Moj otac je bio tužio firmu jer su mu bili dužni novac. Rješenje je postalo pravomoćno na Trgovačkom sudu 07.01.2018. Visoki Trgovački sud je odbio žalbu tuženika i potvrdio prvostupanjsku presudu. No, otac je umro prije par godina. Trebam li prijaviti naknadno pronađenu imovinu da mogu ovršiti dužnika pokojnog oca s obzirom da sam zakonski nasljednik?

 

U situaciji kada jedna parnična stranka premine, a postupak je u tijeku, o tome ste trebali obavijestiti sud, koji bi prekinuo postupak, a po dostavi rješenja o nasljeđivanju nastavio bi ga s vama na mjestu tužitelja, pa se cijela ova situacija mogla izbjeći da ste postupili u skladu sa Zakonom o parničnom postupku.

Ovršni zakon u članku 32. stavak 1. propisuje da  se ovrha određuje na prijedlog i u korist osobe koja u ovršnoj ispravi nije označena kao vjerovnik, ako ona javnom ili ovjerovljenom privatnom ispravom dokaže da je tražbina na nju prenesena ili da je na nju na drugi način prešla. Ako se prijenos ne može dokazati na taj način, prijenos tražbine dokazuje se pravomoćnom odlukom donesenom u parničnom postupku.

U Vašem slučaju iza oca postoji rješenje o nasljeđivanju koje bi samo po sebi trebalo biti isprava koja odgovora uvjetima propisanim člankom 32. OZ-a. Naime, premda tražbina iz presude koja je postala pravomoćna 07. siječnja 2018. godine nije izrijekom navedena u rješenju o nasljeđivanju iza pokojnog oca, predmetno rješenje ipak predstavlja ispravu iz koje je vidljivo da je tražbina prešla na vas kao nasljednika i to slijedom odredbe članka 5. Zakona o nasljeđivanju koja propisuje da je onaj tko je naslijedio neku osobu njezin sveopći pravni sljednik i da ostaviteljevom smrću prelazi njegova ostavina na nasljednika. Stoga bi primjenom odredbi Ovršnog zakona i Zakona o nasljeđivanju rješenje o nasljeđivanju trebalo biti dovoljno kao dokaz vaše aktivne legitimacije u ovršnom postupku. Županijski sud u Varaždinu u Rješenju poslovni broj: Gž Ovr-1289/16-2 od 13. siječnja 2017. g. na ovaj način uređuje položaj ovršenika (pasivnu legitimaciju), pa se analogijom isto ima primjeniti i na ovrhovoditelja (aktivnu legitimaciju).

Navedeno, naravno, vrijedi ukoliko ste jedini nasljednik, ako ste nasljednik u nekom dijelu iza oca, a druga osoba, majka, sestra, brat, nasljednik u nekom drugom dijelu, kako propisuje Zakon o nasljeđivanju, tada ste u onim omjerima koji su definirani u rješenju o nasljeđivanju nasljednici i u vezi potraživanja koje je predmet vašeg pitanja.

Naknadno pronađenu ostavinu bilo bi potrebno provesti jedino za slučaj da se netko od nasljednika iza oca odrekao nasljedstva ili ga se prihvatio i ustupio svoj nasljedni dio drugom nasljedniku, jer se takve izjave mogu odnositi samo na onaj dio ostavine koji je bio predmetom postupka, pa ako ovo novčano potraživanje nije kao takvo bilo dio ostavine o kojem se nasljednik izjasnio, tada mora dobiti priliku naslijediti ga, ustupiti ili ga se opet odreći.