Iako su se mnogi kod nas poveselili novoj mogućnosti zarade, ili čak samozapošljavanja, kako se na internetu navodi, svi trebaju biti svjesni činjenice da će poslovati na crno, ilegalno, ne budu li prethodno nešto registrirali. S druge strane, budu li registrirali, neka se spreme vozati danju i noću da zarade dovoljno za poduzetničke obaveze.


Ovih je dana aktualna tema dolazak Ubera u Hrvatsku, a ja bi joj se posvetila iz perspektive malog poduzetništva.

Naravno da sama tvrtka čiji se dolazak najavljuje možda samo u političke svrhe, nije ma­li poduzetnik. Ovih je dana na službenim ljestvicama pos­tala najvrednija startup kompanija prešavši vrijednost od 50 milijardi dolara. Mali su bili 2009. godine, a u ovih su šest godina postojanja iskoristili novo ozračje u svjetskoj eko­nomiji. Spajaju direktno korisnike i pružatelje usluge, financiraju se od provizije, posluju diljem svijeta iako je cijeli po­sao organiziran putem interneta.

Ista shema je odavno prisutna u cijelom nizu usluga, ali prevladava u djelatnostima u kojima se usluge ispručuju elek­­tronski, kao npr. u dizajnu, prog­ramiranju, telekomunika­cijama i sličnim intelektualnim uslugama. Njihova ideja počiva na masovno prisutnoj potrebi - prijevozu u urbanim sredinama, koja se odvija fizič­ki, a ne virtualno i to je ono što je bio značajni faktor njihovog uspjeha i stvarna novina koju su donijeli. Vjerujem da je njihovo poslovanje dobrodošlo u državama koje imaju doista razvijeno malo poduzetništvo i čiji su propisi skrojeni s ciljem da svi rade, zarade, a manji dio proslijede i u proračun državi - koja funkcionira kao sustav i javni servis za građane.

Zašto je najava njihovog do­laska izazvala kontroverze kod nas? Ta se tvrtka očito ne za­mara proučavanjem pravnog sustava države na čijem će teritoriju poslovati. Točnije, svoj su status vjerojatno dobro pro­učili, i on nije upitan jer se radi o elektronski obavljenoj usluzi koju će obavljati tvrtka iz ino­zemstva. Njih ne zanima status osoba koje će se prijaviti da is­poručuju svoje usluge prijevoza koristeći njihov servis, osim u dijelu u kojem moraju zadovoljiti kriterije koje su odredili za taj međusobni odnos. Po­rezni status vozača ne zanima ih, niti ih treba zanimati u niihovoj poziciji.

U našoj se državi gospodar­skom djelat­nošću možete baviti samo putem nekog registriranog oblika: dopunske djelatnosti, obrta, poduzeća, udruge, zadruge. Godišnji iznos neopo­rezivog dohotka ne odnosi se na stjecanje dohotka bez pret­hodnog otvaranja nekog od ovih oblika poslovanja. U mno­gim je državama diljem Europe drugačije.

Iz tog razloga će u takvim državama vozači vjerojatno moći popuniti vlastiti budžet vozeći do nekog nivoa isporuka bez da postaju poduzet­nici.

Iako su se mnogi kod nas poveselili novoj mogućnosti zarade, ili čak samozapošljavanja, kako se na internetu na­vodi, svi trebaju biti svjesni činjenice da će poslovati na cr­no, ilegalno, ne budu li pret­hodno nešto registrirali.

S druge strane, budu li re­gistrirali, neka se spreme vo­zati danju i noću, da zarade do­voljno za poduzetničke oba­veze!

Detalje i iznose naći će u prethodnim tekstovima u ovoj rubrici.

Znači, imat ćemo situaciju u kojoj strana kompanija spaja na našim ulicama ljude željne prijevoza s ljudima željnim zarade. Djelatnost će se odvijati u neoznačenim privatnim vo­zilima, koja predstavljaju privatni prostor njihovih vlasnika, vozača. Ako se taj ne odluči registrirati tu svoju djelatnost, u privatni prostor kontrole ne zalaze.
Organizator plaća poreze u svojoj državi.

Novčani tijek obavlja se virtualno, putem interneta i pre­ko inozemnih sustava naplate.

Poreznog tijeka u Lijepoj na­šoj će biti neznatno, ako uopće! Dapače, bit će ga manje, jer će manje posla imati oni koji imaju registrirane obrte i poduzeća za taksi prijevoz, i koji poreze plaćaju.

Po svemu sudeći, novo doba je otpočelo: dva državljanina iste države, na teritoriju te iste dr­žave ostvaruju gospodarski pro­met, a zaradu ostvaruje stra­na kompanija, strana ban­ka i pro­račun strane države!

Trebamo li biti zadovoljni s time?

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge