Kako godina u kojoj postupamo po setu propisa nakon porezne reforme odmiče, tako zajedno sa svojim klijentima zaključujem kako poslovanje ipak jeste manje porezno opterećeno.

Druga važna činjenica je i nova mogućnost poslovanja kroz obrt sa paušalnim oporezivanjem do znatno komotnijeg iznosa od 230.000 kn primitaka, koji će naredne godine biti još veći: 300.000 kn.

Navedeni iznosi su istovremeno i cenzusi za ulazak u sustav PDV-a za sve poduzetnike. Podsjećam da u prvoj godini poslovanja ni jedan poduzetnik ne mora ući u sustav PDV-a, ali da je odluku o tome ipak potrebno donijeti promišljeno, jer u brojnim poslovnim situacijama je pametnije u sustav ući. Obvezni ostanak u sustavu za one koji ulaze svojom odlukom, a ne obvezom, je sada tri godine.

Poduzeća koja isporučuju manje od 3 milijuna kuna i koja su zatražila i plaćanje PDV-a po naplati, mogu sada i dobitak utvrđivati samo iz plaćenih prihoda i rashoda.

Vjerujem da će ova mogućnost više biti korištena u budućim godinama, jer je ove godine naglo uvedena pa je malo poduzetnika uspjelo do 15. siječnja predati zahtjev poreznicima.

Ranije sam pisala o razlikama u oporezivanju istih vrijednosti zarada u prethodnim godinama i ovoj godini, što su ipak značajni iznosi čije će efekte poduzetnici tek osjetiti u nadolazećem periodu.

Drugim riječima, procjenjujem da će broj malih poduzetnika narasti. Jedan dio će i prijeći iz sive zone u legalnu, što će se brojati kao povećanje bruto domaćeg proizvoda, iako realno to neće biti. Ipak, doprinijeti će punjenju proračuna.

Za one koji misle krenuti, ponovo nekoliko riječi o troškovima otvaranja i postupku.

Obrt se pokreće u uredu za gospodarstvo nadležnom prema sjedištu obrta, gdje biste trebali dobiti i cjelovite informacije. Možete ga otvoriti i u servisu Hitro, koji će biti posrednik između vas i tog ureda, ili putem servisa E-obrt na internetu, unutar cjelokupnog sustava E-građanin. Tamo postupak teče najbrže, ali je u cijelosti ovisan o onome što sami znate zatražiti.

Sve košta par stotina kuna i gotovo je u par dana.

Nakon toga se morate prijaviti na mirovinsko osiguranje, te na poreznu upravu prema mjestu svojeg prebivališta. Želite li paušalno oporezivanje, ne zaboravite to zatražiti.

Otvarate li poduzeće, prva stanica je javnobilježnički ured koji će vam pripremiti dokumente temeljem vašeg zahtjeva i plana.

Jednostavni d.o.o. otvorit ćete sa ukupnim troškom od manjim od 800 kn, a temeljni kapital mora biti najmanje 10 kn.

Trošak otvaranja d.o.o. će biti oko 4.500 kn, a temeljni kapital mora biti najmanje 20.000 kn.

U daljnjem poslovanju ove dvije vrste poduzeća poslovat će po istim pravilima, osim što će jednostavno društvo morati odvajati u pričuvu četvrtinu svojeg dobitka, umjesto da ga isplati osnivačima.

Trošak održavanja poslovnog subjekta u tzv. hladnom pogonu ovisi o cijelom nizu čimbenika i djelatnosti, pa je teško reći neki apsolutni iznos. Poduzeće ne može biti u mirovanju, već postoji od otvaranja do likvidiranja bez obzira na eventualna razdoblja bez poslovanja.

Trošak na koji svi moraju računati jesu doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje: obrtnički prema propisanim iznosima, a u poduzećima za direktora koji nije drugdje zaposlen ovisno o ugovorenom radnom vremenu.

Svi koji nisu paušalno oporezovani trebaju ugovoriti suradnju sa kvalitetnim knjigovodstvenim servisom, osobito ako sami nisu poznavatelji brojnih propisa.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na  Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge