Pizza je uvijek dobra ideja! Pogotovo kada se poigrate s nadjevom pa dobijete fantastičnu, ukusnu, mirisnu i aromatičnu pizzu, gotovo pa kraljevsku. Pitate se zašto kraljevsku? Basilicon je grčka riječ i znači vladar (kralj) pa neki kažu da je obrok s bosiljkom kraljevski obrok


Pizza je sigurno jedno od najpoznatijih jela na svijetu. Korijene vuče još iz antičkog doba kada su Feničani, Grci i Rimljani blagovali plosnatu lepinju od brašna i vode oplemenjenu mediteranskim začinima i češnjakom. Pizza je bila jelo siromašnih, no kada su u 18. stoljeću u Napulju u Italiji počeli na pizzu dodavati sir mozzarellu, napravljenu od bivoljeg mlijeka, dobar glas o ovom jelu “za seljake” se proširio posvuda.

Moderna pizza je započela svoj uspon 1889. godine kada je kraljica Margherita di Savoia sa svojim suprugom Umbertom posjetila Napulj i zatražila tada najpopularnijeg pizzaiola Raffaela Esposita da joj pripremi svoj specijalitet. Rafaele, kojeg mnogi nazivaju ocem pizze, osmislio je pizzu nadjevenu crvenom rajčicom, svježim zelenim bosiljkom i bijelim sirom mozzarellom koja je asocirala na talijansku zastavu. Kraljicu je pizza oduševila, a u njenu čast dobila je naziv pizza margherita i do dan danas ostala najpopularnija pizza na svijetu.

Pizza je uvijek dobra ideja! Pogotovo kada se poigrate s nadjevom pa dobijete fantastičnu, ukusnu, mirisnu i aromatičnu pizzu, gotovo pa kraljevsku. Pitate se zašto kraljevsku? Basilicon je grčka riječ i znači vladar (kralj) pa neki kažu da je obrok s bosiljkom kraljevski obrok.

Bosiljak (Ocimum basilicum L.) je aromatična jednogodišnja biljka, poznati začin, ali i lijek.

Česta konzumacija bosiljka, u hrani ili kao čaj, može otvoriti apetit, potaknuti probavu, pomoći kod upala unutarnjih organa, kod prehlade, kašlja i ostali respiratornih infekcija.

Bosiljak se najčešće koristi kao začin za mnoge umake, uz tjesteninu, povrće, u juhama, svježim salatama, namazima, kao pesto, uz ribu. Odlično se slaže uz rajčicu, sir, češnjak i maslinovo ulje.

 




SASTOJCI:

  • 700 g brašna (koristim polubijelo)
  • 500 g mlake vode
  • prstohvat šećera
  • 1 i pol žlica suhog kvasca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 i pol žličica soli
  • 2 šake svježeg bosiljka
  • 50 g suncokretovih sjemenki
  • 1 dl maslinovog ulja
  • sok pola limuna
  • sol
  • papar
  • 1 manja korabica
  • mozzarella


PRIPREMA:

U zdjelu staviti mlaku vodu, šećer i kvasac te ostaviti 5-10 minuta da se kvasac aktivira. Promiješati.

Dodati maslinovo ulje, brašno i sol te mijesiti 10-ak minuta dok tijesto ne postane elastično i glatko.

Tijesto ostaviti u zdjeli, lagano nauljiti, prekriti te ostaviti da odmara, oko 2 sata ili dok se ne udvostruči.

Kada se tijesto udvostručilo, premijesiti ga te podijeliti na 2 ili 3 kugle tijesta. Od 3 kugle se dobiju 3 pizze srednje veličine. Ostaviti tijesto da odmara još 20-ak minuta.

Za to vrijeme možete pripremiti pesto od bosiljka.

Bosiljak oprati, ocijediti te sa sjemenkama suncokreta, 1dl maslinovog ulja, soli, paprom i limunovim sokom izblendati (u blenderu, sjeckalici, multipraktiku..) dok se sve ne sjedini.

Korabicu oprati, oguliti te narezati/naribati na tanke ploške.




Pećnicu zagrijati na 250°C.

Tijesto razvaljati u krug, staviti na papir za pečenje ili kalup za pečenje,oblikovati po želji te premazati pestom od bosiljka, na njega poslagati ploške korabice i mozzarelle, možete dodati i koju zelenu maslinu.

Pizzu peći na 250°C ili više ako pećnica podržava oko 15-ak minuta dok korica ne dobije lijepu zlatnu boju.

Dobar tek!