Pizza je uvijek dobra ideja! Pogotovo kada se poigrate s nadjevom pa dobijete fantastičnu, ukusnu, mirisnu i aromatičnu pizzu, gotovo pa kraljevsku. Pitate se zašto kraljevsku? Basilicon je grčka riječ i znači vladar (kralj) pa neki kažu da je obrok s bosiljkom kraljevski obrok
Pizza je sigurno jedno od najpoznatijih jela na svijetu. Korijene vuče još iz antičkog doba kada su Feničani, Grci i Rimljani blagovali plosnatu lepinju od brašna i vode oplemenjenu mediteranskim začinima i češnjakom. Pizza je bila jelo siromašnih, no kada su u 18. stoljeću u Napulju u Italiji počeli na pizzu dodavati sir mozzarellu, napravljenu od bivoljeg mlijeka, dobar glas o ovom jelu “za seljake” se proširio posvuda.
Moderna pizza je započela svoj uspon 1889. godine kada je kraljica Margherita di Savoia sa svojim suprugom Umbertom posjetila Napulj i zatražila tada najpopularnijeg pizzaiola Raffaela Esposita da joj pripremi svoj specijalitet. Rafaele, kojeg mnogi nazivaju ocem pizze, osmislio je pizzu nadjevenu crvenom rajčicom, svježim zelenim bosiljkom i bijelim sirom mozzarellom koja je asocirala na talijansku zastavu. Kraljicu je pizza oduševila, a u njenu čast dobila je naziv pizza margherita i do dan danas ostala najpopularnija pizza na svijetu.
Pizza je uvijek dobra ideja! Pogotovo kada se poigrate s nadjevom pa dobijete fantastičnu, ukusnu, mirisnu i aromatičnu pizzu, gotovo pa kraljevsku. Pitate se zašto kraljevsku? Basilicon je grčka riječ i znači vladar (kralj) pa neki kažu da je obrok s bosiljkom kraljevski obrok.
Bosiljak (Ocimum basilicum L.) je aromatična jednogodišnja biljka, poznati začin, ali i lijek.
Česta konzumacija bosiljka, u hrani ili kao čaj, može otvoriti apetit, potaknuti probavu, pomoći kod upala unutarnjih organa, kod prehlade, kašlja i ostali respiratornih infekcija.
Bosiljak se najčešće koristi kao začin za mnoge umake, uz tjesteninu, povrće, u juhama, svježim salatama, namazima, kao pesto, uz ribu. Odlično se slaže uz rajčicu, sir, češnjak i maslinovo ulje.
SASTOJCI:
- 700 g brašna (koristim polubijelo)
- 500 g mlake vode
- prstohvat šećera
- 1 i pol žlica suhog kvasca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 i pol žličica soli
- 2 šake svježeg bosiljka
- 50 g suncokretovih sjemenki
- 1 dl maslinovog ulja
- sok pola limuna
- sol
- papar
- 1 manja korabica
- mozzarella
PRIPREMA:
U zdjelu staviti mlaku vodu, šećer i kvasac te ostaviti 5-10 minuta da se kvasac aktivira. Promiješati.
Dodati maslinovo ulje, brašno i sol te mijesiti 10-ak minuta dok tijesto ne postane elastično i glatko.
Tijesto ostaviti u zdjeli, lagano nauljiti, prekriti te ostaviti da odmara, oko 2 sata ili dok se ne udvostruči.
Kada se tijesto udvostručilo, premijesiti ga te podijeliti na 2 ili 3 kugle tijesta. Od 3 kugle se dobiju 3 pizze srednje veličine. Ostaviti tijesto da odmara još 20-ak minuta.
Za to vrijeme možete pripremiti pesto od bosiljka.
Bosiljak oprati, ocijediti te sa sjemenkama suncokreta, 1dl maslinovog ulja, soli, paprom i limunovim sokom izblendati (u blenderu, sjeckalici, multipraktiku..) dok se sve ne sjedini.
Korabicu oprati, oguliti te narezati/naribati na tanke ploške.
Pećnicu zagrijati na 250°C.
Tijesto razvaljati u krug, staviti na papir za pečenje ili kalup za pečenje,oblikovati po želji te premazati pestom od bosiljka, na njega poslagati ploške korabice i mozzarelle, možete dodati i koju zelenu maslinu.
Pizzu peći na 250°C ili više ako pećnica podržava oko 15-ak minuta dok korica ne dobije lijepu zlatnu boju.
Dobar tek!