Ovih se dana nadležni hvale o broju poticaja koje su dodijelili nezaposlenim osobama, spominjući kako su najbolje prošli oni koji su imali nove ideje. Ja sam ipak prilično sigurna da im se oni sa pravim novim idejama nisu ni obratili za pomoć, jer su svu silu vremena i truda radije uložili u ostvarivanje zarade, nego u zamolbe za pomoć.

O toj vrsti poticaja već smo ovdje pisali. Neznatno su se promijenile propozicije i planovi koje zainteresirani podnose su nešto zahtjevniji. U razdobljima kad institucija nema raspoloživog novca, oni kojima su odobreni zahtjevi mogu iz vlastitih sredstava financirati svoj projekt, pa čekati refundaciju. Pitam se što će takvima uopće poticaji!

Da li je doista moguće da netko pokrene posao sa 25.000 kn, ako taj posao nije do sada “testirao”’ na tržištu? Ili se možda sa tim iznosom otpravlja dio osoba sa evidencije HZZ koje zapravo nisu nezaposlene?

U nastavku ću pretpostaviti da su moje sumnje potpuno neutemeljene, pa ću samo upozoriti primatelje poticaja na dvije okolnosti kojih možda nisu svjesni, a kroz svoje kontakte sa malim poduzetnicima saznajem da takvih nema malo.

Prva je činjenica da se definicija poticaja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz programa Moja inicijativa, promijenila, te su oni neko vrijeme državne potpore male vrijednosti.

U ranija vremena poticaji su imali karakter potpore za samozapošljavanje, te su bili poreznim propisima izuzeti i nisu se smatrali primicima obrtnika niti prihodima kod poduzetnika koji su otvarali poduzeća. Samim time nisu se zbrajali niti u iznos primitaka kod paušalno oporezovanih obrtnika, pa su oni lakše ispunili propisane cenzuse za ostanak u paušalnom oporezivanju.

Državne potpore male vrijednosti nemaju takav porezni status, već one predstavljaju primitak obrtnika u poreznom razdoblju kada ovaj primi potporu. Taj se primitak zbraja sa primicima generiranim iz samog poslovanja, tj. najvećim dijelom sa isporukama, i sve zajedno se sučeljava sa izdacima obrta, da bi se utvrdio dohodak obrtnika koji podliježe oporezivanju. Samo onaj dio potpore koji je upotrebljen za nabavku dugotrajne imovine, bit će primitak u iznosu izdatka za amortizaciju, pa neće imati poreznog učinka.

Onima koji su - nakon odobravanja programa Moja inicijativa - otvorili obrt i zatražili paušalno oporezivanje, iznos primljene državne potpore također predstavlja primitak, te zajedno sa primicima od poslovanja ne smije prijeći iznos od 149.500 kn. Ako prijeđe, potrebno je odmah učiniti sve radnje kako smo ranije ovdje pisali, i početi voditi poslovne knjige za utvrđivanje dohotka. To istovremeno mijenja i iznos propisanih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. S obzirom da ovakav obrt niti ne utvrđuje izdatke, nije moguće primijeniti gornje pravilo za dugotrajnu imovinu.

Kod primatelja državne potpore koji je otvorio poduzeće, eventualno se u ugovoru može pronaći opravdanje za odgađanje prihoda. Ja nisam imala uvid u takav ugovor, već su svi koje sam vidjela iziskivali priznavanje prihoda u poreznom razdoblju kad je potpora pristigla na račun poduzeća.

Što se tiče dugotrajne imovine, tj. osnovnih sredstava, oni nisu trošak pri nabavi, već samo u dijelu amortizacije koja je u konkretnom razdoblju mogla biti obračunata, pa će samo taj dio ići u rashode. Preostale nabave i utrošci prema programu kojeg su korisnici pisali, trebali bi u njihovom interesu biti što prije utrošeni, kako bi utjecali na iznos dobitka. U protivnom, porez bi mogao biti velik.

Dodatna je nova okolnost u poduzećima iznos plaće za člana uprave. U programe su planirali troškove za minimalnu plaću, koja se poreznom reformom za njih gotovo udvostručila. Ako ne ishode revizije svojih programa, svu će tu razliku sami poduzetnici morati financirati, jer su dužni biti zaposleni na puno radno vrijeme godinu dana od dobivanja potpore. Ako to ne poštuju, smatra se da svoj plan nisu ispunili i morat će vratiti sav primljen novac, uz kamatu.

Oni članovi uprave koji nisu dobili potpore, moći će sebi pomoći i nakon tog novog propisa o povećanoj osnovici za plaćanje doprinosa.

Ja Danajcima ne vjerujem osobito kad potpore nose, a vama želim:

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge