Poduzetništvo, pa i ono najmanje, ozbiljan je posao i nikako ne može biti hobi. Barem ne u lijepoj nam našoj.


Jedno od najčešćih pita­nja koje mi postavljaju na društvenim mrežama potiče od osoba (najčešće žena) ko­je izrađuju neke vrste ruko­tvorina i koje u određenoj mjeri uspijevaju prodati.

Zahvaljujući internetu i na­šoj nacionalnoj odlici da ku­pnju bez računa doživlja­va­mo kao građanski otpor ne­učinkovitom i korumpiranom sustavu, te osobe same sebe počnu doživljavati kao po­duzetnike. Reda radi, po­že­le doći i do neke vrste pe­čata.

Ako pažljivo iščitaju ranije tekstove u ovoj rubrici, na­ći će odgovore i izračune za sve opcije, ali danas ću pokušati sve objediniti u jednom tekstu.

Najjednostavniji način je otvoriti domaću radinost ili sporedno zanimanje. Sve djelatnosti kojima se može baviti obrtnik, danas su dostupne i u takvom jednos­tav­nijem načinu registriranja. Postupak se vodi u Uredu za gospodarstvo.

Razlika u odnosu na obrt je u tome što nositelj neće biti član obrtničke komore, čime će mu mjesečno ostati pedesetak kuna u džepu, i što u godini dana neće smje­ti isporučiti više od iznosa deset prosječnih plaća, tj. nešto manje od 80.000 kuna.

Slijedeća je mogućnost otvoriti obrt. I to se čini u Uredima za gospodarstvo, ili pri servisu Hitro. Eventu­al­ne uvjete propisane za kon­kretnu djelatnost provjerite tamo, a oni su isti za oba do sada spomenuta oblika re­gistriranja.

Ono što ljudi najčešće mi­­sle je da sporedna dje­latnost omogućava bavljenje s nečim u manjem opsegu i bez plaćanja poreza, a ka­moli doprinosa. Međutim, ipak nije tako. 

Dapače, isto je za domaću radinost, sporedno zanima­nje i za obrt: ako se ne bavite trgovinom i ugostiteljstvom, možete ući u sustav pau­šal­nog oporezivanja, što mo­rate zatražiti od poreznika u roku od 8 dana od otvaranja. U tom slučaju plaćat ćete za doprinose oko 16.000 kn go­dišnje, a za porez od 1.500 - 2.500 kn. Ako imate sreću da ste istovremeno negdje zaposleni, tada ćete plaćati manje za doprinose, tj. iz­među 5.000 i 6.000 kn go­dišnje, a porezna će obveza biti ista.

Ako ne odaberete paušalno oporezivanje, dužni ste voditi poslovne knjige u ko­jima ćete utvrditi dohodak, koji će biti oporezovan ovisno o njegovoj visini, primjenom poreznih stopa po razredima. 

Međutim, u tom slučaju ćete doprinose plaćati oko 22.000 kn godišnje, a ukoli­ko ste zaposleni - na ut­vr­đeni godišnji dohodak pla­tit ćete 35% za doprinose. 

Slijedeći način registra­ci­je po složenosti bili bi j.d.o.o. ili d.o.o. Razlika je u cijeni registracije: 700 kn za jedno­stavno i 4.500 za d.o.o.; te u minimalnom iznosu kapitala: 10 kn u j.d.o.o. ili 20.000 kn u d.o.o.

Poduzeća moraju voditi financijsko knjigovodstvo, utvrđivati dobit i na nju pla­ćati porez, i nije im dostupno paušalno oporezivanje. Doprinose plaćaju samo za one s kojima sklope ugovore o radu, ako to učine.

Iako se otvaraju jednako brzo i lako kao obrti, po­du­zeća zahtijevaju veću brigu i angažman za one koji će poslovati u malom obimu, a zatvaranja su im i skupa i komplicirana.

Kad smo sve te lijepe broj­ke istresli na papir, mo­žemo zaključiti samo jedno: ili će hobi morati prerasti u pravu malu manufakturu u kojoj će vlasnik raditi i pet­kom i svetkom da bi sve te obaveze uspio podmiriti, ili će hobi ostati hobi, a web trgovina cvjetati i nadalje - bez računa, a kamoli fis­ka­lizacije.

Poduzetništvo, pa i ono najmanje, ozbiljan je posao i nikako ne može biti hobi. Ba­rem ne u lijepoj nam na­šoj!

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge