Umjetnici koji vode poslovne knjige mogu biti i primatelji donacija do iznosa od 20.000 kn godišnje (čak i do 25.000 kn sa potvrdom ovlaštene udruge), neoporezivo.


Iako smo svi poduzetnici da­nas upravo virtuozi preživ­ljavanja, danas ipak o onima ko­ji umjetničkim izražava­njem zarađuju kruh svagdašnji.

Za početak bih ukazala na razliku između autorskog djela i umjetničkog djela. Nedvoj­beno je svako umjetničko djelo autorsko, i definirano je iz­među ostalog i Zakonom o autorskom djelu. Međutim, na­ravno, od svih vrsta autor­skih djela samo su neka umjetnička. 

U formalnom smislu, a i za potrebe oporezivanja, samo se djela koja imaju potvrdu udru­ženja sa javnim ovlastima mo­gu smatrati umjetničkim djelima. Takvih je udruga u Hr­vatskoj nešto više od dvadeset i vjerujem da su umjetnici upoznati sa kriterijima za članstvo u tim udrugama. U pravilu, svaka vrsta umjetničkog izra­žavanja ima svoju udrugu.

Za privređivanje od umjetnosti dalje je bitna razlika je li to umjetniku jednino zanima­nje, ili je negdje zaposlen. 

Ako je zaposlen, i umjet­nički rad mu je sporedno zanimanje, tada zaradu od umjetnosti može regulirati na dva načina: prvi je da mu is­pla­titelji prilikom isplate ustegnu dio za porez i eventualni pri­rez, a neto naknadu mu doz­nače na žiro račun.

Ako to oni ne učine, umjetnik je dužan prijaviti se u registar poreznih obveznika (nap: ovo nije registriranje djelatnosti) te u roku od 8 dana od primitka sam obračunati i uplatiti porezna davanja.

U oba slučaja podnosi se JOPPD obrazac.

Koliki je porez? Za svako autorsko djelo, porez se plaća tek na 70% primitka. Dodatno, ako umjetnik posjeduje potvrdu gore spomenutih udruga sa javnim ovlastima da se radi o umjetničkom djelu, porez će se platiti samo na 45% primitka. Porezna je stopa 25%, a na iz­nos poreza se eventualno ob­računava i prirez, ovisno o prebivalištu umjetnika.

Napominjem da umjetnik ne može računati na naknadno pribavljanje potvrde i uvećanje odbitka na godišnjoj poreznoj prijavi, već je to moguće is­klju­čivo prilikom isplate.

Umjetnik koji primi nak­nadu iz inozemstva, treba postupiti ovisno o tome je li u zemlji isplatitelja već plaćen porez. Ako jeste, na godišnjoj poreznoj prijavi će se obra­čunati i taj porez kao plaćeni, ali će se za oporezivanje primjenjivati progresivne stope. Za­to je na umjetnicima da se u takvim situacijama posavjetuju sa stručnim osobama i izra­ču­naju ne bi li im ipak bilo isplativije da plate u roku od 8 dana porez po stopi od 25%bez ko­rištenja iznosa plaćenog u ino­zemstvu - jer takve su si­tuacije prilično česte.

Ako su tijekom godine ob­računavani porezi na primitke, umjetnik nije dužan predati godišnju prijavu poreza zbog umjetničkog sporednog privre­đivanja, ukoliko neka druga njegova okolnost nije uspos­tavila takvu obvezu. Kao i uvijek kod poreza na dohodak, nema univerzalnih odgovora unaprijed, već je potrebno sa­gledati konkretne okolnosti.

Ako je umjetnički rad os­novna djelatnost, umjetnik je dužan plaćati i doprinose za mirovinsko i zdravstveno osi­guranje.

Da bi znao mjesečni iznos za doprinose, umjetnik se prvo mora poreznicima izjasniti hoće li porez obračunavati i plaćati njegovi isplatitelji, ili će voditi poslovne knjige.

U prvom slučaju umjetnik će mjesečno plaćati doprinose u iznosu od 2.950 kn, a u drugom 3.250 kn. Prvome plaćeni iznos neće biti izdatak, jer se smatra da je on obuhvaćen u paušalnom odbitku za koji se umanjuje porezna osnovica kod isplate, a drugome će biti iz­datak - kojeg će zavesti u svojoj knjizi primitaka i izdataka u trenutku plaćanja.

Umjetnicima koji - posredst­vom svojih udruga - uspješno prođu postupak pri nadležom stručnom povjerenstvu i dobiju odobrenje Ministra kulture, doprinosi će biti podmirivani iz sredstava državnog prora­čuna. Ipak, gle čuda, tada će osnovica za obračun doprinosa biti manja! Istina, plaćat će dru­gi, ali će umjetnik računati sa manjom mirovinom.

Umjetnici koji vode poslov­ne knjige mogu biti i primatelji donacija do iznosa od 20.000 kn godišnje (čak i do 25.000 kn sa potvrdom ovlaštene udruge), neoporezivo.

Ako je davatelj donacije neki drugi poduzetnik, njemu će takva donacija za umjet­ničke svrhe biti porezno priznati trošak do visine 2%njegovih prošlogodišnjih prihoda.

I umjetnici se mogu odlučiti plaćati porez na dobitak po raz­mjernoj stopi od 20%ali ta­da su dužni voditi financijsko knji­­govodstvo nalik na po­du­zeća. 

Iz svega zaključujem da um­jetnici moraju pravi poslovni ljudi da se u svemu ovome snađu!

Ja vam želim puno inspi­ra­cije, a još više sreće i financijske razboritosti!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge