me iz malih udruga pitaju što trebaju sa­da raditi.
 
Nerijetko u razgovoru iznesu i tvrdnju kako znaju da sada moraju voditi knji­govodstvo na konto karticama, tzv. (dvostavno) knji­govodstvo, na što odmah re­a­giram otklanjanjem zab­lu­de: ništa slično nije uvedeno ovim zakonom, već je to ob­veza udruga već od 2008. godine! I to onih novoosnovanih, te onih koje tri godine imaju prihode i imovinu veću od 230.000 kn. 

Pro­mjene koje su sada stupile na snagu imaju pra­vni karakter, jer novi zakon o financijs­kom poslovanju ne­profitnih organizacija tek očekujemo, a po najavi pri­mjenjivat će­mo ga od 2015. godine i taj neće donijeti ne­ke revolucionarne novos­ti, osobito ne za male ud­ruge. 

Odgovorne osobe udruga, a to su naj­češće njihovi predsjednici, moraju u na­rednih godinu dana uskladiti svoje statute sa važećim Zakonom o ud­rugama. Oso­bno bih prepo­ručila da sa ovim procesom pričekate dok ne stupi na snagu i ovaj set financijskih propisa, jer sam u prijedlogu Zakona uočila da i on pro­pisuje teme koje je potrebno riješiti sta­tutom. Stoga, kad budete angažirali pravnika da vam uskladi statut, savjetujte se i sa svojim knjigovođom, ili zatražite od pravnika da uzme u obzir sve propise. Ako kopirate tekstove takozvanih statuta sa interneta, dobit ćete upravo toliko ko­liko ste i platili! Ne biste vje­rovali, ali i nečije znanje tre­ba platiti, iako mu ne možete uzeti mjeru.

Malim je udrugama no­vonametnuta obveza ime­novanja likvidatora udruge nešto potpuno apstraktno, a radi se o tome da se kon­kretna fizička osoba una­prijed određuje da se bavi njezinom likvidacijom onda kada nastupe okolnosti da to mora učiniti - a koje su definirane propisima ili sta­tutom udruge. Njegovo ime će biti javno dostupno, jednako kao i ime ostalih od­go­vornih osoba udruge, i podložno je promjenama ti­je­kom postojanja udruge.

Od sada će javno biti dostupni i podaci o financijs­kom poslovanju udruge, i to već i o poslovanju ove te­kuće godine. Tako ćete sada moći, umjesto o političar­skim besmislicama, čitati o sasvim smislenom i dosljedno provedenom trošenju jav­nog novca u udrugama. Srećom, prijedlozi novih fi­nancijskih propisa predvi­đaju stroži nadzor minis­tarstva financija i u pogledu poslovanja koje nije financirano iz proračuna. Svi će­mo vidjeti kako će to izgledati!

Odgovorne osobe mogu već krenuti sa ažuriranjem popisa članova svojih udruga, a u novodonesenom Za­konu mogu pročitati koje sve podatke o članovima moraju imati zabilježene, i koje moraju dati na uvid ne samo kontrolorima, nego i svim članovima svoje ud­ruge.

Ako prilikom usklađiva­nja statuta, ili prilikom osnivanja nove udruge, među nje­nim djelatnostima bude navedena i koja gospodarska djelatnost, ured u kojem se rješava o upisu osnivanja ili promjene dužan je istovremeno o tome obavijestiti porezne vlasti, a činjenica o upisu gospodarske djelatnosti udruge više neće biti skrivena u dubinama rje­šenja, već će biti istaknuta u dispoziciji rješenja.

Mali će poduzetnici tako lakše moći uočiti tko im se sprema udarati konkurenciju, pa ako im se sviđa mogu se baviti cinkarenjem, jer poreznici će u svakom kon­kretnom slučaju procijeniti treba li ta udruga voditi poduzetničko računovod­stvo rukovodeći se prije sve­ga načelom čuvanja dr­žav­nog proračuna, a ne onih koji ga pune. Svaka dobit koju udruga ostvari mora se upotrijebiti za postizanje ci­ljeva udruge.

Vidim da je mnogima pomrsila planove i odredba kako imovina udruge nakon njenog likvidiranja više ni­kako ne može prijeći nje­zinim osnivačima, već samo drugoj neprofitnoj organiza­ciji koja ima iste ili slične ci­ljeve.

Ako tome pribrojimo i činjenicu da je Zakon o ud­rugama uveo je i sasvim konkretne prekršajne kazne odgovornim osobama, a da očekivani Zakon o financij­skom poslovanju donosi i pre­­kršajnu odgovornost pre­d­sjednika ili drugih osoba za nepredavanje financijskih iz­vještaja, te potrebu sastavljanja financijskih planova i revizijskih izvještaja - zak­ljučujem da će u našem ure­du biti puno novih klijenata.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge