Nakon smrti bivšeg supruga moje dvije kćerke su nasljedile grobno mjesto, jednu mirovinu i 4 dionice T-HT-a, sve u vrijednosti cca 35.000 kuna. Otac im je imao dug i pravomoćno sudsko rješenje zbog naknade štete u iznosu od 400.000 kuna. Nakon njegove smrti, u nastavljenom sporu koji je pokrenuo ovrhovoditelj radi namirenja duga od nasljednika, prvostupanjski sud donio je rješenje da nasljednici moraju isplatit očev cjelokupni dug. Nakon žalbe, drugostupanjski sud je potvrdio odluku prvostupanjskog. Što dalje činiti ako po zakonu RH nasljednici nasljeđuju dug iza roditelja samo do visine vrijednosti nasljeđene imovine?

 

Da bih vam odgovorio o pravomoćnim sudskim odlukama, trebao bih vidjeti iste, kao i imati uvid u spise, ovako ih ne mogu komentirati.

Prema članku 139. Zakona o nasljeđivanju, nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove, ne samo naslijeđenom imovinom, već i svojom, i to do visine vrijednosti naslijeđene imovine, čak i neovisno o tome ako je nakon provedenog ostavinskog postupka raspolagao svojim nasljedstvom.

U sudskoj praksi opseg odgovornosti nasljednika za ostaviteljeve dugove prosuđuje se prema vrijednosti naslijeđene imovine koju je ona imala u času prijelaza na nasljednike, dakle, u času ostaviteljeve smrti. Imovina se procjenjuje prema tržišnoj vrijednosti stvari u času smrti, pa kasnije promjene nastale u vrijednosti naslijeđenih predmeta ostavine ne utječu na veličinu i opseg nasljednikove odgovornosti.

Što se u vašem predmetu dogodilo, iz pitanja ne mogu zaključiti, no svakako angažirajte, ako ranije niste, pravnog zastupnika iz redova odvjetnika da prouči dokumentaciju te vam iznese svoje mišljenje.