Kada registrirate obrt ili poduzeće, dužni ste o tome u roku 30 dana obavijestiti ispostavu porezne uprave nadležnu za područje sjedišta poduzeća, ili prebivalište obrtnika.


Mali poduzetnici su duž­ni poštovati ne samo rokove plaćanja raznih poreznih da­vanja, već i rokove izvještavanja nadležnih organa o svojem poslovanju. U većini slučajeva porezna obaveza i nastaje upravo temeljem iz­vještaja koji su predani.

Kada registrirate obrt ili poduzeće, dužni ste o tome u roku 30 dana obavijestiti ispostavu porezne uprave nadležnu za područje sje­dišta poduzeća, ili prebiva­lište obrtnika. Ako je obrt registriran u mjestu razli­čitom od prebivališta obrtnika, ovaj ima mogućnost zatražiti da se nadležnost pre­mjesti u tu drugu ispo­stavu, ali ako to ne zatraži - predavat će izvještaje prema mjestu prebivališta. Ova se situacija najčešće pojavljuje kod obrta registriranih na Jadranu od strane obrtnika koji žive negdje u unutraš­njosti države.

Udruge koje obavljaju go­sp­odarsku djelatnost, 8 dana prije početka obavlja­nja trebaju to prijaviti po­rez­ni­cima, a nakon toga sva iz­vješća predaju na način i u rokovima kao i poduzeća.

Na zadruge se također primjenjuju pravila kao na poduzeća, a na samostalne stručne djelatnosti propisi za fizičke osobe, tj. kao i na obrtnike.

Ako mislite od početka poslovanja biti u sustavu PDV-a, to trebate zatražiti odgovarajućom prijavom, te ćete od tog dana početi na isporuke zaračunavati PDV, a iz primljenih računa koristiti pretporez. Ako zatražite plaćanje po naplaćenoj nak­nadi, što je omogućeno s po­četkom ove godine, situ­acija je ista.

Sudionici sustava PDV-a sa isporukama manjim od 800 kn, predavat će svoja izvješća 20 dana od isteka svakog tromjesečja, a ostali u istom roku od isteka sva­kog mjeseca.
Ipak, oni koji se upišu u VIES bazu, i u domaćem će sustavu biti mjesečni obvez­nici, kako izvještavanja, tako i plaćanja.

Oni koji su samo u VIES bazi, a nisu u domaćem sustavu PDV-a, izvještaje za tu bazu trebaju predavati ta­kođer u roku 20 dana, ali ako u nekom mjesecu nije bilo poslovne promjene koju bi trebalo predavati - izvještaj neće predati. U domaćem se sustavu, nasuprot, predaju i izvještaji sa 'nulama' u tak­vom slučaju.

Kvartalno izvještavanje o poslovanju poduzeća prije par godina je ukinuto, pa o stanju svojih prihoda i ras­hoda, te imovine i obveza izvještavate tek po isteku godine. Obrtnici to čine do kraja veljače, a poduzeća ima­ju dva roka: do kraja ožujka godišnji statistički izvještaj predaju na Finu, a do kraja travnja na poreznu upravu prijavu poreza na dobit, zajedno sa prilozima.

Drugim riječima, podu­zeće koje nema zaposlenih, ni primatelja drugih dohodaka, nije u sustavu PDV-a niti u VIES bazi, tijekom go­dine nije dužno podnositi ni­kakva izvješća.
O tuzemnim prenesenim poreznim obvezama, ispo­ru­čitelji tih usluga izvještavaju dva puta tijekom go­dine.

Ako zaposlenih ima, tada se izvještaj o isplaćenim do­hocima podnosi na dan is­plate. Ako iz nekog razloga nema isplate, tada se sa zadnjim danom u mjesecu ob­računava plaća koja je trebala biti isplaćena taj mjesec, te se poduzeće podnoše­njem takvog izvještaja za­dužuje za doprinose za svoje radnike.

O neoporezivim isplatama izvještava se najkasnije 15 dana od isteka mjeseca u kojem je takva isplata obav­ljena.

Poduzetnici koji su ob­veznici posebnih poreza i trošarina o tome izvještavaju svaki mjesec.

Mali poduzetnik treba zna­ti sve ove rokove prvenstveno iz razloga što je on sam (obrtnik ili direktor) odgovoran za njihovo poštivanje, a za njihovo ispunje­nje može zaposliti nekoga, 
ili sklopiti ugovor sa knjigo­vodstvenim servisom.

Također, ako to znate moći ćete mudrije ispregovarati svoju suradnju sa ser­visom, i znat ćete procijeniti kada vam neki kolege po­kušaju naplatiti i ono što ne rade. A toga ima, vjerujte mi! U našem smo uredu pripremili ponudu upravo za takve neobične situacije kod najmanjih poduzetnika.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge