Svatko tko se okušao u poduzetništvu kakvim se bavimo u ovoj rubrici i bio u tome iole uspješan, odmah će pomisliti kako je situacija iz naslova teško moguća. Ako ne djelima, poduzetnik ste u mislima i dok spavate!

Danas mi je namjera prikazati statuse poduzetnika ovisno o tome je li istovremeno zaposlen u nekom drugom pravnom subjektu. To bi bilo poduzetništvo kao izvor dodatne zarade, ili kao prvi stadij – uhodavanje. Naravno, uhodavanje na legalan način, koji će zakonito parirati relativno novoj poreznoj kontroli svih privatnih računa!
Za one koji doista nisu sigurni u uspjeh svoje ideje ili vlastitu doraslost izazovima, preporučila bih početak kroz bilo koju registraciju poslovanja fizičke osobe.

Za one doista plahe poslužit će i domaća radinost ili sporedno zanimanje. Obim isporuka im je ograničen na nešto više od 80.000 kn, ne plaćaju komorski doprinos, a oporezivanje mogu zatražiti u paušalnom iznosu, pa im vjerojatno neće trebati niti knjigovođa. Iako drugdje zaposleni, plaćat će i doprinose: nešto više od 6.000 kn za cijelu godinu (ako su paušalno oporezovani). Ovakvo se djelovanje otvara i zatvara upravnim postupkom pri uredima za gospodarstvo, s troškom od nekoliko stotina kuna.

Malo napredniji oblik poslovanja (a zapravo i ne) je kroz registriranje obrta. Otvara se i zatvara na gotovo isti način, nema limita za isporuke, plaća se i komorska članarina od 80-tak kuna mjesečno. Oporezivanje može biti paušalno (do limita o kojima sam ranije podrobno pisala), ili ćete voditi poslovne knjige i utvrditi poslovni rezultat na koji ćete platiti porez. S obzirom da ste negdje istovremeno i zaposleni, nećete plaćati mjesečni iznos za doprinose.

Tu je i mala zamka, koju svakako uračunajte u svoje planove: ako ste zatražili paušalno oporezivanje, i u ovom slučaju ćete platiti spomenutih 6.000 kn (iako ćete moći imati primitke sve do 230.000 kn ove godine, a naredne do 300.000 kn); međutim, vodite li poslovne knjige platit ćete za doprinose 35% od iznosa svog godišnjeg dohotka. Ovo često bude iznos koji je teško ‘progutati’, osobito što ga je potrebno platiti na dan predaje porezne prijave u veljači.

Ako tijekom godine premašite limit za paušalno oporezivanje, pa u nekom trenutku morate početi voditi poslovne knjige – ova stopa će se obračunati za sve mjesece u kojem ste bili u takvom statusu.

Dakle, jako zgodno za one koji su upoznati s propisima i znaju ih iskoristiti!

Oba spomenuta registracijska načina dužna su fiskalizirati gotovinske naplate izravnom vezom sa serverom porezne uprave (od srpnja ove godine).

Također, oba ova načina poslovanja podrazumijevaju i naplatu privatnih ovrha (i iz ranijih razdoblja) s poslovnog računa – što se u današnje doba često pokazuje otegotnom okolnošću.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na  Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge