Kod prirodnih pokopa intervencije na tijelu pokojnika su svedene na minimum, a tijelo se pokapa direktno u zemlju, omotano u pokrov ili položeno u lijes izrađen od prirodnih, biorazgradivih materijala


Pokopi i cijela priča oko smrti u zapadnoj civilizaciji još su uvijek dobrim dijelom tabu tema, no, unatoč tome, poprilično je razvijena „industrija“ opreme za pogrebe, kao i pogrebne usluge.

Kao alternativa „klasičnim“ pokopima, koju uključuju opširnu i zahtjevnu proceduru – balzamiranje i uređivanje tijela, kupovinu i uređivanje grobnice, lijesa i dr., u mnogim zemljama Zapada sve su popularniji pokopi koji su usklađeni s prirodnim procesima, odnosno tzv. „prirodni pokopi“ (engl. natural burial). Kod takvih pokopa intervencije na tijelu pokojnika su svedene na minimum, ako ih uopće ima,  ne koriste se kemikalije za balzamiranje, a tijelo se pokapa direktno u zemlju, omotano u pokrov ili položeno u lijes izrađen od prirodnih, biorazgradivih materijala.

Mjesto pokopa najčešće je nekakav očuvani prirodni krajolik koji se minimalno mijenja samim pokopom jer nisu dozvoljene grobnice, nadgrobni spomenici i sl. Samo mjesto pokopa označava se sadnjom grmlja, drveća ili postavljanjem običnog kamena s ugraviranim natpisom, a u označavanju lokacije koristi se i moderna tehnologija (GIS – Geografski informacijski sustav).