Ako se predstavljate kao obrtnik, trebate navesti naziv svojeg obrta, ali on je sporedan. Ono što ste dužni navoditi na svim svojim dokumentima je vaše vlastito ime i prezime

 

U činjenici da brojni poduzetnici nisu svjesni odrednica organizacijskog oblika preko kojeg posluju vidim zapravo indikator puno većih problema za njih same. Koliko god ima ljudi koji bježe od poduzetništva razabirući u njemu samo negativnosti, rizike i prevelike odgovornosti, toliko među poduzetnicima postoji pojedinaca zabludjelih o svom vlastitom statusu.

Ono što se najčešće čini krivo je da se termin ‘firma’ upotrebljava i za obrte. I, dok je za poduzeće još i razumljivo upotrijebiti riječ firma ili tvrtka kao sinonim za društvo registrirano na Trgovačkom sudu, za obrt je to prilično neprikladno.

Zašto? Zato što je obrt izjednačen sa fizičkom osobom, koja je registrirala pravnu činjenicu da će se od određenog dana baviti nekom gospodarskom djelatnošću. Poduzeće, s druge strane, nije postojalo sve do dana dok ga netko nije osnovao, a nakon toga je samostalna pravna osoba i nositelj prava i obveza.

Stoga, ako se predstavljate kao obrtnik, trebate navesti naziv svojeg obrta, ali on je sporedan. Ono što ste dužni navoditi na svim svojim dokumentima je vaše vlastito ime i prezime.

Primijetit ćete i da vaš obrt ima isti porezni broj (OIB) kao i vi sami, što je upravo iz razloga što se dohodak od obrta zbraja sa svim vašim ostalim dohocima, pa se tek onda primjenjuje godišnje oporezivanje.

Vjerovnici koji posluju s obrtnicima, neće niti moći prisilno naplatiti račun na kojem nije navedeno ime i prezime obrtnika, već samo naziv obrta.

Na pečatu obrtnika također mora biti navedeno vaše osobno ime i prezime, naziv obrta i njegovo sjedište.

Poduzećima je čak i Zakonom o trgovačkim društvima određeno na koji se način trebaju predstavljati na svim dokumentima koje izdaju (memorandumi, računi, ponude, ali i na svojim službenim web (mrežnim) stranicama. To su: tvrtka (naziv), sjedište, sud u kojem je upisan u registar, broj tog registra (MBS), naziv i sjedište banke na kojoj je otvoren poslovni račun, iznos temeljnog kapitala te je li isti uplaćen u cijelosti, prezimena i barem jedno ime članova uprave.

S onim partnerima s kojima već poslujete, smijete koristiti i poslovno pismo (memorandum) sa skraćenim imenom i bez svih ovih elemenata, ali na narudžbenicama ste dužni koristiti sve navedene elemente.

U praksi primjećujem da se najčešće na web stranicama uopće ne navodi ni osnovne od ovih elemenata, a sve vrlo rijetko.

Napominjem da su i jednostavni d.o.o. također poduzeća i da se sve ovo odnosi i na njih.

Predlažem da prvo krenete provjeriti svoje dokumente, a nakon toga da razvijete naviku temeljite provjere svojih budućih poslovnih partnera. Naravno, ne zato da ih tužakate, već da osigurate da deblji kraj ne izvučete vi sami!

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici:Makora knjigovodstvo i poslovne usluge