Rado bih savjetovala umirovljenike koji su voljni i sposobni raditi: pazite što ugovarate i proučite posljedice po iznos mirovine

 

Novi set propisa koji su stupili na snagu početkom godine donijeli su mogućnost proširenog zapošljavanja umirovljenika. Nekoliko prijašnjih godina bilo je moguće zapošljavati umirovljenike u punoj starosnoj mirovini, a sada je mogućnost proširena i na one u prijevremenoj starosnoj mirovini, umirovljene djelatne vojne osobe, policijske službenike i ovlaštene službene osobe.

Pogodnost kojom se nastoji barem malo utjecati na manjak raspoloživih zaposlenika je u činjenici da će zaposleni umirovljenici nastaviti primati mirovinu, uz plaću za rad koji ostvaruju kod poslodavca. Dapače, umirovljene djelatne vojne osobe, policijski službenici i ovlaštene službene osobe mogu raditi u i punom radnom vremenu, ali će u tom slučaju primati polovinu mirovine za vrijeme dok tako rade.

Ostalim umirovljenicima će se obustaviti isplata mirovine ako se zaposle na više od dvadeset sati tjedno, ili drugim riječima, omogućeno im je raditi do najviše pola radnog vremena uz primanje mirovine.

Poduzetnicima je važna informacija u ovom kontekstu i ta da mogu biti imenovani članovima uprave u poduzeću (ili više njih) ako su zaposleni do pola radnog vremena. Primat će mirovinu i u tom slučaju u punom iznosu. Na njih se propis o plaćanju razlike doprinosa na punu osnovicu ne odnosi, i oni neće po isteku godine primati rješenja o osobnoj obvezi uplate razlike.

Danas mi je želja prikazati nekoliko obračuna troškova plaće za umirovljenike, kako bi poduzetnici mogli lakše donijeti odluke o zapošljavanju ili o svom (ponovnom) zapošljavanju u svojim poduzećima.

Prvo o zapošljavanju umirovljenika na poslovima za koje postoji potreba u poduzeću:

Obračun plaće za njih je isti kao i za ostale zaposlenike. Preporučujem oprez kod dogovaranja neto plaće, zato što je potrebno znati tko će koristiti osobni odbitak. Ako umirovljenik ne učini promjenu u svojoj PK kartici, osobni odbitak će u cijelosti nastaviti koristiti HZMO kao isplatitelj mirovine. Moguće je da umirovljenik provede promjenu da osobni odbitak koristi u cijelosti poslodavac, kao i da se odbitak dijeli u bilo kojem omjeru. Poslodavac mora pri obračunu plaće postupati prema podacima u PK kartici.

Stoga će dogovorena neto plaća u slučaju kad odbitak koristi isplatitelj mirovine za poslodavca biti veći trošak plaće nego za ostale radnike koji imaju barem svoj osobni odbitak. Podsjećam da je ugovaranje plaće dopušteno u bruto iznosu.

Drugi je slučaj kada se sam poduzetnik umirovljenik želi zaposliti u svom poduzeću da bi ostvario neke benefite.

Među glavnima je taj da će u poduzeću smjeti raditi, što u slučaju dok nije zaposlen - ne smije, bez obzira na to što ga je osnovao. Čak ako je i direktor koji u poduzeću nije zaposlen - ne smije u njemu raditi. U takvim slučajevima može za poduzeće obavljati neka djela, te za njih primati naknadu u obliku drugog dohotka, honorara.

Ako se u poduzeću zaposli, sve naknade će primati obračunate kao plaću.

Ako se umirovljeni poduzetnik zaposli na nekom jednostavnom radnom mjestu, minimalna plaća koju može primati je 1.875 kn bruto za pola radnog vremena. Trošak je takve plaće ukupno 2.874 kn, ali će umirovljeni radnik primiti samo 1.140 kn, jer će vrlo vjerojatno za takvu plaću osobni odbitak ostaviti isplatitelju mirovine. Radnik s osobnim odbitkom bi primio 1.500 kn neto.

Direktorska plaća za pola radnog vremena je 2.745.60 kn, trošak je u tom slučaju 3.198,62 kn, od čega je 1.669,32 kn neto plaća, ako se ne koristi odbitak.

Ako poduzetnik u ovom slučaju želi izdašniju plaću od 6.000 kn bruto, i ne prebaci osobni odbitak na isplatitelja plaće, trošak će biti 6.990,00 kn, a neto svega 3.648,00 kn.

Preporuka je poduzetnicima da sa svojim knjigovođama naprave projekciju troška i neto plaće prije isplate, te da se na vrijeme izvrše izmjene u PK kartici. Naravno, čim se osobni odbitak makne isplatitelju mirovine, smanjit će se neto iznos mirovine.

U poduzećima koja posluju s dobitkom, računica je jasna: financijski je povoljnije isplaćivati dobit nego plaću. Međutim, u mnogim poduzećima dobiti nema ili nije dostupna za isplatu, ili je umirovljeni poduzetnik doista radno angažiran ili sa svojim kvalifikacijama nužan za poslovanje poduzeća, pa će nove mogućnosti zapošljavanja biti korištene.

I na kraju, rado bih savjetovala umirovljenike koji su voljni i sposobni raditi: pazite što ugovarate i proučite posljedice po iznos mirovine. Ne zaboravite da je poslodavac u mogućnosti mijenjati vašu PK karticu, pa je stoga nužno da jasno dogovorite sve elemente vašeg odnosa.

Sretno!


Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge