Direktor poduzeća mora u njemu biti zaposlen, ukoliko to nije negdje drugdje. Ako je direktor umirovljenik, ostat će za to vrijeme bez mirovine, a redovni studenti ne mogu biti direktori, jer svoja prava na raznim mjestima crpe iz tog statusa.


Mali poduzetnik u poslova­nju često treba odlučiti na koji će način angažirati svoje suradnike, ili na koji ih način platiti. Mislim da je dobro unaprijed znati opcije, iznose poreznih da­vanja i rokove isplate, pa se opredijeliti na vrijeme za onu koja je primjerena i povoljna.

Svaku suradnju sa drugom osobom treba definirati prije njenog početka, kako bi obje strane znale što su, i po kojoj cijeni ugovorile.

Također, potrebno je poznavati propise i ograničenja, te prirodu posla koju ugovarate.

Često čujem poduzetnike ka­ko misle osobu za vrijeme probnog roka 'platiti na ruke', ili eventualno putem ugovora o djelu, a tek ukoliko zadovolji - sklopiti s njom ugovor o radu. Tada najviše shvatim koliki je razmjer sive ekonomije i pro­izvoljne primjene propisa, jer mi se čini elementarnim znati da nitko bez ugovora o radu ne bi smio raditi, i da ovakve is­plate nisu legalne.

Idemo redom:
Obrtnici i poduzeća podliježu istim propisima, s tim da obrtnik neće sa sobom sklapati ugovor niti će si obračunavati plaću, već je samo dužan prijaviti se na mirovinsko i zdrav­stveno osiguranje čim obrt poč­ne poslovanje. Osnovicu za pla­ćanje doprinosa određuje država, i obrtnik ju ne može uma­njivati, niti može poslovati u nepunom radnom vremenu, pa si tako smanjiti obveze. Čla­novi obitelji mogu mu pomagati, a nikako ne samostalno raditi.

Osnivač (vlasnik) poduzeća prema svom poduzeću ima jednaki status u slučaju rada u nje­mu, kao i svi ostali ljudi. Dakle, čim za poduzeće radi, potrebni su ugovori i na njima temeljeni obračuni poreza i doprinosa.

Direktor poduzeća mora u njemu biti zaposlen, ukoliko to nije negdje drugdje. Ako je di­rektor umirovljenik, ostat će za to vrijeme bez mirovine, a re­dovni studenti ne mogu biti direktori, jer svoja prava na raz­nim mjestima crpe iz tog statusa.

Prokurista može svoju pro­kuru obavljati bez naknade i to mu neće utjecati na ostale prav­ne i socijalne statuse, a ukoliko prima naknadu, to će biti po istim pravilima kao i svi ostali, kako slijedi.

Vrsta ugovora koji podu­zetnik sklapa sa svojim suradnicima prvenstveno ovisi o prirodi posla koju oni obavljaju. Temeljna je razlika ovisna o tome rade li te osobe sa svojim sredstvima i u vremenu koje nji­ma odgovara, pa isporučuju gotov rezultat svog rada, tj. svo­je djelo; 
ili rade u prostoru podu­zet­nika, s njegovim sredstvima u određenom radnom vreme­nu.

Od ovih odrednica ovisi i način isplate, i plaćanje poreza i doprinosa.

U prvom slučaju radi se pla­ćanju naknada po ugovorima o djelu, koje se u poreznom smislu nazivaju drugim dohotkom. Isplata smije biti samo na žiro račun primatelja, istovremeno sa plaćanjem doprinosa i po­reza, i eventualno prireza, uz pod­nošenje JOPPD obrasca. Ovako angažirane osobe ne smatraju se zaposlenicima, i nije ih potrebno prijavljivati na mirovinsko ili zdravstveno osiguranje.

Za svakih 100 kn koje im poduzetnik isplati, istovreme­no će državi platiti još 92. Iz­nimno, ako su one za vas od­radile neko autorsko djelo, ka­ko je ono opisano zakonom, davanja će biti znatno manja: na 100 kn autorske naknade samo 18 kn u proračun.

Kada s nekim poduzetnik sklopi drugu vrstu ugovora iz gornjeg opisa, tj. ugovor o radu, treba ga prije početka rada (od osam dana, do najkasnije jed­nog dana prije) prijaviti na mi­rovinsko osiguranje, a na zdrav­stveno će prijava biti prosli­je­đena.

Taj je odnos u tom slučaju sveobuhvatno reguliran radnopravnim propisima, koje je poduzetnik, kao poslodavac, obvezan poštovati. U većini slučajeva nije dopušteno da se s radnikom dogovara o nepoštivanju ili odricanju od radnih prava.

Ovako angažirane osobe smatraju se zaposlenicima (djelatnicima), i njihove naknade zovu se plaće. Isplaćuju se na njihov tekući račun, a ne u go­tovini, i to najdalje do 15-tog datuma, za prethodni mjesec. Istovremeno se plaćaju i sve obveze i podnosi se JOPPD obrazac.

Ako plaću poduzetnik ne isplati, dužan ju je obračunati i taj obračun (platnu listu) uru­čiti djelatniku, koji je može pri­silno naplatiti putem Fine. Od početka ove godine radnička potraživanja su prva u redu pr­venstva kod provođenja ovrha nad sredstvima poduzetnika, a od srpnja sve će isplatne liste u Hrvatskoj biti unificiranog sa­držaja, sukladno novom Pra­vilniku.

Na svakih 100 kn koje is­plati zaposleniku, u državni proračun poduzetnik plaća još 45-60 kn. Naime, veće neto pla­će ulazit će u viši porezni raz­red, pa zato postoji raspon da­vanja.

Osim toga, propisana je i mi­nimalna plaća koju se smije isplatiti, a koja iznosi 3.209 kn bruto.

Za neke vrste poslova može se angažirati radnike putem agencija za zapošljavanje. U tom slučaju te osobe su pravno njihovi zaposlenici, i oni im obračunavaju i isplaćuju plaće, a poduzetnik agenciji plaća ra­čun - za rad ovih osoba i cjelo­kupni trošak njihova rada, te za agencijsku proviziju.

O mogućnosti angažiranja studenata i učenika, o paramet­rima i davanjima za takav rad, detaljno sam pisala u zasebnom članku u ovoj rubrici.

Ja vam želim da imate što veće potrebe za radom drugih osoba u vašem malom poduzet­ništvu, a njim da imaju odgo­vornog i poštenog poslodavca.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge