Otac je dobio poziv na prvo ročište, uredno potpisao preuzimanje poziva od poštara. U pozivu je bilo naglašeno da ako ne dođe na ročište i ne potpiše nijednu nasljedničku izjavu, smatrati će se da se ne odriče svog dijela. Tata nije potpisao nijednu nasljedničku izjavu, niti bio na ročištu, ali mu je ponovo stigao poziv za novo ročište. Drugi poziv je sastavljen na dan prvog ročišta. U međuvremenu je bilo telefonskih poziva od sunasljednika mom tati s ciljem da potpiše  izjavu da se odriče u svoje ime i ime svojih potomaka.
Zašto nije ispoštovana njegova volja s prvog ročišta? Smijem li kontaktirati dotičnog bilježnika? Ako se moj tata nasljedničkom izjavom ovjerenom kod javnog bilježnika odrekne izričito samo u svoje ime, da li svakome od nas (troje potomaka) treba pripasti po 1/3 njegova dijela ili neki drugi omjer?

 

Bilježnika koji vodi postupak svakako možete kontaktirati vi u ime oca, otac osobno ili punomoćnik kojeg biste angažirali u postupku. U vezi održavanja i drugog ročišta u ostavinskom postupku, moguće je da jednostavno nisu bili ispunjeni svi uvjeti da se postupak okonča na jednom ročištu, da nisu svi pozivi uredno zaprimljeni, da nisu prikupljeni svi potrebni podaci o imovini ostavitelja i sl.


Sukladno odredbi članka 137. Zakona o nasljeđivanju, dio zakonskog nasljednika koji se odrekao nasljedstva samo u svoje ime nasljeđuje se kao da je taj nasljednik umro prije ostavitelja, dakle, kako bi iza oca njega nasljeđivali, tako biste i ovdje bili pozvani na nasljedstvo.