30.07.2019.

7 smjernica za informatičare

Piše: Zorana Mavričić-Korošec
Makora d.o.o.
www.makora.hr

Ohrabrujem mlade ljude da osmisle svoje poslovanje kao poduzetnici iz Hrvatske. Osobito one koji svoje znanje i rad mogu naplaćivati po inozemnim cijenama, a troškove života podmirivati u kunama


Većina je naših klijenta iz IT sektora i bliskih djelatnosti kojima je zajednička karakteristika da se većinom mogu obavljati bez fizičkog kontakta između naručitelja i isporučitelja, već se isporuka obavlja putem interneta. Suradnja obično započinje konzultacijama, pa su se već iskristalizirale teme naših razgovora.

Smjernice koje slijede primjenjive su na sve slične djelatnosti.

  1. Samostalno istupanje na tržištu preko obrta ili poduzeća

S obzirom da postoji dosta zabluda, želim napomenuti da oba načina organiziranja poduzetničke djelatnosti omogućavaju nesmetano istupanje na tuzemnom i inozemnom tržištu. Osim toga, oblik oporezivanja obrta - paušalno ili vođenje poslovnih knjiga, s time nemaju veze.

  1. Zapošljavanje

Kad zapošljavaju djelatnike, obrtnici i poduzeća postupaju po istim propisima. Paušalno oporezovani obrtnik također može biti poslodavac.

Sam obrtnik (bez obzira na način oporezivanja) se ne smatra zaposlenikom svog obrta, već ima status obrtnika. Samim time ne može utjecati na visinu svoje plaće, jer ju niti nema. Traži li kredit ili negdje drugdje dokazuje visinu svoje plaće, moći će dokazati jedino svoj dohodak: ako je paušalno oporezovan, njegova visina bit će u rješenju porezne uprave, a ako vodi knjige - dohodak se utvrđuje kao razlika prihoda i rashoda.

Kao zaposlenik u svom poduzeću, poduzetnik može utjecati na visinu svoje plaće. Minimalna osnovica za direktora i za ostale zaposlenike je određena propisima, a povećane isplate rezultiraju višim iznosom doprinosa i poreza.

Poticaje za prvo zapošljavanje i za zapošljavanje osoba mladih od 30 godina može koristiti jedino poduzeće, dok obrtnik sam za sebe takve poticaje ne može koristiti. On će uvijek plaćati zakonom propisani iznos doprinosa, a koji ovisi i o načinu oporezivanja.

3.Paralelno poduzetništvo kroz obrt i poduzeće

Dopušteno je istovremeno imati registriran obrt i poduzeće. Pri tome treba pažljivo postupati kod međusobnog poslovanja, te pametno odabrati status zaposlenika u poduzeću ili status obrtnika. Odluka treba biti temeljena na konkretnoj situaciji samog poduzetnika i svim financijskim okolnostima.

4.Raspolaganje novcem i ostalom imovinom poduzetništva

Obrtnik slobodno raspolaže novcem sa žiro računa obrta. Sredstva naplaćena u devizama, prije isplate mora konvertirati u svojoj banci u kune.

Svaka imovina poduzeća, pa tako i novac, služe za poslovanje poduzeća. Gotovinske isplate moraju biti utemeljene na opravdanoj svrsi. Ipak, postoje načini da osnivač poduzeća raspolaže tim novcem i prije nego je utvrđena dobit i plaćen porez.

  1. Inozemni bankovni računi i servisi za naplatu

Otvaranje bankovnih računa u stranim državama je dopušteno, ali podliježe i pravilima te strane države i strane banke. Sve inozemne račune treba prijaviti poreznoj upravi.

Dopušteno je koristiti servise kao Pay Pal, Revolut, Transferwise i slične u obliku poslovnog računa. Pri tome je važno pratiti trenutak naplate na taj račun za definiranje trenutka nastanka primitka ili prihoda i raspolaganja imovinom. U poslovnim knjigama svi događaji po tim računima moraju ispravno biti prikazani.

6.Korištenje stranih servisa

Inozemni portali ili servisi za spajanje naručitelja i izvršitelja ili za prodaju usluga kao Freelancer, Upwork, Fiverr, Envato i slični su jednako dostupni i obrtnicima i poduzećima. Potrebno je dobro pratiti svoje obveze u vezi PDV-a koje su ovisne o statusu kupaca.

Ukoliko se putem tih servisa angažiraju suradnici na projektima, potrebno je primijeniti propise o drugom dohotku nerezidenata.

O oba načina korištenja tih servisa, opširno smo pisali u ovoj rubrici.

7.Sustav PDV-a

Ni obrt ni poduzeće ne moraju biti u sustavu po osnivanju. Po sili zakona ući će od početka mjeseca koji slijedi onome u kojemu su u određenoj godini isporučili više od 300.000 kn.

Ako izračunaju da ime se to isplati, i obrt i poduzeće mogu ući u sustav po svojoj želji. U tom slučaju moraju u sustavu biti najmanje tri godine.

Paušalno oporezovanome obrtniku će ulazak u sustav PDV-a značiti i kraj paušalnog oporezivanja i obvezan početak vođenja poslovnih knjiga.

O svim ovim smjernicama postoje opširniji tekstovi u ovoj rubrici.

U IT sektoru i srodnim djelatnostima su mogućnosti velike i tržište je internacionalno, pa podozrivosti ne bi trebalo biti. Ohrabrujem mlade ljude da osmisle svoje poslovanje kao poduzetnici iz Hrvatske, i da iskoriste one prednosti koje život u Hrvatskoj ipak ima. Osobito za one koji svoje znanje i rad mogu naplaćivati po inozemnim cijenama, a troškove života podmirivati u kunama.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici:Makora knjigovodstvo i poslovne usluge

Podijeli