21.06.2007.
Zašto odbaciti meso?
Nekada sam smatrao da prehrana bogata mesom znači snagu i zdravlje. Išao sam ovom logikom: ljudsko tijelo je od mesa, a od vrlo slične materije su krave, svinje i kokoši. (Mmmmmm, batak!) Zar meso ne nudi sva hranjiva u idealnim omjerima? PREHRANA MIŠIĆIMA ZA IDEALNU MIŠIĆNU MASU? Prema američkoj Nacionalnoj asocijaciji za govedarstvo, crveno meso ima vrlo važnu ulogu u zdravoj prehrani, jer nas opskrbljuje kvalitetnim proteinima, željezom, cinkom te vitaminima B-6 i B-12. Uf... Ovakvih priča sam se naslušao. (Ako ne jedeš šnicle, bit ćeš bolestan!) Plašenje na takav način zapravo je apsurdno. MANJAK NAVEDENIH HRANJIVA VRLO JE RIJEDAK KOD RAZNOLIKE PREHRANE, ČAK I AKO JE U POTPUNOSTI ISKLJUČENO MESO. Osobno, krvna slika mi se znatno popravila nakon izbacivanja mesa iz prehrane. Zar i željezo??
Ako usporedimo sadržaj željeza u 100 kalorija različitih vrsta hrane, primijetit ćemo da i krompir i rajčica imaju više željeza od mesa. U ŠPINATU GA JE 30 PUTA VIŠE. Absorpcija iz biljaka, potpomognuta vitaminom C, jednako je dobra kao i ona iz životinjske hrane. Zdrava vegetarijanska prehrana nabijena je željezom i NIKADA nije uzrok anemije. Stvarni uzroci anemije obično su nekakva krvarenja ili MLIJEČNI PROIZVODI. Mlijeko, samo po sebi, POGORŠAVA ISKORISTIVOST ŽELJEZA. Treba također znati da višak željeza nije dobar, jer tada djeluje kao slobodni radikal, uništavajući stijenke krvnih žila.
Nažalost, Nacionalna asocijacija za govedarstvo svjesno ispušta neke vrlo važne činjenice. Meso je slab izvor kacija, vitamina C i esencijalnih masti. A uzrok je i bolesti, izazvanih VIŠKOM. Tu mislim na višak kalorija, proteina, masnoća i kolesterola. Veća učestalost nekih bolesti usko je povezana s povećanom potrošnjom mesa. RAK, SRČANE BOLESTI, ARTRITIS I DIJABETES RJEĐI SU KOD OSOBA, KOJE NE JEDU MESO.
U mesu nema ugljikohidrata, primarnog izvora energije. (Energija iz masti je „prljava“ energija, sa dosta štetnog ostatka. Nasuprot tome, izgaranje ugljikohidrata je čist proces. Ostatak čine tek ugljični dioksid i voda.) Mesni proteini zakiseljavaju krv, a „protuotrov“ je KALCIJ IZ KOSTIJU. (Mislite li o porijeklu osteoporoze?) Samo mesni proizvodi sadrže kolesterol. Vjerojatno već i vrapci pjevaju da je koncentracija otrova iz okoliša DALEKO VEĆA U MESU, NEGO U BILJKAMA. Stoka iz masovnog uzgoja redovito je „napumpana“ hormonima i antibioticima. Koliko ste kemijskih preparata do sada USPUT pojeli?
Više od 90% svih prirodnih zagađenja unosimo hranom. MASNO ŽIVOTINJSKO TKIVO JE IDEALNA LOKACIJA, GDJE SE OTROVI KONCENTRIRAJU. (Glavninu zagađenja kod biljaka možete ukloniti pranjem i guljenjem.) Riba, stoka i mlijeko su podjednako zagađeni. Ovako uneseni toksini neće vas napustiti godinama, a mnogi djeluju i kao promotori raka.
Pa, ipak, mnogi govore kako je meso jako dobro i kako ga se zbog toga ne mogu odreći. Hm, da li je to uopće istina? DA LI VAM CURE SLINE NA NEZAČINJENU KUHANU KOKOŠ? Pršut bez soli? Zašto se šnicle uvijek poslužuju s nekim dodatkom, KOJI PRIKRIVA IZVORNI OKUS MESA? Sigurno ne zato da se uništi izvrstan okus. Nego zato da se doda okus, kojeg inače NEMA. Ukratko, nije meso ono što vas privlači, već SLATKA ILI SLANA DODANA AROMA, obično uz obilje masti. Volite li sve zaliti pregorenim uljem? Znate, nitko ne začinjava mljevenim sušenim želucima, ali češnjakom i peršinom svakako. Dobar tek!
Izdvojeni članci
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?