Jedan portal je objavio video koji je snimljen na javnoj površini, a koji osobu na snimci stavlja u poziciju da joj se nanosi emotivna i materijalna šteta, a objavljen je bez njezina znanja i suglasnosti. Nisu navedeni podaci o osobi, ali se na snimci veoma lako može prepoznati. Je li to u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka? Ne radi se osobi iz javnog života.


Zakon o zaštiti osobnih podataka prestao je važiti dana 25. svibnja 2018. godine, od kada je na snazi Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka kojim se osigurava provedba Uredbe (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka.

Prema Uredbi, „Osobni podaci” su svi podaci koji se odnose na pojedinca (ispitanika) čiji je identitet utvrđen ili se može utvrditi, pojedinac čiji se identitet može utvrditi jest osoba koja se može identificirati izravno ili neizravno, osobito uz pomoć identifikatora kao što su ime, identifikacijski broj, podaci o lokaciji, mrežni identifikator ili uz pomoć jednog ili više čimbenika svojstvenih za fizički, fiziološki, genetski, mentalni, ekonomski, kulturni ili socijalni identitet tog pojedinca. Slijedom ove definicije, ukoliko se iz snimke može nedvojbeno utvrditi o kome se radi, tada je to osobni podatak u smislu Uredbe.

„Obrada” znači svaki postupak ili skup postupaka koji se obavljaju na osobnim podacima ili na skupovima osobnih podataka, bilo automatiziranim bilo neautomatiziranim sredstvima kao što su prikupljanje, bilježenje, organizacija, strukturiranje, pohrana, prilagodba ili izmjena, pronalaženje, obavljanje uvida, uporaba, otkrivanje prijenosom, širenjem ili stavljanjem na raspolaganje na drugi način, usklađivanje ili kombiniranje, ograničavanje, brisanje ili uništavanje. Dakle, objavljivanje videa je obrada osobnih podataka.

„Privola” ispitanika znači svako dobrovoljno, posebno, informirano i nedvosmisleno izražavanje želja ispitanika kojim on izjavom ili jasnom potvrdnom radnjom daje pristanak za obradu osobnih podataka koji se na njega odnose. U ovom slučaju pristanka nema.

„Povreda osobnih podataka” znači kršenje sigurnosti koje dovodi do slučajnog ili nezakonitog uništenja, gubitka, izmjene, neovlaštenog otkrivanja ili pristupa osobnim podacima koji su preneseni, pohranjeni ili na drugi način obrađivani.

Obrada nije neovlaštena ako je ispitanik dao privolu za obradu svojih osobnih podataka u jednu ili više posebnih svrha, ako je obrada je nužna za izvršavanje ugovora u kojem je ispitanik stranka ili kako bi se poduzele radnje na zahtjev ispitanika prije sklapanja ugovora, ako je obrada nužna radi poštovanja pravnih obveza voditelja obrade, ako je obrada nužna kako bi se zaštitili ključni interesi ispitanika ili druge fizičke osobe, ako je obrada nužna za izvršavanje zadaće od javnog interesa ili pri izvršavanju službene ovlasti voditelja obrade, ako je obrada nužna za potrebe legitimnih interesa voditelja obrade ili treće strane, osim kada su od tih interesa jači interesi ili temeljna prava i slobode ispitanika koji zahtijevaju zaštitu osobnih podataka, osobito ako je ispitanik dijete.

Kada se obrada temelji na privoli, voditelj obrade mora moći dokazati da je ispitanik dao privolu za obradu svojih osobnih podataka.

Ispitanik ima pravo od voditelja obrade ishoditi brisanje osobnih podataka koji se na njega odnose bez nepotrebnog odgađanja te voditelj obrade ima obvezu obrisati osobne podatke bez nepotrebnog odgađanja ako je ispunjen jedan od sljedećih uvjeta: osobni podaci više nisu nužni u odnosu na svrhe za koje su prikupljeni ili na drugi način obrađeni, ispitanik povuče privolu na kojoj se obrada temelji i ako ne postoji druga pravna osnova za obradu, ispitanik uloži prigovor na obradu te ne postoje jači legitimni razlozi za obradu, ili ispitanik uloži prigovor na obradu,osobni podaci nezakonito su obrađeni, osobni podaci moraju se brisati radi poštovanja pravne obveze iz prava Unije ili prava države članice kojem podliježe voditelj obrade, osobni podaci prikupljeni su u vezi s ponudom usluga informacijskog društva.

Sukladno Zakonu o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, svatko tko smatra da mu je povrijeđeno neko pravo zajamčeno Zakonom i Općom uredbom o zaštiti podataka, može Agenciji za zaštitu osobnih podataka podnijeti zahtjev za utvrđivanje povrede prava. O povredi prava Agencija odlučuje rješenjem kojim može naložiti brisanje ili drugo nepovratno uklanjanje osobnih podataka.

Ukoliko se radi o videu koji je objavljen od strane neke medijske kuće, tada se na odgovornost za eventualno pretrpljenu štetu primjenjuju odredbe Zakona o medijima, u protivnom, odredbe Zakona o obveznim odnosima.

Prema onome što ste u pitanju napisali, proizlazi da je došlo do povrede osobnih podataka, a obzirom da postupak zaštite istih, kao i naknade eventualne štete nije jednostavan, obratite se stručnoj osobi za daljnu pomoć.