Obrt je gospodarska djelatnost fizičke osobe, a registracijom poduzeća nastaje novi subjekt, pravna osoba.


U proljeće uvijek učestaju pitanja o otvaranju obrta i poduzeća, pa ćemo ponovo o temi o kojoj smo već pisali prije dvije godine. U među­vremenu je bilo i manjih promjena.

Dvije se najčešće forme poduzetništva: obrt i podu­zeće.

Obrt je gospodarska djelatnost fizičke osobe, a registracijom poduzeća nastaje novi subjekt, pravna osoba.

Poželite li registrirati obrt, trebate se obratiti uredu za gospodarstvo koji je nad­le­žan za mjesto sjedišta koje ste odabrali. Osim eventualno potrebnih osobnih kvalifikacija obrtnika, bit će pot­rebno dokazati i pravni te­melj za poslovnu adresu, što će biti vlasništvo, najam ili suglasnost osobe koja jeste vlasnik. Ako ćete se baviti djelatnošću koja je na popisu tzv. vezanih djelatnosti, prije dozvole početka rada, trebat ćete dokazati i da prostor udo­voljava minimalnim teh­ničkim uvjetima.

Dvije se teme tako kod obrtnika pojavljuju prilikom samog otvaranja: pravni te­melj za poslovnu adresu, ko­ji ćete uvijek morati do­ka­zati; te kvalifikacija i uvjeti prostora - koji se neće uvijek pojaviti, nego samo u slu­čajevima vezanih obrta. Ne­ki su vezani kvalifikacijom, neki uvjetima prostora, a neki sa oba elementa. Ipak, veliki broj djelatnosti nije ni­čime vezan. 

Obrt ćete moći otvoriti za par stotina kuna, i jed­nostavno ćete ga moći i za­tvoriti za istu svotu.

Postoji i mogućnost regi­striranja obrta bez početka rada, čime stječete mo­guć­nost da maksimalno godinu dana pripremate posao, za koje vrijeme ne možete ima­ti isporuke, ali nemate niti obavezu plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Poželite li otvoriti podu­zeće, možete odabrati više oblika, ali su najčešći druš­tvo s ograničenom odgovor­nošću (d.o.o.) i jednostavni d.o.o.

Postupak ćete moći po­krenuti u većini javnobilje­žničkih ureda, u kojima ćete trebati odrediti slijedeće odrednice: naziv, sjedište, temeljni kapital i djelatnosti poduzeća, te osobe koje će mu biti osnivači i direktori. Osnivačima pripada dobit poduzeća, a direktori odgovaraju za njegovo poslovanje. Naravno, ista osoba, ili više njih, može biti imenovana za obje funkcije.

Ipak, jednostavno društvo može imati najviše tri osnivača, i samo jednog di­rektora, a d.o.o. nema takvih ograničenja.

Cijena osnivanja je za jednostavno društvo 700-njak kuna, a za d.o.o. oko 4.500 kn, a temeljni kapital je za prvo najmanje 10 kn, a za drugo najmanje 20.000 kn. To je novac koji završi na računu novoosnovanog po­du­zeća i služi mu za poslovanje.

Broj djelatnosti niti za jednu vrstu poduzeća nije ograničen, niti ćete u ovoj fazi dokazivati nečiju struč­nost da ih obavlja. 

Za adresu je nužno da postoji, i također nećete niš­ta vezano uz nju morati do­kazivati prilikom otva­ranja poduzeća.

Međutim, ne bih se složila sa tvrdnjom da se kroz poduzeće može poslovati bez ikakvih kvalifikacija, jer posebni propisi koji uređuju poslovanje u pojedinim djelatnostima su isti za sve poduzetnike. Razlika je u tome što se prilikom osni­vanja poduzeća čini tek taj prvi korak kojim se odre­đuju sve djelatnosti kojima će se ono moći baviti. Dokaz da za njih postoje svi uvjeti pomiče se samo za trenutak kad će stvarno obavljanje pojedine djelatnosti i za­početi.

Ipak, istini za volju: popis onih za koje neće nikada niš­ta trebati dokazati je pri­lično dugačak.

Nema univerzalnog od­go­vora na pitanje što je bolje otvoriti, obrt ili poduzeće. Sklonija sam sa klijentima proći kroz sve potrebe koje imaju, te sve okolnosti u kojima se nalaze, te im tako pomoći da sami iskoriste informacije i zaključe što je za njih najprimjerenije oda­brati. 

Dobro se informirati i od­govorno donijeti odluku - ionako je nužno usvojiti kao naviku svakome tko će kre­nuti put poduzetništva.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge