Ovdje je više puta pisano o otvaranju poduzeća i obrta, a ne­što se i mijenjalo otkako rub­rika postoji, pa ću se temi vratiti sa kratkim sažetkom i prikazom trenutno važećih propisa.

Onaj tko procijeni da je za njegovu konkretnu zamisao, osobnu poziciju i dugoročne pla­nove ispravnije otvoriti po­du­zeće, još treba odlučiti izme­đu jednostavnog društva s ogra­ničenom odgovornošću (j.d.o.o.) i društva s ogra­ni­čenom odgovornošću (d.o.o.). Osim nekih početnih razlika, u tijeku samog poslovanja neće biti značajnih razlika, i odavno je zaključeno da je malo toga jednostavnog u tom tako nazvanom poduzeću.

Za j.d.o.o. trebat će vam manje osnivačkog kapitala (sa­mo 10 kn), manji će biti i osni­vački troškovi (oko 700 kn), di­rektorom može biti imenova­na samo jedna osoba, a osni­vača može biti najviše tri. Ovo društvo zapravo kapital financira iz budućeg poslovanja, jer će četvrtinu dobiti morati odvajati u kapitalnu rezervu, sve dok zbroj upisanog kapitala i rezerve ne dostigne 20.000 kn. Tada može nastaviti zauvijek poslovati kao isti oblik društva, ili u nekom trenutku budućnosti putem suda zatra­žiti doregistraciju u d.o.o.

Onaj tko odmah želi osnovati d.o.o. mora odvojiti oko 3.000 kn za troškove osnivanja i 20.000 kn minimalno za te­me­ljni kapital, ali će zato kasnije osnivač nesmetano koristiti dobit. U ovom slučaju može biti više osnivača i više članova uprave.

Tijekom poslovanja obje vr­ste poduzeća kao pravne osobe posluju po istim poreznim pro­pisima u cijelosti. Financijski izvještaji koje predaju su potpuno isti, zapošljavaju na isti način. Direktori moraju u nji­ma biti zaposleni, ukoliko nisu negdje drugdje zaposleni.

Prije osnivanja potrebno je definirati djelatnosti, sjedište, os­n­i­vače i direktora, iznos te­me­­ljnog kapitala, a naziv može biti na hrvatskom i europskim jezicima, te ne smije biti već iskorišten na području istog tr­govačkog suda. Ime se može rezervirati na 90 dana, a ukoliko ga se u tom roku ne iskoristi, rezervacija propada.

Obrt je poslovanje fizičke osobe koja osobno udovoljava uvjetima propisanim za kon­kretne djelatnosti kojima se planira baviti. Za neke je potre­bno imati liječničko uvjerenje, za neke određenu stručnu spremu, za neke majstorske ispite, a za neke posebne uvjete prostora. Budući da ipak ima puno djelatnosti za koje nije potrebno ništa od toga, hrabro krenite u servis Hitro ili nadležni ured za gospodarstvo i provjerite uvjete za svoju konkretnu ideju. Računajte da ćete za adresu registracije morati ima­ti barem suglasnost vlasnika prostora, ukoliko to niste sami - što se mnogo puta pokazalo prevelikim problemom, čak i kada poslovni prostor nije uvjet.

Ako sami nemate potrebnu stručnost, možete imenovati dru­gu osobu za stručnog vodi­telja, pa ju eventualno zaposliti.

Obrt je moguć i u supoduzetništvu dvije ili više osoba. U tom slučaju za svaku se pose­bno utvrđuje dohodak koji se svakoj posebno oporezuje. Do­pri­nose ne dijele, nego svaki supoduzetnik plaća svoje do­pri­nose.

Ako je obrtnik zaposlen, ne plaća mjesečne doprinose, nego na iznos godišnjeg utvrđenog dohotka plaća 35% doprinosa.

Novost je koja se ove godine počinje primjenjivati, iako je pro­pis star više od godinu dana, da obrtnici moraju na dan podnošenja porezne prijave platiti porez na dohodak koji se u njoj utvrdi, te sami izračunati predujam tog pore­za koji moraju nastaviti plaćati do podnošenja nove prijave.

Također je potrebno da na isti dan plate doprinose oni koji su bili zaposleni za vrijeme obrtništva.

Novost je da i obrtnici sada moraju podnositi JOPPD obra­zac putem sustava e-porezna za svoje doprinose, jednom mje­sečno. Od ove godine obrtnici naime ne moraju više uplaćivati mjesečni iznos do­pri­nosa prema rješenju pore­znika, već su im oni propisali minimalnu osnovicu, te osta­vili mogućnost da doprinose plaćaju i po uvećanim faktorima, od 2 do 6! Sada će, eto, biti zadovoljni oni koji vjeruju hrvatskim mirovinskim fondovima i procjenjuju da im se isplati uplaćivati više za mi­rovinsko i zdravstveno. Ili su možda samo domoljubi! Ugla­vnom, oni koji će plaćati samo minimalni iznos, on će i dalje biti oko 1.940 kn (nešto malo više nego lani), ali JOPPD svejedno treba predavati.

Tako će knjigovođe vjerojatno potražiti i oni koji do sada nisu na njih mislili dok nije stizao rok za predaju poreznih prijava.

Ako se sa minimalno 7 zadrugara odlučite osnovati zadrugu, postupak treba pro­vesti u skladu sa zakonom o zadrugama, a poslovanje će biti porezno praćeno kao i za po­duzeća, dok će dohodak ispla­ćen pojedinim zadrugarima biti dohodak od kapitala fizi­čkim osobama.

Poduzetništvom se “baviti” putem udruga od lani padne na pamet samo neupućenima ili onima koji doista imaju suvisle projekte kako poslovati za opće dobro. Naime, čim se udruga počne baviti gospodarskom dje­latnošću, treba utvrđivati dobit i plaćati porez, te voditi prilično komplicirano raču­novodstvo, što se isplati samo za velike priljeve. Dodatno, s obzirom da je sada propisana prekršajna i kaznena odgovo­rnost predsjednika udruga, a imovina se u slučaju likvidacije može rasporediti samo drugoj udruzi sličnih statutarnih ciljeva, u udruge se više ne maskiraju oni što ne žele plaćati pore­ze. Bilo je i vrijeme!

Ako ste hrabri i ustrajni, te svjesni da samo sami možete riješiti svoje probleme, a da je doma najljepše, osobito kada ste sami sebi šef - dobrodošli me­đu malu i žilavu skupinu podu­zetnika!

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge