Ni u kojem slučaju nije moguće za privatne režijske troškove obrtnika i njegove obitelji, ili zakupodavca, teretiti poduzetništvo

 

U sedam godina ove rubrike kroz tekstove sam odgovorila na sva pitanja koja me najčešće pitaju oni koji kreću u poduzetničke vode, iako ne tako izravno i personalizirano kao na razgovorima.

Ovaj puta ću se prisjetiti nekih neobičnih pitanja koja sam dobivala.

Primjerice, oni koji planiraju poslovati iz svog stana, vole znati hoće li moći za troškove režija teretiti svoje poduzetništvo.

Ako će obrtnik poslovati na svojoj adresi u svojoj nekretnini, onda ne može režije prikazivati kao izdatke, osim u slučaju kada posluje iz dijela nekretnine koji je u naravi odvojen od stambenog prostora i koji posjeduje odvojena brojila za struju, vodu, energiju i ostale režije. Primjerice, odvojena radionica u obiteljskoj kući.

Isto pravilo se odnosi i na samostalne stručne djelatnosti koje vode poslovne knjige.

Ako poduzeće unajmljuje prostor za rad od fizičke osobe, bez obzira je li ta osoba osnivač ili direktor poduzeća, ono može unajmljeni prostor koristiti samo za službene potrebe djelatnosti poduzeća, a troškovi režija za unajmljeni prostor mogu teretiti poduzeće samo ako su brojila odvojena i računi glase na poduzeće. Ako odvojenih brojila nema, tada se za uobičajeni iznos režija može uvećati ugovorena zakupnina. Ona će teretiti troškove poduzeća, a režije će plaćati zakupodavac, kojemu ionako 30% zakupnine neće biti oporezovano.

Ni u kojem slučaju, dakle, nije moguće za privatne režijske troškove obrtnika i njegove obitelji, ili zakupodavca, teretiti poduzetništvo. Dapače, prostor koji je unajmljen za poslovanje i za koji se plaća najamnina, ne smije se koristiti za privatne potrebe, jer će to predstavljati primitak u naravi.

Nedavno su me pitali može li se sudski određen iznos alimentacije prikazivati kao trošak stipendije.

Uzdržavanje malodobnog djeteta ili punoljetnog koji je na redovnom školovanju predstavlja obavezu roditelja kojemu je utvrđena takva obaveza u postupku koji prati brakorazvodnu parnicu. Isplaćuje se na tekući račun drugog roditelja ili punoljetnog djeteta, ili u gotovini.

Stipendiranje učenika srednje škole ili redovnog studenta može se učiniti temeljem odluke poduzetnika (obrtnika ili poduzeća) i nije vezano uz kasnije zapošljavanje stipendirane osobe, osim ako se takva obveza ne nametne stipendisti. Iznos do 1.750 kn mjesečno može se isplatiti neoporezivo, a više od toga kao drugi dohodak. Iznos se odnosi na stipendistu, a ne na isplatitelja stipendije, pa je potreban oprez ukoliko stipendije dolaze iz više izvora. O isplaćenim stipendijama isplatitelj izvještava kroz JOPPD obrazac i dohodak se zbraja stipendistu sa ostalima i utječe na neke njegove statuse. Isplata se obavezno vrši na žiro račun stipendiste, a ne na tekući račun ili u gotovini.

Stoga, radi se o dvije odvojene isplate i ukoliko, primjerice, obrtnik kao otac stipendira svoje dijete za koje treba plaćati alimentaciju, on time ne ispunjava svoju obvezu uzdržavanja. Privatna obveza financijske potpore uzdržavanju djeteta ne može nikako teretiti poduzetništvo, jer nikako ne može biti poslovni rashod.

Postavljeno mi je pitanje može li rata kredita za kupljeni stan u kojem poduzetnik živi biti trošak poduzetništva.

Ako se radi o stanu u privatnom vlasništvu osobe koja je registrirala obrtničku djelatnost ili je osnivač ili direktor poduzeća, jasno je da se ne radi o poslovnom rashodu i da se njime ne može teretiti ni jedno poduzetništvo.

Temeljno je pravilo da je priznat samo onaj rashod koji je nastao radi ostvarivanja poslovnog prihoda za djelatnost za koju je poduzetništvo registrirano. Poznavajući ga, jasni su gornji odgovori pa ćete za svoja druga neobična pitanja lakše pretpostaviti odgovore.

Sretno!


Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge