Europskim propisima o porezu na dodanu vrijednost propisano je da se kod niza isporuka roba i usluga porezna obveza s onoga tko isporuku obavlja prenosi na onoga tko ju prima (reverse charge). Na taj način se PDV uplaćuje u proračun države onoga koji dobro ili uslugu stječe, tj. prima.


Iako je više puta bilo riječi o ovim temama, nejasnoće su do danas prisutne, osobito kod po­duzetnika početnika, a čak se i iskusnima pojmovi lako po­mi­ješaju.

O porezu na dodanu vrijednost samo kratki podsjetnik: radi se samo o jednom od mnogobrojnih vrsta poreza, koji se plaća na osnovicu koja nastane kada od oporezivih isporuka oduzmete pretporez sadržan u nabavama koje is­pu­njavaju uvjete za odbitak. Plaća se po kvartalnom ili mjeseč­nom obračunu, a zapravo predstavlja dio iznosa koji ste za­računali svojim kupcima.

Poduzetnik nije uvijek du­žan biti u sustavu PDV-a. Dok su njegove isporuke manje od 230.000 kn godišnje, on sam može odlučiti hoće li ući u taj sustav poreza. Ako to poželi, u njemu mora biti najmanje pet godina. Ako čeka da se steknu uvjeti da u sustav mora ući, tada u njemu mora biti najmanje jednu godinu.

Onima koji isporučuju us­luge, rade s građanima i nemaju puno vanjskih nabava, obi­čno nije u interesu ući u sustav PDV-a. Ipak, moguće je da neki segment poslovanja ili krat­ko­ročni plan poslovanja usmjeri odluku ka ulasku u sustav, jer nema općeg pravila. Sudje­lo­va­nje u tom sustavu ima i vrlina i mana i samo ih je pot­rebno znati i uzeti u obzir kod pla­niranja.

Poduzetnik koji je u sustavu dužan je na svoje isporuke za­računavati PDV, a onaj PDV koji plati svojim dobavljačima predstavlja mu pretporez, tj. dio poreza koji je već platio.

Onome tko nije u sustavu, plaćeni PDV iz ulaznih računa predstavlja trošak poslovanja, a na isporuke ga neće zaraču­navati.

Stope PDV-a su 25, 13 i 5%, ali je prva primjenjiva na gotovo sve isporuke.

U ranijim tekstovima bili su dani i primjeri izračuna, i pi­sano je više o temi.

Otkako smo u EU, pojavio se novi termin, koji je samo dje­lo­mično povezan s PDV-om. To je VIES baza.

Naime, europskim propisima o porezu na dodanu vrijednost propisano je da se kod niza isporuka roba i usluga porezna obveza s onoga tko isporuku obavlja prenosi na onoga tko ju prima (reverse charge). Na taj način se PDV uplaćuje u proračun države onoga koji dobro ili uslugu stječe, tj. prima.

Upis u VIES bazu je za mno­ge situacije obavezan, ali ne znači da ćete upisom odmah ući i u sustav PDV-a.

Kada ste se dužni upisati u VIES bazu?

Uvijek kada poslujete s po­duzetnicima iz Europske unije, bez obzira isporučujete li ili primate dobra i usluge. Važno je prijaviti se 15 dana prije is­poruke ili stjecanja.

Dakle, ako je poduzetnik registriran i posluje samo s do­maćim poduzetnicima i građa­nima, ne treba se upisivati u VIES sve dok ne posluje s eu­ropskim poduzetnicima.

Ako iz EU stječe usluge, upis u VIES je obavezan.

Ako iz EU stječe dobra, tada nije dužan biti u sustavu, ali mu je to u interesu. Naime, ako se naš poduzetnik ne može poz­vati na članstvo u VIES bazi, europski isporučitelj do­bara mu je dužan zaračunati PDV svoje države, jer mu ne smije prenijeti poreznu obvezu ako ga u bazi ne nalazi. No, taj će hrvatski poduzetnik morati platiti PDV i u Hrvatskoj, po našoj stopi, na cijeli iznos pri­mljenog računa. 

Kako postupa onaj po­du­zet­nik koji je u PDV-u i u VIES-u? 

Pored obračuna PDV-a, pod­nosi i izvješća o stjecanjima i o isporukama u EU. Član­­st­vom u VIES bazi svi postaju mjesečni obveznici obračuna­vanja i plaćanja PDV-a.

Kako postupa onaj koji ni­je u PDV-u, ali jeste u VIES bazi? 

U mjesecima kad ima poslovanje s EU, podnosi izvještaje elektronski, putem aplikacije E-porezna. Kada je nešto stekao iz EU, plaća PDV u Hrvatskoj, jer mu je poreznu obvezu prenio EU poduzetnik i to na vrijednost stečenih dobara ili us­luga obračunatih po srednjem tečaju HNB.

Ako se u VIES bazu prijav­ljujete sami, bez pomoći vašeg knjigovođe, svakako pazite da dobro ispunite obrazac PDV-P, jer krivim ispunjavanjem za­vršit ćete i u sustavu PDV-a. Ob­razac je, naime, malo nes­pretno složen, a budući da je sada moguće u sustav PDV-a ući i tijekom godine opasnost je to veća!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge