Redovito doživljavam fizičko i psihičko maltretiranje od supruge. Radi se o štipanjima, grebanju, šamaranju, gađanju pr edmetima. Nažalost, puno teže mi padaju uvrede i ponižavanja koja trpim iz dana u dan. Do tih napada bijesa dolazi kada nešto nije kako je ona zacrtala, kada ima nerealne zahtjeve za trošenjem novca. Radi se o izrazito agresivnoj osobi.

Ne znam više što učiniti, patimo i dijete i ja.

Ako pokrenem brakorazvodnu parnicu, prema praksi u Hrvatskoj, dijete će vjerojatno pripasti majci, a ja tu razdvojenost od djeteta ne bih mogao izdržat, a vjerujem da ne bih mogao normalno niti biti u kontaktu s djetetom. Supruga često prijeti razvodom, govori da se ona udala samo zbog djeteta i u njezinim očima vidim samo bijes i mržnju prema meni. Kako na sudu mogu dokazati nasilje i može li to utjecati na odluku o skrbništvu?

 

 

U slučaju obiteljskog nasilja djeluju policija, centar za socijalnu skrb i sudovi.

Prema članku 4. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, nasilje u obitelji je: tjelesno nasilje, odnosno primjena fizičke sile, bez obzira je li nastupila tjelesna ozljeda ili nije, tjelesno kažnjavanje i drugi načini ponižavajućeg postupanja prema djeci u odgojne svrhe, psihičko nasilje, odnosno primjena psihičke prisile koja je prouzročila osjećaj straha, ugroženosti, uznemirenosti ili povrede dostojanstva, verbalno nasilje, verbalni napadi, vrijeđanje, psovanje, nazivanje pogrdnim imenima ili na drugi način grubo verbalno uznemiravanje, uhođenje ili uznemiravanje preko svih sredstava za komuniciranje ili preko elektroničkih i tiskanih medija ili na drugi način ili komuniciranja s trećim osobama, protupravna izolacija ili ugrožavanje slobode kretanja, spolno nasilje, odnosno spolno uznemiravanje kao i ekonomsko nasilje pod kojim se podrazumijeva oštećenje ili uništenje osobne i zajedničke imovine ili zabrana ili onemogućavanje korištenja osobne i zajedničke imovine ili pokušaj da se to učini te oduzimanje prava ili zabrana raspolaganja osobnim prihodima ili imovinom stečenom osobnim radom ili nasljeđivanjem, onemogućavanje zapošljavanja ili rada, prisiljavanje na ekonomsku ovisnost, uskraćivanje sredstava za održavanje zajedničkog kućanstva i skrb o djeci ili drugim uzdržavanim članovima zajedničkog kućanstva.

Kod konkretne situacije za koju držite da bi predstavljala obiteljsko nasilje obratite se policiji koja je dužna žurno se uputiti na mjesto događaja, prikupiti obavijesti i podatke o nasilju, privesti počinitelja i zadržati ga ukoliko za to postoje zakonske pretpostavke. Policija je ovlaštena podnijeti i zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i tražiti izricanje zaštitnih mjera. Policija sastavlja zapisnike o poduzetim radnjama koji će služiti kao dokaz u eventualnim kasnijim postupcima. Ukoliko se odlučite obratiti centru za socijalnu skrb, navedeno tijelo je dužno prijaviti nasilje policiji, upoznati vas s vašim pravima te vam pomoći u njihovom ostvarenju. O poduzetim radnjama izrađuje se bilješka odnosno zapisnik koja vam može služiti kao dokaz u eventualnim kasnijim postupcima. Bolnice su dužne prijaviti nasilje policiji te utvrditi i dokumentirati vaše ozljede. Sudovi će provesti prekršajni postupak protiv počinitelja nasilja, a donesena odluka također vam služi kao dokaz vaših tvrdnji o ponašanju bračnog druga.

Činjenica da bi jedan od bračnih drugova bio evidentiran kao počinitelj nasilja u obitelji svakako bi trebala imati utjecaja na odluke koje sud donosi o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti kao i o susretima i druženju s drugim roditeljem.