Iako Internet nudi jednostavne načine poslovnih kontakata, poduzetniku je vrlo važno da zna sve detalje oko isplate dohotka

 

Mali poduzetnici često imaju potrebe za dio poslova angažirati vanjske suradnike. O mogućnostima da to učinite s hrvatskim državljanima je ovdje više puta pisano.

S obzirom da svakog dana ima sve više internet servisa putem kojih možete naći suradnike iz bilo kojeg kraja svijeta, uz pomoć nekoliko klikova ili nakon pomnog odabira između brojnih prijava zainteresiranih, ovaj puta ću se osvrnuti na takav način angažiranja suradnika.

Prema mojim saznanjima, najčešće takvi internet servisi djeluju kao posrednici, a ne kao isporučitelji usluga koje preko njih možete pribaviti. Detalje ćete saznati u pravnom dijelu tih stranica, u uvjetima poslovanja. S obzirom na kompleksnost tematike, bit ću iznenađena ako mi netko pokaže da je neki od tih servisa napravio uspješan proboj na svjetsko tržište ako je odlučio na sebe preuzeti odgovornost za pravno i porezno rješavanje odnosa između sudionika na svojem servisu: tražitelja usluga s jedne strane i izvođača s druge strane, sa raznih krajeva svijeta. Svi uvjeti koje sam čitala, vrlo su jasno naglasili da su samo posrednici.

O tome sam pisala nedavno u tekstu o prodaji usluga preko stranih servisa od strane naših poduzetnika. Danas je riječ o drugoj strani iste priče.

Dakle, zatreba li vam bilo koja usluga koju je moguće primiti bez fizičkog kontakta sa izvođačem, kao npr. vođenje kampanje oglašavanja na društvenim mrežama, web dizajn, grafički dizajn, programiranje, organiziranje putovanja (sastavljanje itinerara) i sve tome slično, možete se registrirati na jednom od mnogobrojnih servisa i odabrati već pripremljene ponude izvršitelja ili definirati svoju potrebu i proučiti ponude koje će vam poslati potencijalni izvođači.

Sve se čini vrlo jednostavnim, zar ne?

Vjerojatno do trenutka dok o tome ne popričate sa svojim knjigovođom!

Sasvim je moguće da izvođač, isporučitelj usluge, bude netko tko je hrvatski rezident, ali je veća vjerojatnost da to bude nerezident.

Kao poduzetniku i poreznom obvezniku, važno vam je znati nastupa li ta osoba u ime nekog registriranog poduzetništva ili ne, te u kojoj državi je rezident.

Ako ste pronašli hrvatskog rezidenta koji ima registriran obrt ili poduzeće, taj će vam trebati izdati račun iz svog poduzetništva, kao i svaki drugi dobavljač iz Hrvatske. Činjenica da ste se našli preko ino servisa, znači samo da će vjerojatno kod obojice ili samo kod jednoga (ovisno o propozicijama servisa) postojati i inozemni račun servisa za proviziju.

Ako je izvođač hrvatski rezident koji nema registrirano poduzetništvo, iznos koji mu plaćate putem servisa predstavlja neto iznos drugog dohotka (honorara), za koji na dan isplate morate podnijeti JOPPD obrazac i platiti doprinose i porez.

Ako je izvođač nerezident koji će isporučiti sa inozemnog poduzetništva, morate od njega dobiti račun koji sadrži naziv vašeg poduzetništva, sjedište i OIB, te ćete i na tu inozemnu uslugu platiti PDV, jednako kao i na proviziju servisa. Ako ste u PDV sustavu, većinom ćete moći koristiti i pretporez.

Međutim, ukoliko je izvođač nerezident koji nastupa kao privatna osoba, tada se radi o drugom dohotku nerezidenta.

Imajte na umu da obveza doprinosa i poreza nastaje sa danom isplate neto iznosa, jer prije toga morat ćete - temeljem njegove punomoći - za njega pribaviti hrvatski OIB u ispostavi porezne uprave prema vašem mjestu sjedišta, uz predočenje kopije njegove putovnice ili osobne karte uz potvrdu o državljanstvu.

Dalje ćete morati provjeriti ima li RH sa tom državom sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju, da biste znali treba li obračunati doprinose na drugi dohodak, te postoji li ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i što u njemu piše za vrstu dohotka koju ćete isplatiti.

Ukoliko je u navedenim aktima propisan neki definirani obrazac koji nerezident treba ovjeriti u svojoj državi od tamo nadležnih institucija, isplata se ne smije dogoditi dok isti ne stigne.

Ako ćete drugi dohodak isplaćivati učestalo istoj osobi, za neke slučajeve potvrde se mogu pribavljati svakih šest mjeseci, a za neke prije svake isplate.

S obzirom da pojedini međudržavni ugovori različito definiraju ove odnose, svakako je potrebno da proučite konkretne ugovore, ovisno o kojoj se rezidentnosti radi.

Na bruto iznos honorara treba obračunati PDV.

Stoga, iako Internet nudi jednostavne načine poslovnih kontakata, poduzetniku je vrlo važno da zna sve detalje oko isplate dohotka, koji su povezani ne samo sa troškovima nego i sa administrativnim teškoćama, osobito kad znamo da se često izvođači kriju iza nadimaka i propozicije servisa ne uvjetuju predstavljanje, a još manje slanje punomoći i kopija osobnih dokumenata.

Sretno!


Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici:Makora knjigovodstvo i poslovne usluge