06.09.2014.

Otac stranac ne dopušta majci koja živi u Hrvatskoj da viđa dijete

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

Prije 2 godine udala sam se za državljanina Republike Hrvatske s kojim živim u Šibeniku posljednjih godinu dana. Rođena sam u Srbiji i živjela sam tamo do 7. mjeseca 2013. godine. Iz prvog braka imam sina od 11 godina s kojim bivši muž manipulira, pa je tako dobio i skrbništvo i pravo na alimentaciju, a ja sudsku presudu u kojoj je između ostalog definirano viđanje djeteta. Ta se presuda nije poštovala ni dok sam živjela u Srbiji. Redovito sam uplaćivala alimentaciju do prije pet mjeseci kad je postalo evidentno da druga strana nema namjeru ispoštovati sudsku presudu u kojoj je jasno definirano da dijete treba provesti uskršnje i pola ljetnih praznika kod mene. Postoji li služba pri EU kojoj bih se mogla obratiti za pomoć pri rješavanju ovog problema?


U Vašem slučaju postoji pravomoćna odluka stranoga suda kojom su utvrđena Vaša prava i obveze kao roditelja s kojim dijete ne živi. Osobno Vam ne mogu preporučiti niti savjetovati da prestanete s plaćanjem dužnih mjesečnih iznosa uzdržavanja za sina, jer, bez obzira na druge okolnosti koje navodite, pa čak i činjenicu da otac stvara neosnovano lošu sliku o Vama kod djeteta, ne biste i Vi trebali postupati na sličan način, pa loše odnose s bivšim suprugom prelamati preko djetetovih prava.

Vaša situacija je razumljivo vrlo teška, ali ona je na određen način već regulirana presudom suda u Republici Srbiji, pa ukoliko smatrate da zbog okolnosti u kojima se sada nalazite postoji potreba za izmjenom iste, moja je preporuka da se obratite nekom od kolega odvjetnika iz RS kako bi zastupao Vaše interese u takvom postupku. Ukoliko nema potrebe za promjenama predmetne odluke, možete opet angažirati odvjetnika koji bi se pobrinuo da se postojeća odluka provede ukoliko je potrebno i prisilnim putem.

Republika Srbija je, kao i RH, potpisnica Konvencije o pravima djeteta, a isto tako i Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih (osnovnih) sloboda. U Vašem slučaju donesena je sudska odluka kojom se štite Vaša prava na viđanje djetata od strane suda u RS. Ukoliko se zbog nepostupanja suda u RS takva odluka ne bi mogla i provesti, pa makar i prisilnim putem, možete pokrenuti odgovarajuće postupke kod nadležnih sudova u RS, a u konačnici doći i u situaciju da Vaš predmet riješava i Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu. Moram priznati da mi nije poznata neka institucija EU kojoj biste se izravno mogli obratiti za pomoć u situaciji koju opisujete, ali bih Vam svakako preporučio da se obratite i ombudsmanu odnosno Zaštitniku građana Republike Srbije kako biste lakše i brže ostvarili svoja prava.

Moram na kraju napomenuti da sve što Vam pišem u ovom odgovoru navodim iz perspektive hrvatskoga Obiteljskoga zakona i zato bih Vam svakako preporučio da se obratite stručnoj osobi u RS za pravnu pomoć.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .