Prije šest mjeseci umrla mi je majka. Roditelji su mi bili u braku 48 godina. Imam četiri sestre, od kojih je samo jedna neudata i živi s ocem u obiteljskoj kući. Otac je našao drugu ženu, koju želi dovesti u našu obiteljsku kuću da živi s njim i sestrom te toj ženi dati nekim ugovorom dio kuće u kojoj će ona ostati u slučaju njegove smrti. Naš otac je psihički nestabilan, pije tablete za smirenje već godinama. Ta gospođa je po njegovim riječima udovica i ima dvoje odrasle djece, živi sama kao podstanar. Otac ima 72 godine, a ta gospođa 65. Može li otac njoj prepisati dio obiteljske kuće u koju ona ništa neće pridonijeti, a naša majka i mi smo ulagale u nju od sedamdesetih godina?

 

Situacija u kojoj se nalazite nije jednostavna, ali i za nju postoje rješenja koja zakon nudi. Najprije je potrebno utvrditi osnovne činjenice: tko je u zemljišnim knjigama upisani vlasnik nekretnine koja je predmet vašeg pitanja i što točno po vama spada pod definiciju "psihički nestabilan", kako ste opisali svoga oca.

Ukoliko smatrate da vaš otac nije sposoban za samostalno rasuđivanje te da sam vodi brigu o svojim pravima i interesima i upravlja svojom imovinom, tada putem nadležnog Centra za socijalnu skrb te suda trebate pokrenuti postupak oduzimanja poslovne sposobnosti i stavljanja pod skrbništvo oca, kako bi njegov skrbnik dalje upravljao njegovom imovinom te se pobrinuo da su njegove potrebe zadovoljene.

Ukoliko smatrate da je otac sposoban za samostalno rasuđivanje, tada vam preostaje utvrditi tko je upisani vlasnik obiteljske kuće te od te činjenice krenuti  s poduzimanjem daljnjih koraka. Ukoliko je kao isključivi vlasnik upisan otac, on je slobodan tom imovinom za svoga života i raspolagati, pa i u korist gospođe koju spominjete. Vi i vaše sestre, kao nasljednice iza majke možete sudskim putem tražiti da se obiteljska kuća u kojoj otac živi i koju je s vašom pokojnom majkom gradio, utvrdi kao bračna stečevina, u kojoj su i otac i majka suvlasnici svatko u 1/2, a ova 1/2 iza majke dijeli se na jednake dijelove između oca i vas te sestara. Ukoliko je majka upisana kao suvlasnik obiteljske kuće, tada je u odnosu na taj dio potrebno provesti ostavinu kako bi se rasporedila imovina na nasljednike, a ukoliko je taj suvlasnički dio manji od ½, opet vam preostaje sudski postupak za razliku do tog dijela koji majci po Obiteljskom zakonu pripada.

U vezi s ulaganjima koja ste vi i sestre vršili u kuću, ulaganjem u tuđu nekretninu ne stječu se vlasnička prava na istoj, prema važećim odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Ono što se stječe to je obvezno-pravni zahtjev prema vlasniku nekretnine, odnosno pravo zahtijevati da vam se visina vašeg ulaganja novčano naknadi.

U svakom slučaju, s onim suvlasničkim dijelom koji mu pripada, otac ima pravo slobodno raspolagati za svoga života, naravno, svojim raspolaganjima ne smije povrijediti prava sad već pokojne majke iz bračne stečevine (koja pripadaju vama i sestrama kao nasljednicama) te vaša prava, jer kao njegova djeca vi spadate u krug nužnih nasljednika, pa Zakon o nasljeđivanju predviđa mogućnost da pobijate one pravne poslove koje otac sklopi, a kojima je povrijeđen vaš nužni nasljedni dio koji predstavlja 1/2 onoga što bi vam po zakonu pripalo iza oca.

U svakom slučaju, radi se o situaciji koju ćete najjednostavnije riješiti dogovorom s ocem, a ukoliko za to nema mogućnosti, svakako angažirajte odvjetnika po svom izboru za zastupanje u bilo kakvim postupcima, jer radi se o složenim pravnim pitanjima.