Kad kao fizička osoba koja ima registriran obrt budete podnosili poreznu prijavu, svi će se vaši dohotci zbrojiti - i oni od obrta i oni iz poduzeća.


Ako već imate registrirano poduzeće, trebate li otvarati i obrt u svrhu “lakšeg izvlačenja novca”?

Najčešće se pod tim terminom podrazumijeva plaćanje manje poreza, ali ima i drugih razumijevanja.

Pokušat ću dokučiti sve njih i postaviti računicu, a zaklju­čak ću ostaviti vama.

Raspolaganje novcem s ra­čuna obrta ili poduzeća nije ni­kada problem. U poslovnici banke ili putem internet ban­karstva jednostavno je poslati nalog da se novac sa žiro-raču­na isplati u gotovini ili pošalje na nečiji tekući račun.

Razlika je u poreznom tretmanu takve radnje, tj. u opravdanju za nju.

Novac na računu obrta pripada fizičkoj osobi-obrtniku i ono što ne isplati namjenski za pokriće nekog izdatka bit će tretirano kao akontacija njego­vog dohotka. To je jedna ola­kotna okolnost.

Međutim, porezne kontrole odbit će knjigovodstveno pove­zivanje puke činjenice podi­zanja novca s računa s nekim izdacima, jer se traži navođenje svrhe isplate. 

Suprotno tome, poduzeće ne treba navoditi svrhu prili­kom podizanja gotovine jer je dužno voditi knjigu blagajne za sve gotovinske transakcije, pa će se svrha navesti na isplatnici koju će osoba kojoj se is­plaćuje i potpisati, a sve će biti evidentirano i u blagajničkom izvještaju (tzv. dnevniku).

Ipak, opasnost od pogreške je ovdje veća! Naime, s obzirom da je poduzeće pravna osoba odvojena od svog osnivača, di­rektora ili zaposlenika - niko­me nije dozvoljeno raspolagati imovinom poduzeća bez relevantnog razloga. Svako takvo činjenje bit će od strane porez­nika protumačeno kao stjeca­nje dohotka od kapitala koje je opterećeno najvišom stopom poreza. O tome u ovoj rubrici postoji cijeli zaseban tekst.

Druga opcija bi bila isplate tretirati kao predujmove dobiti - što se smije raditi samo ukoliko ona doista i proizlazi iz poslovanja poduzeća do tog određenog dana. Osim što is­tovremeno s predujmom do­bitka u državni proračun treba platiti i 12%poreza na dohodak od isplaćenog dobitka, i samu uslugu utvrđivanja pos­lov­nog rezultata u tijeku go­di­ne ćete vjerojatno morati nešto platiti.

Međutim, razboriti podu­zet­nik će na vrijeme misliti i u suradnji sa svojim knjigovo­đom takve isplate može tretirati kao pozajmice, što je ku­dikamo porezno atraktivnije. Potrebno je samo na vrijeme napraviti sve radnje. I o tome smo pisali.

Toliko o komplikaciji podi­zanja “svog novca”.

Što se tiče poreza, odavno je također u ovoj rubrici pri­kazan izračun da se prihod do 150.000 kn više isplati steći kroz obrt. Osobito ako je tom konkretnom obrtniku dostupno paušalno opo­rezivanje.

Zato, ako tek odlučujete što otvoriti i visina poreznih da­vanja je jedino što određuje vašu odluku, u ovom slučaju ra­čunica je jasna.

Ako ste ipak već iz sveukupnosti svojih uvjeta i ciljeva ranije donijeli odluku otvoriti poduzeće, sad ga imate registriranog i u pogonu, a na nekom internet forumu ste pročitali nečiji ishitreni savjet kako treba dodatno otvoriti i obrt da biste plaćali manje poreza - nastavite čitati!

To poduzeće vjerojatno do­bro posluje, jer ako nemate puno prihoda, nemate ni brige kako platiti manje poreza. Sto­ga, prvi uvjet naveden malo­prije je već zadovoljen, jer kod većih prihoda se ipak plaća ma­nje poreza poslujući kroz po­duzeće.

U tom ste poduzeću vjerojatno i zaposleni, jer ako niste, znači da radite negdje drugdje, ili da niste svjesni prekršaja koji činite.

Otvorite li dodatni obrt ako niste zaposleni, plaćat ćete obrt­ničke doprinose godišnje 22.200 kn, a u slučaju paušal­nog oporezivanja godišnje oko 18.600 kn.

Otvorite li dodatni obrt ako jeste zaposleni, po isteku go­dine platit ćete doprinose od 35%na cijeli iznos dohotka tog obrta, a u slučaju paušalnog opo­rezivanja oko 5.000 kn godiš­nje.

Obrt će također plaćati i po­rez na tvrtku, godišnje oko 600 do 1.000 kn, kao što ga već pla­ća i postojeće poduzeće.

Također, oba će subjekta pla­ćati godišnju naknadu za šu­me, vjerojatno i članarinu turističkoj zajednici, komunalnu naknadu i možda još neko manje davanje.

Obrt će trebati vjerojatno također knjigovođu, osim ako bude paušalist.

I na kraju, kad kao fizička osoba koja ima registriran obrt budete podnosili poreznu prijavu, svi će se vaši dohotci zbrojiti - i oni od obrta i oni iz po­duzeća! 

Porez će u slučaju paušal­nog oporezivanja obrta biti za taj dio oko 1.250 kn godišnje, ali ako to iz nekog razloga ne bude uopće dostupno (primje­rice, zbog vrste djelatnosti), primjenjivat će se progresivne stope od 12, 25 i 40%, raspo­ređene po razredima koji ovise o visini cjelokupnog vašeg do­hotka u toj godini (onog od pla­ća, isplaćene dobiti i obrta).

Zaključak donesite sami, ali molim zbrojite sve opisane troš­kove koje sam navela, a ne samo porez. On je samo jedan od njih.

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge