Koliko god je i bilo za očekivati da će u kategoriju najnekvalitetnijih namirnica biti uvršten čuveni "3M kompleks" (mesno-masno-mliječno), toliko će u drugoj grupi (upotreba dozvoljena pod određenim okolnostima) biti i iznenađenja. Prvenstveno mislim na voće, voćne sokove i sušeno voće. Da se razumijemo, to je, u principu, zdrava i korisna hrana, ali za zdrave ljude. BOLESTAN ČOVJEK JE BOLESTAN ČOVJEK, PA ĆE MU I NEKE UOBIČAJNO BEZAZLENE TVARI IZAZVATI POGORŠANJE STANJA. Pokazalo se da fruktoza, vrsta šećera najzastupljenija u voću, prilično podiže trigliceride i kolesterol u krvi, naročito kod osjetljivih ljudi, kojima je prehrana bogata masnoćama. Konkretnije, s fruktozom raste onaj "loš", LDL kolesterol (uzročnik ateroskleroze i srčanih bolesti), ali ne i "dobar", HDL kolesterol. Time ODNOS OVIH DVIJU VRSTA KOLESTEROLA POSTAJE NEPOVOLJNIJI, ŠTO ZNAČI DA ĆE RIZIK OD BOLESTI PORASTI. Rast triglicerida i LDL kolesterola (kao posljedica unosa voća i voćnih sokova) je mali i bezopasan kod onih koji se hrane nemasno i s puno biljnih vlakana. Nasuprot tome, fruktoza je najškodljivija tamo, gdje je prijetnja infarkta ili moždanog udara inače velika ili tamo gdje su trigliceridi već povišeni. Tu će rast biti veći. (Tako je to, bolesnom svaka sitnica šteti dvostruko.) Slična opasnost vrijedi za dijabetičare i žene iza menopauze. Generalna preporuka mogla bi glasiti: Izbjegavati (ili reducirati) voće i voćne sokove ukoliko su vrijednosti triglicerida u krvi iznad 150 mg/dl, ako patite od visokog tlaka, ako imate problema sa srcem ili ako bolujete od dijabetesa. NAĐITE DRUGE PRIMARNE IZVORE VITAMINA I MINERALA, KOJIH U BILJNOM SVIJETU NE NEDOSTAJE! Za ostale važi: Uživajte u voću, ali ne zaboravIte na povrće i žitarice! Podjednaka ograničenja mogu se primijeniti na šećer. Podsjetimo se, bijeli šećer je disaharid, sastavljen od glukoze i frktoze. (SVI ŠEĆERI UZROKUJU RAST TRIGLICERIDA I KOLESTEROLA, ALI FRUKTOZA DALEKO NAJVIŠE.) Toliko je rafiniran, da u njemu ništa vrijedno nije ostalo. Znate li što se dešava kada ga pojedete? Koncentracija u krvi rapidno će porasti. Kako se slatkoća ne bi otela kontroli, pankreas izlučuje inzulin. Šećer će početi ubrzano padati. Ubacivanje inzulina ne prestaje dovoljno brzo, tako da će pad završiti na razini ispod one koja je bila prije slatkog obroka. Osjećaj umora preplavljuje tijelo. "LIJEK" JE - NOVI ŠEĆER. I ulazak u isti ciklus. Smeđi šećer, melasa, javorov sirup, pa čak i razvikani med (neopravdano ga dižu u nebesa) imaju sličnu vrijednost. Sve su to jednostavni ugljikohidrati, a NERIJETKO IH ZOVU "PRAZNE KALORIJE". Bez vlakana, skoro bez vitamina i minerala. Doduše, med ima jednu prednost, a to je, grubo rečeno, ugrađen "upozoravajući" sistem. Kada pojedete previše meda, moglo bi vam biti ponešto mučno. Sličnih signala kod bijelog šećera nema, JER JE PRERADOM SVE UKLONJENO ILI UNIŠTENO. Tako možete pojesti puno šećera, a da niste toga ni svjesni. A znamo i da su vjerni pratioci šećera masnoće (kolači, čokolade, keksi). Ovakva šećerno-masna kombinacija potpuno je neprihvatljiva za zdravlje krvožilnog sustava, a i inače. Samo uzgred, tržište su preplavili jeftini voćni sirupi i gazirana pića do jučer anonimnih proizvođača. Rade ih doslovno po sobama obiteljskih kuća i prodaju posvuda. VJERUJETE LI DA MALI PRIVREDNICI IMAJU LAGER ZALEĐENOG, SUŠENOG ILI NA KAKAV DRUGI NAČIN POHRANJENOG VOĆA? Sjećam se, nekada su sirupi i mirisali na nešto voća, bilo je i malo voćnog okusa… Bar se tako činilo. Danas je to zašećerena boja, umjetni okus i konzervans. PREKO NOĆI, NA ETIKETAMA SU OSVANULI BROJNI ADITIVI. Pitanje za Kviska: Koliko u sirupu i gaziranim pićima od biljnih ekstrakta ima voća? Mogući odgovori: a) ništa, b) u tragovima, c) malo. Zlobnici će reći: "Što možeš očekivati za male novce? Znaš li da je (neko) voće vrlo skupo? Hoćeš li da litra bude 5 puta skuplja?" Ma, znam… SKUPOĆA NALAŽE ALTERNATIVNA RJEŠENJA, SVIDJELO SE TO VAMA ILI NE. Zbog većeg sadržaja masti, valjalo bi pripaziti i na neke druge biljne proizvode. Recimo, orahe, sjemenke, avokado, masline i proizvode od soje. Vrlo masni su maslac od kikirikija ili namaz od rogača (iako daleko kvalitetniji od mliječnog maslaca). Pa ipak, PRIJELAZ S NUTELLE NA NAMAZ OD ROGAČA HVALE JE VRIJEDAN POMAK. Ako ništa drugo, šećer vam neće izjedati zubnu caklinu, a mlijeko će ostati nekom drugom otimaču telećih obroka. Slijedeći put: Alkoholne pare