Upravo protekla, 2016. bila je za knjigovođe rijetko mirna godina. Dogodilo se da su politički događaji bili takvi da se propisi koji nama određuju radno vrijeme nisu mijenjali. Naravno, svi smo znali da se od proljeća radilo na pripremi porezne reforme, ali nismo bili sigurni hoće li ona “proći” i u kojoj će mjeri biti cjelovita.

Naravno, cijelu godinu mira platit ćemo sada u siječnju, kada treba implementirati sve nove propise, a treba zaključivati poslovne knjige protekle godine po starim propisima.

No, žilave smo mi biljčice jer su nas sve vlade do sada dobro istrenirale! Mi smo tek prva linija fronte, jer sve se promjene itekako tiču onih koji će ih i financirati: poduzetnike.

Iako su se propisi o oporezivanju dohotka mijenjali i plaće koje se isplaćuju u siječnju temelje se na novinama, za poduzetnike neće biti promijene u trošku plaća. Ako je iznos bruto plaće isti kao u prosincu i trošak plaće će biti isti, s tim što će u nekim slučajevima biti drugačiji iznosi neto plaće i poreza i prireza. To je posljedica drugačijih poreznih razreda i poreznih stopa, te faktora i iznosa osobnih odbitaka.

Na platnim listama koje ćete dobiti od svojih knjigovođa će sve biti vidljivo.

Trošak plaće će biti drugačiji od plaće za siječanj, koja će se obračunavati u veljači.

Minimalna plaća je povećana, što se događa svakog siječnja, te je sada 3.276 kn. Trošak te plaće će biti 3.839 kn, a neto koji će primiti djelatnik 2.620 kn.

Međutim, dok je svih ovih godina i član uprave mogao primati takvu minimalnu plaću, što je bio često kod malih poduzetnika, od plaće za siječanj 2017-te je propisana minimalna obvezna osnovica za plaće članova uprave za puno radno vrijeme u iznosu od bruto 5.030,35 kn.

Trošak te plaće je 5.896 kn, a neto je 3.970 kn.

S druge strane, smanjen je porez na dobit s dosadašnjih 20% na novih 12% za poduzeća s prihodima do 3 milijuna kuna, ili na 18% za poduzeća s prihodima većim od tog iznosa. Svakako, ovo smanjenje stope ide na ruku malim poduzetnicima, ali koji će mu biti stvarni financijski efekt pri ovom znatnijem povećanju troška plaće za direktore - tek ćemo vidjeti.

Naime, kod malih je poduzetnika često direktor ujedno i zaposlenik koji drži barem jednu smjenu u redovnom poslovanju, pa neće svaki moći smanjenjem radnog vremena utjecati na smanjenje troška plaće.

Ipak, sada optimistični direktori mogu očekivati pristojne mirovine jednog dana! Ja nisam jedna od tih.

Porez na dohodak od isplaćene dobiti i dalje ostaje 12%.

Dakle, dobit će za male poduzetnike sada biti ukupno oporezovana s 24% - sve do isplate, što je značajna razlika.

Obrtnici će po isteku nove godine moći uspoređivati svoje porezne obaveze s onima iz prethodnih godine, jer sada će i oni imati veći osobni odbitak te samo dvije stope poreza na dohodak: 24% i 36%.

Porez na tvrtku i za poduzeća i za obrte se ukida.

Trošak isplata honorara se u ovoj godini mijenja: sada će svi honorari, uključujući autorske honorare i honorare umirovljenicima biti jednako opterećeni s doprinosima. Za MO s 10%, a za zdravstveno 7,5%. Paušalno priznati izdaci autorima i umjetnicima ostaju kao i do sada 30%, odnosno 55% umjetnicima, ali porez neće biti više 25%, nego 24%. O troškovima isplata honorara ću pisati u narednim tekstovima.

Sve u svemu, novi su propisi ipak jedna cjelovita promjena propisa. Ako ništa drugo, na prvi se pogled čine harmonizirani i međusobno povezani. Koja će se sve pitanja pojaviti u praksi, te koje začkoljice čekaju poduzetnike - naučit ćemo svi zajedno na svojim leđima.

Činjenica proširene primjene fiskalizacije te porezni uvid u sve financijske podatke građana mogla bi smanjiti sivu ekonomiju. Kako ja vidim stvari, ponovo je pitanje svih pitanja: hoće li se porezno opterećivati samo legalni poduzetnici ili svi poduzetnici! Taj odgovor čekam!

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge