Radnik koji je u dopunskom radu mora biti svjestan da su njegove radne obveze prema svakom poslodavcu ovisne o ugovorima o radu koje je s njima sklopio, i treba procijeniti je li sposoban to sve ispoštovati sa tako malo vremena za odmor.


Od ljeta 2014. godine, sa posljednjim promjenama Za­kona o radu, poduzetnici imaju mogućnost zapošljavati i osobe koje su već zaposlene. Ta se mo­gućnost zove dopunski rad radnika, a takvog je radnika mo­guće zaposliti za najviše 8 sati tjedno, ali godišnje ne više od 180 sati.

Drugim riječima, ako takav ugovor sa djelatnikom sklopite za maksimalnih 8 sati tjedno, moći ćete ga tako angažirati naj­više nešto više od pola go­dine, a ako će raditi manju tjednu satnicu, razdoblje će moći dulje trajati.

Izuzetno je važno da vam taj radnik donese izričitu suglasnost svog primarnog poslodavca za rad kod vas i to na radnom mjestu na kojem ga za­pošljavate. Ako naknadno mi­jenjate radniku radno mjesto, morat ćete imati novu suglasnost. Ovo je važno prije svega zbog tržišnog natjecanja, i sas­vim je prirodno da prvi poslodavac mora znati što i za koga će mu radnik raditi.

Beneficija nemate, iako je često prisutno mišljenje kako takvom radniku ne treba pla­ćati doprinose. Dakle, za vas je to radnik zaposlen na nepuno radno vrijeme, i doprinose mu plaćate kao i za ostale djelatnike. 

Radnik može sam odlučiti kojem će poslodavcu dati original svoje porezne kartice, i sa­mo će taj poslodavac moći dio plaće u visini osobnog odbitka izostaviti od oporezivanja, a ostali će oporezivati cijelu pla­ću.

Moguće je i da radnik radi kod više poslodavaca u nepu­nom radnom vremenu do ukup­no 40 sati tjedno, a onda još i u dopunskom radu. U tom će slučaju svi ovi prethodni trebati dati suglasnost za dopun­ski rad.

Ako radnik ima ovrhe, ili zaštićen račun, postupat ćete jednako kao i za ostale: prema potvrdama Fine ili ovršnim ispravama. 

Druga vaša pozicija, kao po­duzetnika, može biti da vaš radnik poželi kod drugoga ra­diti u dopunskom radu. U tom slučaju, na vama je da odlučite hoćete li na to pristati i uručiti mu konkretnu suglasnost. Pri tome obratite pažnju da vam on više neće moći raditi preko­vremeno, osim u slučaju da vi posjedujete njegovu pismenu suglasnost za prekovremeni rad.

Što se tiče godišnjih odmora i ostalih prava iz radnog od­nosa, radniku u dopunskom radu pripadaju ista prava kao i ostalim radnicima.

Iz praktičnih razloga bilo bi poželjno da se poslodavci us­klade o razdoblju korištenja go­dišnjeg odmora pojedinog radnika, jer u protivnom taj radnik ne bi nikada u potpu­nosti konzumirao godišnji od­mor. Što bi mu značilo 'odma­rati se od rada kod poslodavca kod kojeg radi do 16 sati, ako iza toga redovno odlazi na po­sao kod drugog poslodavca?!

Radnik koji je u dopunskom radu mora biti svjestan da su njegove radne obveze prema svakom poslodavcu ovisne o ugovorima o radu koje je s nji­ma sklopio, i treba procijeniti je li sposoban to sve ispoštovati sa tako malo vremena za od­mor. Kad je na bolovanju, o tome mora obavijestiti sve svoje poslodavce. Godišnju po­reznu prijavu će morati podnositi, pa će se putem nje ob­računati i možebitna činjenica da osobni odbitak nije u potpunosti bio iskorišten prili­kom mjesečnih isplata plaća.

Na stručnim seminarima dobivamo informacije da institut nije u praksi učestalo primjenjivan. Iako je intencija za­konodavca bila usmjerena ka smanjivanju rada na crno, po­duzetnicima se izgleda čini previše komplicirano zapošljavati radnike na ovaj način, i same sebe ograničiti na više načina, kad na tržištu rada većinom mogu naći dovoljno slobodnih zaposlenika. Svima je najdraža financijska stimulacija, a takve ovdje nema ni za poslodavca ni za radnika. Izu­zev, nažalost za podplaćenog ili polugladnog radnika koji bi pristao na sve. Nažalost.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge