Nije se jednom dogodilo da je neki poduzetnik ostavio pretporez (PDV), a za tri godine ustanovio da je njegovo potraživanje otišlo u zastaru, dok mu je na drugom računu (primjerice za porez na dobit, doprinose ili neku članarinu) obračunavana zatezna kamata!


Kada isplaćuje plaću, podu­zetnik je istog dana obvezan podnijeti i obrazac JOPPD s is­pravno obračunatim iznosima za svakog pojedinog radnika. Ako se plaća doista i isplaćuje, tada se obračunava i porez na dohodak od nesamostalnog ra­da zaposlenika. Ako se plaća iz nekog razloga ne isplaćuje, tada poduzetnik kroz isti ob­razac podnosi izvješće o iznosima koje je bio dužan obraču­nati za doprinose, a porez na neto plaće radnika će platiti zajedno sa isplatom, kada do nje dođe, o čemu će i tada podnositi izvještaj. Ako bude više plaća isplaćivao u istom mje­secu, iznos poreza će biti veći za­to što je mjesečni osobni od­bi­tak isti. To se upravo do­go­dilo ovih dana, u nekom ste­čajnom postupku kada je od ukupnog iznosa koji se is­pla­ćivao radni­cima za zaos­tale plaće, skoro polovica završila u proračunu. Novinari od toga napravili to­božnju vijest, a ra­di se o zna­nom propisu!

Ako poduzetnik naruči od svog knjigovođe pripremu do­kumentacije za isplatu određe­nog dana, a zakasni predati up­latnice tako da one budu pro­vedene u državni proračun na taj dan - rezultat će biti kamate i nepovezani podaci u aplikaciji E-porezna, pa će netko mo­rati raditi na njihovom povezivanju, kad jednom i taj dug bude podmiren. Poreznici su i za te radnje nedavno napravili poseban program i delegirali taj posao poduzetnicima. Oni će vjerojatno za te radnje an­gažirati svoje knjigovođe. Naša struka i to je ove godine morala naučiti.

Za porez na dodanu vrijednost (PDV) izvještaje podu­zet­nici predaju 20 dana od isteka mjeseca ili tromjesečja, ovisno u kojem su obliku obračuna, a plaćanje vrše u roku do 30 da­na od isteka mjeseca. Svaki dan kašnjenja rezultira zateznom kamatom. Od uplate prvo će se podmiriti kamata, a tek potom glavnica, pa je uputno pratiti stanje i sve podmiriti.

Porez na dobitak, porez na dohodak, članarina turističkoj zajednici, naknada za općeko­risnu funkciju šuma i spome­nička renta (koju rijetki pla­ća­ju) su vrste poreznih obveza za koju postoji i obaveza pla­ćanja akontacija.

Naime, kada poduzetnik preda prijavu poreza na pos­lovni rezultat - a to je za obrtnika dohodak, a za poduzeće dobitak - plaća i svoju obavezu poreza i drugih nabrojanih davanja za proteklu godinu. Međutim, istovremeno sam mora izračunati i koliki se dio godišnje obaveze odnosi na je­dan mjesec njegovog poslova­nja. To se računa tako da se ukupni iznos poreza i člana­ri­na dijeli s brojem mjeseci koje je poslovao. Oni koji su se tek registrirali, brojat će mjesece rada.
 
Dobiveni iznos predstavlja obaveznu akontaciju poreza za koju će vas poreznici zaduživati svaki mjesec i ako akon­ta­ciju ne platite do zadnjeg dana u mjesecu obračunavat će se za­tezna kamata i pokretati ovrhe.

Kao porezni dug ove akon­tacije imaju isti status kao i os­tale porezne obveze.

Ako tijekom godine uočite da lošije poslujete, ne znači da sami možete smanjiti iznose akontacija ili ih prestati pla­ćati. Jedino što možete je ut­vrditi svoj poslovni rezultat u toku godine i podnijeti porez­noj upravi zahtjev za umanje­nje akontacija. Zahtjev oni mo­gu primjenom diskrecionog prava usvojiti ili odbiti, uz eventualnu kontrolu poslova­nja. Ako ga i usvoje, akontacije će biti manje tek od dana rje­šenja, a ne unatrag.

Moguća je i situacija da po­duzetnik tijekom godine plaća akontacije, a da po završnom obračunu obaveza plaćanja bu­de manja od onoga što je platio. U tom slučaju će porezna uprava obračunati koliki je iznos vaše preplate. 

Preplata za članarine obič­no ostane u proračunu i troši se za podmirenje obveza kako dospijevaju. Članarine se pla­ćaju od ukupnom prihoda, pa neka obveza uvijek postoji. 

Za porez na dohodak ili do­bitak možete zatražiti i povrat novca na svoj žiro račun. Uvjet je da na ostalim pozicijama ne­mate nikakvo dugovanje, niti jedne lipe. Porezna uprava ne namiruje se sama, nego su za sva preknjižavanja tj. prebacivanja iznosa potrebni vaši zah­tjevi. 

Nije se jednom dogodilo da je neki poduzetnik ostavio pret­porez (PDV), a za tri godine ustanovio da je njegovo potra­živanje otišlo u zastaru, dok mu je na drugom računu (prim­jerice za porez na dobit, doprinose ili neku članarinu) obra­čunavana zatezna kamata!

Takav je očito štedio i na plaćanju knjigovođi, jer bi mu svaki to znao objasniti i spasiti ga od takvog gubitka novca.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge