04.11.2018.

Što se događa s dozvolom za boravak kada strani državljanin mijenja poslodavca?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

Imam dozvolu za rad u Hrvatskoj već 3 godine, a iz BiH sam. Promijenio bih poslodavca. Gubim li dosadašnju dozvolu za boravak i rad ili se samo nastavlja dalje?

 

Sukladno odredbi članka 73. stavak 5. Zakona o strancima, državljanin treće zemlje može raditi u Republici Hrvatskoj samo na onim poslovima za koje mu je izdana dozvola za boravak i rad ili potvrda o prijavi rada i samo kod onog poslodavca s kojim je zasnovao radni odnos.

Dakle, ukoliko mijenjate poslodavca i samim tim i poslove na kojima radite, morate se obratiti nadležnoj Policijskoj upravi kako biste regulirali svoj status u skladu sa Zakonom o strancima, a u vezi rada kod novog poslodavca. Ako i novi poslodavac ima sjedište u istom gradu, vaša prijavljena adresa boravišta u Republici Hrvatskoj će ostati ista, ali vam treba biti izdana nova dozvola za boravak i rad.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .