Jednostavni d.o.o. četvrtinu svoje dobiti treba staviti u pričuvu sve dok pričuva i temeljni kapital zajedno ne dosegnu iznos od 20.000 kn.


Ovo razdoblje godine je do­ba svođenja računa.

Obrtnici su svoje rezultate utvrdili u veljači, a poduzeća to čine ovih dana, jer da bi mogla kvalitetno izvijestiti o pojedinim statističkim podacima o svojem poslovanju, što su oba­vezna učiniti do kraja ožujka, moraju zapravo izraditi i ra­čun dobiti i gubitka i bilancu.

Država će vas pitati podatke koji su njoj važni, a vi ćete vjerojatno iz svojih izvještaja pokušati iščitati ono što vas za­nima: ako niste tijekom godine nekom svojom metodom pra­tili, sada ćete imati crno na bi­jelo usporedbu svojeg poslovanja u protekloj godini sa onim od prije dvije godine.

Na kraju svega, vidjet ćete svoju utvrđenu dobit, porez ko­ji morate platiti, i na samom kraju iznos dobiti nakon pore­za - koja pripada osnivačima poduzeća.

Dvije su prigode u kojima se dobit neće moći isplatiti, ili barem ne u cijelosti: ukoliko poduzeće ima prenesene gu­bitke iz prethodnih godina, dobit ne smije isplatiti sve dok ne pokrije te gubitke; dodatno, jednostavni d.o.o. četvrtinu svo­je dobiti treba staviti u pričuvu sve dok pričuva i te­meljni kapital zajedno ne do­segnu iznos od 20.000 kn.

Ako je u tom j.d.o.o. te­meljni kapital onih minimalnih 10 kn, tada se u pričuvi tre­ba skupiti 19.990 kn, a ako je upisan kapital od 1.000 kn, u pričuvi treba doseći 19.000 kn.

Neka će jednostavna društva taj iznos prikupiti u jednoj godini, i još imati dovoljno i za isplatu, a neka godinama neće u rezervu odložiti niti kune, jer će stalno poslovati s gubitkom.

Ipak, kao u onoj staroj reklami, to još nije sve! 

Iznos dobiti nakon poreza i dalje nije cijeli vaš, jer ćete prilikom isplate dobiti, iz tog iz­nosa 12% morati proslijedit na račun svoje općine ili grada, a dodati i za prirez, ako je za vašu općinu propisan.

Proučavajući svoje poslovne knjige i bilance vjerojatno ćete zaključiti da u cijelom svom malom biznisu imate i ortaka, koji nije nigdje upisan, ali je stalno prisutan, i od svega mu dio pripada.

Ako želite izračunati koliki su vam 'vlasnički udjeli' u podjeli kolača, napravite ovakvu ra­čunicu:
Potražni promet grupe '24' iz vaše bilance, pomnožite sa 100, pa podijelite sa iznosom svog godišnjeg bruto prometa (uključivo PDV).

Na toj se klasi u bilanci, nai­me, knjiže sve obaveze koje imate za fiskalna i parafiskalna davanja. Tu su svi doprinosi i porezi za zaposlene i honorarce, obveze za PDV, ostale po­reze, članarine komorama i turističkim zajednicama, nak­na­de za šume i spomeničke rente. Točnije, tu će biti zbrojen iznos koji ste za proteklu godinu dužni platiti, a ako nis­te redovno plaćali svoje obveze - platit ćete i više, zbog za­tez­nih kamata.

Ako ste vješti, u bruto bilanci ćete lako naći ovaj podatak, jer je zbrojen na jednom mjestu. Ako niste, pitajte svog knji­govođu. Jednadžbu ćete u se­kundi izračunati prema gor­njoj formuli.

Broj koji ćete dobiti reći će vam koliki je udio stalnog 'or­taka' u vašem poduzetništvu. 

Je li vam taj ortak bio i od pomoći, to vi sami najbolje zna­te. U to se ne bi htjela mi­ješati!

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge