Preminuli nema supruge niti djece. Jedini krvni srodnici su sestrične po majčinoj strani u 4. koljenu (zajednički pradjed i prabaka) i nećakinja (sestričnina kćer) u 5. koljenu (zajednički šukundjed i šukunbaka). Mogu li oni biti zakonski nasljednici? Ukoliko postoji oporuka preminulog, mogu li sestrične u 4. koljenu osporavati oporuku? Koliko daleko seže krvno srodstvo za nasljeđivanje, odnosno kada prestaje krvno srodstvo pa općina u kojoj je preminuli stanovao postaje zakonski nasljednik?


Prema sadržaju Vašega pitanja mogu Vas samo izvijestiti da sestrične po majčinoj strani u 4. koljenu (zajednički pradjed i prabaka) odnosno u 5. koljenu (zajednički šukundjed i šukunbaka) nisu zakonski nasljednici. Naime, Zakon o nasljeđivanju propisuje nasljedne redove. S obzirom na sadržaj Vašega pitanja, potrebno se fokusirati samo na 4. nasljedni red koji govori o pradjedovima i prabakama te ostale nasljedne redove (članak 19. ZN-a).

Članak 17. Zakona o nasljeđivanju kaže da ostavitelja iza kojega nema potomaka, roditelja, niti njihovih potomaka, ni bračnoga druga, ni djeda ni bake, nasljeđuju pradjed i prabaka. Jednu polovicu pradjed i prabaka s majčine strane, a drugu pradjed i prabaka i s očeve strane. Članak 18. ZN-a uređuje kako međusobno nasljeđuju pradjedovi i prabake s majčine, a kako s očeve strane te slučaj kada s jedne strane nema pradjedova i prabaka. Ako ni s očeve ni s majčine strane nema živućih pradjedova ni prabaka, dolazimo do članka 19. ZN-a odnosno daljnih predaka, šukundjedova i šukunbaka koji nasljeđuju po istim pravilima kao i pradjedovi i prabake. Za 4. nasljedni red i ostale nasljedne redove ZN nije predvidio primjenu načela reprezentacije koja vrijedi za prvi, drugi i treći nasljedni red. Primjer načela reprezentacije imamo u trećem nasljednom redu - ako je djed ili baka iste loze umro prije ostavitelja, dio ostavine koji bi mu pripao nasljeđuju njegova djeca, unuci i daljni potomci. Ovo načelo za pradjedove i prabake te daljnje predake nije propisano, pa se ne primjenjuje. Stoga osobe koje Vi navodite ne mogu doći u obzir da budu zakonski nasljednici. Pradjedovi i prabake mogu nasljeđivati, ali ukoliko oni nisu više živi, a nema živućih ni starijih predaka (šukundjedova i šukunbaka), ostavina iza umrloga predstavlja ošasnu imovinu i nasljeđuje je općina ili grad. Jednako tako, osobe koje navodite ne mogu osporavati niti sadržaj oporuke ostavitelja.