Oglašavate li se na Facebooku ili Google-u, a račune ne knjižite? Ovih dana možda stiže neugodno iznenađenje!


Ovih dana neki naši klijenti primaju pisma iz po­rezne uprave, od kojih se većina odnose na prijenose poreznih obveza, ili drugim riječima: reverse charge. Već sam u ovoj rubrici pisala o toj temi i objasnila kako je ovakva odredba po kojoj primatelj obračunava porez na dodanu vrijednost stigla u našu upotrebu sa ulaskom u Europsku uniju i novim se­tom poreznih propisa. 

Pri­m­jena ovih propisa nije dobrovoljna i poslovni subjekti se ne mogu dogovarati tko će obračunati i platiti PDV, već je u slučaju nastanka pos­lovnog događaja kakav je opisan u zakonu, jedan du­žan prenijeti poreznu ob­vezu drugome. U tuzemstvu ovo se primjenjuje kod graditeljskih usluga, između partnera koji su oba u sustavu PDV-a. Isporučitelj tak­vih usluga dužan je na računu navesti samo obra­čun usluga koje je obavio, opisati ih, te ukoliko su one nabrojane u dodatku Pra­vilnika o PDV-u, primatelj računa će morati obračunati na njih PDV. Hoće li taj PDV biti istovremeno i pretporez, na vašem je knjigovođi da provjeri. Naravno, zbroj tak­vih isporuka u knjigovodstvu jednog poduzetnika, a nabavljenih usluga u knji­govodstvu drugog poduzet­nika bit će vidljiv na PDV obrascu koji oba podnose za određeno razdoblje. 

Ono što je novost ovih dana je či­njenica da je propis promijenjen i poreznim upravama ćete morati slati izvješće sa zbrojenim isporukama ili primljenim uslugama raz­vrstanim po poreznim brojevima, tj. OIB-ima. A do kraja listopada ćete morati izvijestiti o svim tuzemnim prijenosima porezne obveze u 2013. godini. Da, dobro ste pročitali, retrogradno. Pis­mene obavijesti o toj obavezi ovih dana vam šalju po­reznici, ako su iz prethodnih izvještaja vidjeli da se imali PPO. Tako se sada uvode evidencije i izvješća slična onima koja se podnose za VIES bazu - bazu europskih poduzetnika u sustavu PDV-a.Kod inozemnih prijenosa porezne obveze zanimljivo je da znate da u nizu situacija morate sami obračunati PDV, čak i ako niste u sustavu PDV-a. Naime, kad primate uslugu od poduzetnika (i to sukladno definiciji eu­ropskih propisa o PDV-u), vi ste dužni prije nabave usluge upisati se u taj sustav, a isporučitelj je obavezan pre­nijeti poreznu obvezu na vas. Kad primite takav ra­čun, trebate na njega ob­računati PDV, te podnijeti izvješća poreznoj upravi putem sustava E-porezna. Ovakva je situacija česta kod privatnih iznajmljivača, i o njoj se dosta pisalo i u ovoj rubrici. Sva europska izvješ­ća podnose se mjesečno, pa se neće smatrati da ste dužnost ispunili ako čekate kraj sezone ili istek godine. 

Poduzetnik iz EU od kojeg ste primili uslugu, vjerojatno je svoju obvezu izvještavanja ispunio, pa je tako podatak o vašem poreznom broju već u europskim evidencijama. Porezne uprave razmjenjuju podatke, i tamo gdje nađu neusklađenost šalju pisma tražeći očitovanja i dokaze. Očito se radi o ustaljenoj pro­ceduri, jer je i u našim ispostavama ovih dana ži­vahno. Traženjima se ne kontrolirate samo vi, nego i vaši partneri iz EU, ili oni koji su vas možda naveli kao partnere. Namjerno ili slu­čajno.Kako je sada prošlo više od godinu dana primjene novih propisa, zapažam da nije sve tako kaotično, kako smo se u ovoj državi možda nadali. Europski ko­lege mali poduzetnici iz­gleda ne shvaćaju knjiženja računa tako proizvoljno kao naši. Oglašavate li se na Facebooku ili Googlu, a ra­čune ne knjižite? Ovih dana možda stiže neugodno izne­nađenje! Kupili ste neku ro­bu u EU, naveli svoj broj i zatražili povrat PDV-a od prodavatelja, a u Hrvatskoj ga niste platili? Čekajte pis­mo. Što da vam kažem!? Pa u Europi smo! 

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge