Ako želite nekoga impresionirati, zasucite rukave i bacite se na posao, jer su ovi ravioli fantastični! Tijesto divne ljubičasto-crvene boje u sebi skriva pire od cikle i heljdino brašno. Ravioli su punjeni mekim kravljim sirom i svježim timijanom, okupani umakom od maslaca i kadulje te posipani orasima. Volite se, ljubite, mazite i pazite svaki dan! Sretno Valentinovo!
Cikla je korjenasta kraljica zime, niskokalorična i lako probavljiva namirnica, a svoju specifičnu tamnu boju duguje crvenim pigmentima betacijaninima. Cikla je prepuna esencijalnih hranjivih tvari (vitamin B, željezo, selen, jod, magnezij...) koje štite organizam od različitih bolesti. Odličan je izvor energije, štiti od prijevremenog starenja i općenito utječe na bolji rad organizma.
Godinama se cikla koristi kao lijek za anemiju, utječe na normalizaciju krvnog tlaka, potiče rad jetre, zbog velike količine vlakana može smanjiti kolesterol u krvi, poboljšati probavu te pomoći kod gubitka kilograma jer 100 grama cikle ima tek 37 kalorija i nula posto masnoća.
Mnogi ne znaju da se i lišće cikle koristi u prehrani. Okusom je slično blitvi i špinatu, no sadrži puno više željeza. Osim željezom, lišće je bogato i beta-karotenom, folnom kiselinom, kalijem, vitaminom A, koji pomaže u očuvanju vida, te aminokiselinom triptofan koja sudjeluje u izgradnji serotonina koji poboljšava raspoloženje.
Da biste iskoristili sve njezine blagodati, ciklu je najbolje koristiti svježu, u obliku soka, naribanu na salatu ili u smoothieju.
Ciklu je potrebno kuhati u kori, kako bi zadržala što više nutrijenata i kako ne bi izgubila svoju lijepu boju. Dužina kuhanja ovisi o veličini plodova, a to vrijeme možete skratiti ako je kuhate u ekspres loncu. Cikla je kuhana kada je možete lagano probosti vilicom. Ostavite da se ohladi te ogulite koru u mlakoj vodi. Koristite rukavice ako ne želite imati ljubičaste ruke. Takvu ciklu možete čuvati u hladnjaku i do 7 dana.
Cikla se kod nas najčešće kuha, reže na kriške i začinjava kao klasična salata, odnosno kiseli za zimnicu. No, ovo povrće možete iskoristiti i na brojne druge načine. Odlično se sljubljuje s drugim korjenastim povrćem zapečenim u pećnici, izvrsno se kombinira uz ovčji i kravlji sir.
SASTOJCI:
TIJESTO:
- 250 g pirea od cikle
- 400-500 g glatkog brašna (koristila sam pola heljdino pola polubijelo pšenično)
- 2 cijela jaja
- 1 žumanjak
- 1 žlica maslinovog ulja
- prstohvat soli
NADJEV:
- 150 g sira (ricotta, svježi sir, skuta)
- 2-3 grančice svježeg timijana
- sol
- papar
UMAK:
- 50 g maslaca
- 4-5 listova svježe kadulje
- sol
- nasjeckani orasi
PRIPREMA:
Od polovice tijesta sam radila raviole i dobila 30-ak komada, druga polovica se pretvorila u rezance.
Ciklu oprati i kuhati u kori. Kuhanu oguliti i pretvoriti u pire.
Od sastojaka za tijesto zamijesiti glatko i elastično tijesto. Zamotati u foliju i ostaviti da se odmara 30 minuta.
Za nadjev je potrebno promiješati sir sa sjeckanim timijanom, solju i paprom (koristila sam meki kravlji sir iz salamure koji sam usitnila vilicom i uz začine dodala žlicu kiselog vrhnja da nadjev bude kremastiji).
Tijesto možete strojno ili ručno izvaljati. Ja koristim stroj za domaću tjesteninu.
Tijesto izvaljati i izrezati na paran broj traki/lazanja podjednake dužine i odložiti ih na lagano pobrašnjelu podlogu. Na polovicu traka u pravilnim razmacima stavljajti po žličicu nadjeva. Nadjeveni list preklopiti njegovim praznim parom. Tijesto oko nadjeva dobro pritisnuti prstima te rezati željene oblike.
Gotove raviole kuhamo u kipućoj vodi nekoliko minuta.
Maslac otopimo na tavi, dodamo nasjeckane listove kadulje i kuhamo još 2-3 minute dok maslac ne postane svijetlo smeđe boje i bogate arome.
Kuhane raviole ubacimo u umak i lagano promiješamo.
Poslužiti i posipati sjeckanim orasima.
Dobar tek!