Zatvoreni su u jednu prostoriju, gdje svi čuju i vide samo jedno. Osvrnu se uokolo, vide sebe. Puno njih. Tko se ne bi osjećao dobro? Tko ne bi mijenjao svijet?

 

Skupe se u koncertnoj dvorani Lisinski. Jer je velika. I jer simbolizira kulturu i uzvišenost. Onda sjednu na svoja mjesta. Malo mašu zastavama. Pa im dođe jedan govornik. Koji im govori da su oni super a da su drugi glupi. Pa dođe drugi koji govori isto to. I na kraju im dođe šef koji sve to ponovi.

Zatvoreni su u jednu prostoriju, gdje svi čuju i vide samo jedno. Osvrnu se uokolo, vide sebe. Puno njih. Tko se ne bi osjećao dobro? Tko ne bi mijenjao svijet?

Ovi koji su počeli ranije gledaju ih sa zgražanjem. Pa kakva je to ekipa? Pa oni će sve uništiti. Takvima se ne može dopustiti da dođu na vlast.

Doduše, od kad su oni na vlasti, država je u konstantnom klizanju unazad. Jer, oni su isti, samo su ovi novi bez ikakvog stila i u lošim odijelima.

Stariji su također bez stila, ali su, zbog godina na sinekurama, uspjeli skupiti za pošteno odijelo i cipele, pa izgledaju pristojno. Dok ne progovore. Ali, za televiziju i krupne planove, izgledaju pristojno.

Ti njihovi skupovi, plavi, crveni i zeleni i žuti i šareni ljudi koji žele mijenjati svijet i žele mijenjati sebe. Što je u redu. Misle da mogu bolje, što vjerojatno i nije neka ambicija. I više, što opet nije neki cilj. Sustav je uhodan i radi na malom broju okretaja. A kako je jednom rekao slavni Ciceron, prije izbora treba obećavati što je moguće više, sve i svakome. Kada se jednom dođe na vlast i poziciju, oda je već stvar riješena i više nisi nikome dužan. I o tebi ovisi kako će se stvari odvijati.

Pa su nama jedni obećavali da ćemo biti najrazvijenija zemlje, ni manje ni više,  Europe i svijeta. A ovi drugi obećavaju velike plaće. Pa što ne bi svi otišli korak dalje, pa obećali ljudima novaca koliko hoćete. Kad se već ide, neka se ide do kraja. Pa tako obećanje novca svima više nije šala.

-              Drago mi je da sam ja iz stranke koja će svima donijet blagostanje

-              I meni je drago. I još mi je drago da ću i ja valjda dobiti nešto od tog blagostanja

-              Pa hoćeš. I ja isto. Jer ide sve odozgora. Kako je Sanader.

-              Aaa, to je bio čovjek.

-              I mi ćemo tako.