Odnedavno su redizajnirani uvjeti za potpore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, osobito oni za dobivanje potpora za samozapošljavanje.

Osim što je znatno uvećan iznos potpore koja sada doseže 55.000 kn ili više u nekim kombinacijama, uveden je i novi program podupiranja proširenja djelatnosti, gdje se poslovnom subjektu za koji je ranije korištena potpora sada može pridružiti druga osoba, kako bi se djelatnost proširila.

S obzirom na to da rijetko navraćam mrežnim stranicama ove institucije, ugodno sam bila iznenađena novim načinom prezentiranja sadržaja. Ovaj puta kao da je tvorcima doista bilo u interesu da informacija na intuitivan i brz način dođe do korisnika, jer ranije kao da je cilj bio upravo suprotan.

Novost je mogućnost da se potpora zatraži i u slučaju preuzimanja postojećeg subjekta, što će možda riješiti problem barem nekolicine zapuštenih poduzeća, mahom jednostavnih društava. Naravno, traži se postojanje financijskih izvještaja i nepostojanje dugova prema državi.

Ako podmladak želi preuzeti posao od roditelja, također su predviđene mogućnosti ako oni odlaze u mirovinu, što se mora dokazati. U protivnom, mogućnosti postoje kroz potpore za zapošljavanje (a ne samozapošljavanje).

Osoba koja želi do potpora mora proći kroz propisani postupak sa svojim savjetnikom u toj instituciji, izraditi poslovni plan iz kojeg mora proizlaziti tržišna opravdanost poduzetničkog pothvata, te izraditi troškovnik u kojem će obrazložiti i analitički prikazati namjeru utroška dobivenih sredstava za svrhu osnivanja, poslovanja i plaćanja doprinosa za najviše 11 mjeseci.

Priznaju se troškovi nabave opreme poput strojeva, alata, informatičke opreme, kupnje informatičkih programa, zakupnine (iako ne od članova obitelji), knjigovodstvenih usluga, izrade mrežnih stranica, zakup domene, održavanje stranica i tiskani reklamni materijali, uredski ili drugi namjenski namještaj. Podupire se čak i kupnja prijevoznih sredstava nužnih za obavljanje djelatnosti (s određenim ogradama), zaštitne opreme, licencija i franšiza. Za sve je, uz troškovnik, potrebno dostaviti i ponude ili predračune, a sama realizacija se dokazuje nakon osnivanja i utroška kroz godinu dana.

Već u prikazu programa je prilično detaljno objašnjeno i što nisu prihvatljivi troškovi, pa su postavljeni okviri pretjerano kreativnima. Iznenađena sam da se ulazak u program dopušta pod određenim uvjetima čak i onima koji su u prošlosti već koristili potporu, ali je nešto očito krenulo po zlu. Ipak, prilikom bodovanja takvi će dobiti manje bodova od onih koji se prvi puta samozapošljavaju.

Kompletirani zahtjevi se od strane stručnih službi Zavoda boduju, pa pretpostavljam da će postojati ciklusi dodjele sredstava.

Moram priznati da ne znam je li kriterij procjene uspješnosti poduzetničkog pothvata ranije bio prisutan, ali sada pronalazim da je jedan od jasnih kriterija i procjena buduće neto dobiti ili dohotka, koja će proizlaziti iz poslovnog plana. To znači da će doista budućem poduzetniku biti potrebno da zna procijeniti financijske efekte svog plana. Prednost imaju i oni koji u planu prikažu inovativnost, konkurentnost i održivost na konkretnom svom tržištu. Nadam se da će opravdanost ovakvih navoda ocjenjivati osobe s ekonomskim znanjima.

Osobno mi se čini da je ovaj set mjera bolje promišljen nego ranije i da je opći cilj potaknuti manji broj ozbiljnijih poduzetnika. Naime, iznos je veći pa će samim time ga biti teže utrošiti od strane poduzetnika s malim aspiracijama. Iznos doprinosa za 11 mjeseci i u obrtu i u poduzeću ostavlja još dostatan iznos za prilično ozbiljne nabave opreme za nekoga tko tek počinje i tko do jučer nije bio ni zaposlen.

Naravno, naći će se ovdje i dosta onih koji su do sada sve ‘isprobavali’ kako se to kod nas pristojno naziva, te onih koji će se uplašiti novih informacija koje poreznici imaju o zarađivanju iz inozemstva putem interneta.

Voljela bih samo da takvi odluku o obliku registriranja poduzetništva i ostale koje je potrebno na vrijeme donijeti, donesu oboružani stručnim savjetima osoba s iskustvom (a ne iz objava po društvenim mrežama, primjerice).

Svima želim dobrodošlicu među porezne obveznike!

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na  Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge