Onima koji idu u poduzetništvo s namjerom da ga razviju i prodaju, preporuka je da ga realiziraju kroz poduzeće, jer su tako okolnosti puno jednostavnije


Iza ovog jednostavnog pitanja, koje nerijetko srećem na društvenim mrežama, krije se temeljno nerazumijevanje poslovanja kroz ova dva dostupna oblika poduzetništva. Prije nego dođemo do odgovora, podsjetit ću na temeljne odrednice, kako bi i oni koji ne prate redovno ovu rubriku razumjeli tematiku.

 

PODSJETIMO SE OSNOVA

Poslovanje preko obrta je zapravo gospodarska djelatnost fizičke osobe. U slučaju zajedničkog obrta, radi se o gospodarskoj djelatnosti više fizičkih osoba, koje su sklopile ortački ugovor.

Obrt nabavlja sredstva za rad kupnjom ili unosom privatne imovine obrtnika. U trenutku zatvaranja obrta, tržišna vrijednost imovine postat će primitak.

Poslovanje preko poduzeća je poslovanje pravne osobe, poduzeća, čija je osobnost u pravnom smislu odvojena i različita od osobnosti osnivača, direktora ili prokurista. Nastavno tome, imovina poduzeća nije imovina niti osnivača niti direktora ili prokurista, čak niti kada su zaposlenici tog poduzeća.

Pojam prodaje poduzetništva je zapravo samo kolokvijalni termin za sasvim drugačije pravne akcije.

 

PRIMJER: PRODAJA SALONA

Nedavno sam uočila pitanje o namjeri prodaje uhodanog salona s redovnim strankama koji posluje u unajmljenom prostoru, pa ću u nastavku pisati o tom primjeru. Prikladan je zato što ta djelatnost implicira posjedovanje opreme, često i značajnije vrijednosti.

 

KAKO OBRT MOŽE PRODATI SALON?

Krenimo od obrta: jedna je varijanta da obrtnica proda svoju opremu, istupi iz unajmljenog prostora i potom zatvori obrt. Novi obrt, koji će otvoriti onaj tko preuzima poslovanje - sklopit će ugovor o zakupu sa zakupodavcem, opremu i inventar očito stječe kupnjom i može pokrenuti poslovanje u istom prostoru, čak i s istim nazivom salona. Isti naziv obrta na istoj adresi u vrijeme dok prethodni nije zatvoren, teško da će proći u Uredu za gospodarstvo. Stranke će vjerojatno nastaviti dolaziti u isti prostor, ukoliko nisu orijentirane prema osobi ili osobama koje pružaju usluge. Novi obrt čak može i zaposliti iste osobe koje su radile u prvom obrtu, ukoliko postoji suglasnost volja zaposlenika i poslodavca.

No, u ovom slučaju, neće se raditi o kontinuitetu. Jedini kontinuitet će biti taj da će se ista djelatnost obavljati u istom prostoru na istoj opremi te eventualno od strane istih zaposlenika.

Druga mogućnost za obrt je da ‘stari’ i ‘novi’ obrtnik jedno vrijeme posluju kao ortaci u zajedničkom obrtu, nakon čega bi prvi obrtnik izašao iz ortaštva, a obrt bi nastavio poslovati kao obrt novog obrtnika, s njegovim poreznim brojem. U tom slučaju nema prodaje imovine, zakupodavac se s svime mora složiti i dodatkom ugovoru riješiti odnose, ali veliki je nedostatak što novi obrtnik preuzima potraživanja i obveze onog prethodnog.

U oba slučaja, preporučam svima uključenima pravnu podršku i dobru informiranost o svim okolnostima.

 

KAKO DA PODUZEĆE PRODA SALON?

Što se tiče poduzeća, radit će se pravno o prijenosu poslovnih udjela, uz naknadu ili bez nje.

Tim pravnim poslom, koji se potpisuje u javnobilježničkom uredu i obavezno prijavljuje Trgovačkom sudu, osnivač društva će postati jedna ili više novih osoba. Poduzeće kao takvo, nastavlja svoje pravno postojanje i u poreznom smislu nema nikakvih prekida. Imovina je i dalje u vlasništvu poduzeća, zaposlenici su i dalje u kontinuiranom radu. Čak i uprava može ostati ista, ukoliko nova skupština ne donese drugačiju odluku. 

Međutim, ukoliko poduzeće ima i druge djelatnosti koje ne namjerava prodati, rješenja su kompliciranija i o njima ćemo drugom prilikom.

Preporuka je, dakle, onima koji idu u poduzetništvo s namjerom da ga razviju i prodaju - da ga realiziraju kroz poduzeće, jer su tako okolnosti puno jednostavnije.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge